Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
25.Leden 2011
Lékaři dětského kardiocentra v pražském Motole ohlásili v úterý hromadnou výpověď vůči dodatkové smlouvě, která nutí doktory k přesčasům přesahujícím 150hodinový limit. Ve svém prohlášení se plně ztotožnili s veškerými požadavky odborů v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Zdraví dětí to podle doktorů ohrozit nemusí.

„Vyjadřujeme podporu všech požadavků kampaně Děkujeme, odcházíme, kterou považujeme za oprávněný a demokratický projev nemocničních lékařů k současnému stavu a financování českého zdravotnictví,“ uvádějí ve svém prohlášení lékaři špičkového motolského oddělení, které je jediným centrem pro diagnostiku a léčbu vrozených srdečních vad v dětském věku v České republice.

Chirurg kardiocentra Roman Gebauer sdělil Novinkám, že podle něj by nemusel být provoz přímo omezen, záleží prý jen na ředitelství nemocnice, jak bude situaci řešit. „Nechtěli jsme podávat výpovědi, protože to by péče o děti zkolabovala úplně,“ řekl Gebauer s tím, že i výpověď přesčasů je možné řešit různými způsoby a zdraví pacientů nemusí být ohroženo. Například zavedením třísměnného provozu.

Ředitelství bude mít čas na vyřešení situace do konce března, kdy výpovědi dodatkových smluv vejdou v platnost. V kardiocentru pracují také lékaři, kteří mají jen minimální úvazky. Z těch, kteří slouží přesčasy, se údajně k podání výpovědi zavázali až na jednu výjimku všichni. Celkem podá výpověď 20 z 25 lékařů s podstatným úvazkem.
Odmítnutí výpovědí v rámci druhé vlny vzpoury

„Jsem momentálně v zahraničí. Prohlášení lékařů dětského kardiocentra jsem neviděl. Nicméně se nemocnice bude muset na vzniklou situaci připravit. Péče v každém případě musí být a bude zajištěna,“ řekl Právu v úterý ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Před hrozbou lékařů, že v rámci protestu začnou odmítat pracovat nadmíru přesčasů, varoval již dříve deník Právo.

Sloužit přesčasy už odmítají některá oddělení gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře v Praze. Dvacet čtyři lékařů tam podepsalo vypovězení dohody o vykonávání služeb. Vedení nemocnice i kliniky s nimi nyní jedná.

Podobně je tomu i v Brně. Tam se v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie rozhodli nesloužit přesčasy od 1. března.
Dva dny na nohou a pak ještě na sál

Odboráři již delší dobu varují vládu, že situaci, která nastane po naplnění výpovědí k 1. březnu, podceňuje. Podle nich totiž hrozí skutečná krize i kolaps. Lékařům se nelíbí, že jejich situace se nikdy neřešila, ačkoli to bylo v programu prakticky každé vlády, vadí jim i zkreslené údaje o průměrných mzdách a ostrá slova o vydírání. V poslední době se vzbouřili například neonatologové, kteří svůj obor dostali na evropskou špičku. [celá zpráva]

Některá pracoviště budou uzavřena, přičemž vládní představa, že ochromený provoz na těchto pracovištích nahradí lékaři z jiných oborů, je prý pochybná. Lékaři totiž podle odborů nebudou chtít nést odpovědnost za zákroky provedené na odděleních, kde běžně nepracují.

Lékaři zejména požadují, aby se jejich pracovní vytížení dostalo pod kontrolu, aby například nedocházelo k situacím, kdy lékař po 48hodinové službě musí ještě operovat pacienta. Kromě toho žádají zastavení úniků financí ve zdravotnictví, které by se mohly použít na jejich platy, jež jsou v porovnání se mzdami v zahraničí několikanásobně nižší.

V první vlně protestní akce Děkujeme, odcházíme, která má poukazovat na dlouhodobě špatné pracovní podmínky ve zdravotnictví, podepsalo výpověď na 3 800 lékařů.
vložil: dudlicek_5 ¤