Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
26.Leden 2011
Pražské porodnice nebudou od 1. března schopny zajistit péči o matky a narozené děti. Ve středu odpoledne to na schůzce sdělili šéfové pražských porodnic primátorovi Bohuslavu Svobodovi. Podle lékařů musí situaci vyřešit vláda.

Podle Svobody by dvě ze šesti porodnic úplně přestaly přijímat ženy k porodům. Byla by to porodnice v nemocnici na Bulovce a porodnice v Thomayerově nemocnici v Krči. Z nich odchází tolik lékařů, že by nebyly schopny zajistit péči.

Z nemocnice Na Bulovce chtěla odejít polovina porodníků, někteří ale výpověď stáhli a podle některých údajů odchází osm lékařů z 22. Z Thomayerovy nemocnice odchází devět lékařů.
Lékaři odmítají sloužit příliš přesčasů

Šéfové ostatních porodnic na schůzce sdělili, že jejich zařízení nejsou schopna péči o ženy, které měly rodit v těchto porodnicích, převzít. Už teď fungují na maximum a volná místa hledají jen obtížně.

Například lékaři v porodnici U Apolináře oznámili, že přestanou sloužit noční přesčasy nad zákoník práce. Odmítá to 41 lékařů z celkových 48.

Lékaři podali výpovědi v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Odcházejí porodníci, neonatalogové, tedy specialisté na péči o předčasně narozené děti, a také anesteziologové.

Vážná je situace v péči o předčasně narozené děti. Podle některých informací bude ohrožena péče v pěti z dvanácti neonatologických center v ČR.

O situaci ve zdravotnictví jednaly špičky koalice ve středu odpoledne.
vložil: dudlicek_5 ¤