13.Srpen 2008, napsal andy516 v 00:19
Disclaimer: Tohle je dlouhe, i ted po dopsani me napadaji veci, kteryma tenhle clanek jeste dvojnasobne prodlouzit a mozna to udelam , takze pokud vas nejaka Gruzie a globalni politika nezajima, v klidu se presunte na nejaky z mych clanku o sexu :)))

Jak tak ctu ty zpravy z valky v Jizni Osetii, nebo ted uz spis proste v Gruzii, tak se mi zda, ze ohledne nazoru na to, kdo je bad guy panuje vsude tak trochu vzduchoprazdno...fakta hovori pro neco, ale tisknout zabery placicich Gruzincu a pod to psat, ze si za to muzou sami to by asi bylo na zdejsi media moc.

Zaklad je ten, ze valka propukla mezi Gruzii a statem, ktery vyhlasil nezavislost, kterou sice zadny stat neuznal, ale zije tam plno Rusu, plati se rubly, proste uzemi, ktere je jednoznacne pod vlivem Ruska a je jasne, ze jakakoliv agrese proti tomuhle uzemi se Rusku nebude vuuuuubec libit.

Kdo zacal na hranicich Gruzie a Jizni Osetie strilet se nevi. Co se vi je, ze kdyz se po uvodnim vymene pozdravu nejruznejsiho zbrojniho kalibru zacala stahovat k hranicim Osetie, resp. Gruzie 58. Ruska armada, tak prezident Saakashvili vyhlasil zastaveni palby pro svoje jednotky a ochotu vyjednavat. Ovsem o par hodin pozdeji najednou zacly, zrejme omylem, padat na Osetii gruzinske bomby, ktere zabily mimo Osetanu, resp. Gruzincu i plno Rusu. To by vyprovokovalo snad i Svycarsko.

Komu uz ted nedochazi, ze i pres ty srdcervouci zabery gruzinskych deticek, vydechujicich naposledy v naruci placicich rodicu je v tomhle sporu jestli ne primo agresorem, tak provokaterem jednoznacne Gruzie.

Saakashvili si mozna myslel, ze -

a) vaporizuji x stovek Rusu na uzemi, ktere Rusko povazuje za svoji zahradku a Medvedev se zalekne gruzinskeho tajneho jaderneho programu, ktery se Gruzie snazila podsunout v poslednich mesicich ruskym spionum ( vtip ) a nezautoci
b) vaporizuji x stovek Rusu.............a Medvedev sice zautoci, ale USA a NATO kvuli nasi v poslednich letech vzorne prozapadni zemicce zahaji valku s Ruskem, protoze ty ropovody proste priskrcovat nema....


Mikheil ''Provokater'' Saakashvili




Z cehoz vyplyva, ze Saakashvili je debil a za ty umirajici Gruzince muze hlavne on. A kdybych vedel, jestli Gruzinci maji primou volbu prezidenta, tak bych to hodil klidne na ne :). Ze pak Rusko dojede tanky az do Tbilisi neni nic, co by se nedalo cekat, za takovou blbost at si Rusove tu Gruzii klidne nechaji. Oni to budou mit jako docela efektivni vojenske cviceni.

No vsechno tohle je me srdecne jedno, ony by vsechny ty nadnarodni organizace zachranily vic zivotu, kdyby jenom ty penize za letenky diplomatum kvuli tomuhle konfliktu poslaly nekam do Afriky, nez kolik zivotu nase draha maticka Zeme ztrati v Gruzii.

Ale z globalnepolitickeho hlediska ( to zni vznesene ) je to docela jedinecna situace, kdy Rusko - ktere se diky svoji moci v poslednich 10 letech vraci castecne tomuhle svetu oznaceni 'bipolarni' - podnikne invazi do statu, ktery uz pomalu podepisoval pred-predbezne smlouvy s EU a NATO. Ti vsimavejsi objevi mirnou paralelu s Mnichovskou dohodou.

No nevim co si Saakashvili myslel, ale odpoved zapadniho sveta je samozrejme ciste diplomaticka, coz by mozna vystrasilo Moldavii, ale presebevedomele Rusko vazne ne. A to je ta zajimava situace, kdy si Rusko v podstate muze delat co chce, protoze ztrata skoro jakekoliv zeme, ktera je mimo mezinarodni spolecenstvi nestoji za vojensky konflikt s Ruskem a kdo vi, jestli by i to clenstvi v NATO nebo EU zachranilo zeme na vychod od Mnichova, protoze pragmaticky vzato by to za valku s Ruskem vazne nestalo.

A tohle si Rusko uvedomuje, takze si pri poskytnuti sebemensiho duvodu muze delat ve svem teritoriu v podstate co chce, bez ohledu na to, ze je ta zeme uz jednou nohou v kdovijake organizaci. Gruzie mela dokonce tusim / bez zaruky / vojaky v Iraku, cimz je receno oblibenymi slovy USA 'spojencem'....no a pointu si domyslite :).

Treba na Severni Koreu plati ekonomicke paky, bez zapadni pomoci by tam hlady pomrelo tolik lidi, ze by toho prtouse, co to tam vede ani nemel kdo zivit, takze seka latinu. Rusko tohle nepotrebuje. Resp. potrebuje, ale zapadni svet je zavisly na Rusko a Rusko na nem....I kdyz oni by si Rusove udelali vlastni Coca Colu, ovsem Evropa by si vlastni ropu udelala tezko. Do karet ted hraje Rusku i Cina, ktera momentalne bere hodne svych zdroju cernouskum v Africe, ale klidne by od Ruska suroviny bralo....cili potrebuje spis svet Rusko, nez Rusko svet. Ten zapadni. Druha vec, kterou sem nebudu rozepisovat je, ze Rusko momentalne zije tak trochu na surovinovy dluh, kdyby mu ted dosla ropa a plyn, tak se ekonomicky skoro zhrouti, Amerika a Evropa maji vzdycky kde brat a tolik problemu by nemely.

Ovsem, kvuli Gruzii nikdo tyhle problemy nebude resit, prozapadni jak chce, ale kdyz je prezident debil a mysli si, ze zrovna Rusko prejde provokaci s usmevem, tak at si to tam nechaji rozbombardovat :).

A jeste me napada....tohle je idealni situace, na ktere ukazat vsecm BLBCUM, co tu nechteji americky radar, ze cim vetsi zapadni, potazmo americky vliv na uzemi statu, tim je stat bezpecnejsi. Teoreticky by to samozrejme nemelo byt potreba, ale vsem duvtipnejsim to dojde :).

Disclaimer 2: Nejsem expert na mezinarodni vztahy, na Gruzii, Osetii a ani na Rusko, takze mozna pisu ptakoviny.

.
 
Komentáře (6):


V 13.08.2008 02:20:35, zapinek

<center><bold>Mily provozovateli teto domeny,

samozrejme si nechci nahnevat tvoji nekonecnou moudrost proti sve vlastni omezenosti. Samozrejme verim ve tvuj smysl najit spolehlive zdroje.

Nezapominejme vsak, ze nasim poslanim na svete neni soudit ! To muze opravdu jen Vsehomira. A ty jsi, bohuxxx, jen lokalni Buh.

Co se tyce trapne situace na pokladne v svatostanku hojnosti a mleka, stacilo rict, ze tam je jina cena. V civilizovanem svete by ti tu cenu proste zmenili.

Zautocit na Osetii nebo ne ? Ano, zda se mi to jako otazka ke ktere je potreba cela vlada.

Nicmene na poradne probirani a vyreseni tohoto tematu by bylo zrejme zapotrebi vsech 165 kardinalu a samotneho konklave.

Modleme se.
</bold></center>

V 13.08.2008 02:05:27, andy516

Mily mlady neodbytny ctenari meho blogu,

Verohodnost faktu je opravdu rovna verohodnosti zdroje, ovsem ja, jako clovek veskrze inteligentni, umim najit spolehlivy zdroj. Pokud neveris v moji schopnost nalezt spolehlivy zdroj, nemusis tu vubec diskutovat, jelikoz muzes toto povazovat za snusky naprostych blbosti. Ostatne nemohl bys verit nicemu, co neni psano oficialne uznanymi zdroji. Coz se mimochodem muze vyplatit treba v Kauflandu, kde ti pri akci Tunak za 18,90Kc nauctuji u pokladny 21,90Kc ( ahoj Kato :))).

Ano, prezident je zodpovedny, ale zda se ti otazka - Zautocit na Osetii nebo ne? - jako otazka, k jejimuz vyhodnoceni je potreba cela vlada? Samozrejme to neni tak jednoducha otazka, jako jestli koupit runak Rio Mare anebo ten od Hame za 19,90, ale prece jenom...

Duse padlych z Gruzie snad opravdu budou vpusteny na nebesa, ale ne duse vlady !

V 13.08.2008 01:56:08, zapinek

Mily pisateli tohoto blogu,
jako titulovany clen akademicke obce vim, ze verohodnost faktu je rovna verohodnosti jeho zdroje. Bohuzel jsi zde neuvedl zadne zdroje, tudiz jedinym zdrojem faktu jsi pro mne ty. Ackoliv k tobe chovam nekonecnou uctu, nemohl jsem povazovat informace zde uvedene za fakta.

Co se tyce opravdove formalni odpovednosti za utoky - ano, prezident je odpovedny. Ale jak vis, jeden clovek neni schopny obhospodarovat cely stat - svalme tedy vinu na jeho poradce, radce a generalissima. To bude pro nas zrejme nejjednodusi.

Snad nase modlitby budou vyslyseny a duse padlych budou vpusteny na nebesa.

V 13.08.2008 01:43:14, andy516

Zapinek:

Mily mlady ctenari meho blogu,
Nevim jaka fakta mas na myslim, v prvni casti clanku jsou fakta, ze kterych se da hezky vychazet :). Mocenske struktury byvaji vsude obdobne, Gruzinksym ozbrojenym slozkam vladne tamnejsi ministerstvo obrany, jak jsem si promptne nasel jmenovite Davit Kezerashvili. Ale v normalne fungujicim statu, ktery je uprostred namluv s EU a NATO by prikaz k utoku na jiny stat prosel bez souhlasu prezidenta jenom v pripade statniho prevratu a ten se v Gruzii nekonal.

Ze Rusko podporuje Osetii a USA Gruzii je pravda, se kterou pocitam a ze ktere vychazi vetsina myslenkovych pochodu v clanku.

Rusove at se radujim, budou mit zemi treba zase o neco vetsi :).

A vskutku, modleme se.

V 13.08.2008 01:37:08, zapinek

*vycvykem je samozrejme myslen tvrdý výcvik

V 13.08.2008 01:32:24, zapinek

Zajimave skepticky podana myslenka. Ted jen staci tyto tlachy podlozit fakty, ne jen domnenkami a mozna by to za neco stalo :) Ono je jednoduche rict, ze je prezident debil, ale je tezsi zjistit, jak to s tema mocenskyma strukturama ve statecku, jehoz jmeno jsem poprve cetl na seznamu jako zpravu dne, vlastne je.
Dulezity je fakt, ze RUSKO podporuje Osetii a USA primo materialne i vycvykove podporuje Gruzii. Tudiz tento lokalni konflikt nepatrneho vyznamu prechazi do celosvetove-politickeho nametu na posledni svetovou valku.
Kdyz jsem mluvil s Rusama o tomhle tematu, byli z toho opravdu spatni. Kdyz jsem mluvil s Americanama o tomhle konfliktu, bylo jim to vicemene jedno, jen je zase stvalo Rusko.

Modleme se proto za duse zemrelych a odpustme hrichy tech, kdoz hodili kamenem.


hh.