Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
04.Říjen 2011
Názor Petra Tluchoře na odvolání Ivana Fuksy z funkce ministra zemědělství premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem je jeho osobním názorem, nikoliv postojem středočeské ODS. V SMS zprávě ČTK to uvedl její předseda Petr Bendl. Tluchoř v úterý jménem několika desítek zástupců středočeské ODS Fuksovo odvolání kritizoval.


"Petr Tluchoř mluví sám za sebe, nikoliv za regionální ODS. Stanovy ODS jasně říkají, že za regionální sdružení mluví předseda regionu, a tím Petr Tluchoř není," uvedl ve zprávě Bendl. Tluchoř Nečasův krok označil za hrubý zásah do středočeské ODS a pokus ovlivnit blížící se volbu jejího vedení.

"V tuto chvíli pro tento akt (odvolání Fuksy) neexistují žádné odborné důvody. Považujeme to za hrubý zásah do středočeské ODS a pokus ovlivnit nadcházející volbu vedení regionu," oznámil v úterý novinářům Tluchoř spolu s částí vedení středočeské ODS. [celá zpráva]

Postup svých kolegů odmítl ale například mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati s tím, že věc náleží do rukou premiéra a že za středočeskou ODS mluví Bendl. Tluchoř řekl, že se mu s Bendlem nepodařilo spojit, proto prohlášení učinil spolu s většinou rady.

"Tisková konference potvrdila, že pokud tu jde o nějaký boj, pak je to hlavně osobní boj Petra Tluchoře poškozující Petra Nečase i ODS samotnou. Ostatní je výhradně věcí premiéra včetně toho, kdo bude ministr," dodal Bendl, o kterém se spekuluje jako o nástupci Fuksy.

Fuksa uvedl, že premiér mu k důvodům odvolání pouze sdělil, že se politicky rozešli. "Ta příčina je tři Středočeši z výkonné rady (ODS), což jsem byl i já, jsme si dovolili nesouhlasit s některými návrhy pana premiéra, jako například na prodloužení mandátu vedení ODS," řekl Fuksa. "To byla asi pravděpodobně poslední kapka do toho našeho vztahu, kdy není dovoleno v tuto chvíli v ODS zastávat svůj vlastní názor, který je rozlišný s názorem premiéra," dodal.

Nečas po schůzce s prezidentem k důvodům odvolání řekl, že s ministrem byl dlouhodobě nespokojen mimo jiné kvůli správě lesů či postoji k velkému tendru na likvidaci starých ekologických škod. Fuksa k tomu řekl, že je škoda, že mu to premiér za 16 měsíců ve funkci neřekl. Uvedl, že se mu podařilo hospodaření Lesů ČR zlepšit a tendry v lesnictví jsou nastaveny správně.
vložil: dudlicek_5 ¤