Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
14.Únor 2011
Hodně naštvaný byl bezprostředně po šampionátu v Calgary trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák. Nikoliv na svoji svěřenkyni, které sebral naději na zlato pád, ale dokázala vyjet ještě bronz, nýbrž na dopingové komisaře. Sáblíková totiž strávila za dva dny na dopingu sedm hodin!

„Martině se nepovedla nedělní patnáctistovka. V tréninku s přehledem jezdila časy na hranici 1:53 minuty a v závodě byla o dvě sekundy pomalejší, což je hodně. Už ráno si stěžovala, že je unavená a bolí jí nohy. Jednoznačně jsme došli k závěru, že důvodem byla sobotní tříhodinová dopingová kontrola po vyhraném závodě na tři kilometry. Strávila tam tři hodiny! Nemohla odevzdat vzorek moči, takže do ní lili vodu. Svaly zatuhly, dostala křeče do nohou a z vody i do břicha. Když se jí to po hodině a půl povedlo, řekli, že vzorek je řídký a musí ještě jednou. Tak čekala další hodinu a půl. Na hotelu pak nemohla večeřet a v noci se všechno uvolnilo, takže byla věčně na záchodě,“ popsal situaci do telefonu Novák.
Kontroly před a po závodech

„Ty tři hodiny jsou mezi závody strašně moc. Zatímco ostatní už byli na pokojích a relaxovali, my jsme dorazili až večer. V té době už mohla být Martina namasírovaná a v pohodě by odpočívala,“ zlobil se trenér a zdůraznil: „Vůbec to nemyslím proti dopingovým kontrolám. Ty být musí a jsou potřebné. Jde mi ale o systém, který není podle mého názoru optimální z pohledu závodníků.“

„Připadá mi to, jako by se jí někdo mstil za to, že jede dobře a má na zlatou medaili. V pátek před závody vzali všem závodnicím a závodníkům vzorek moči a krev. Jaký smysl mají kontroly mezi závody? Cožpak by nestačilo, kdyby po posledním závodě, u žen na pět kilometrů a u mužů na deset, vzali vzorky všem dvanácti finalistům? Co se asi může změnit za ten necelý den... V neděli Martina byla na dopingu dokonce čtyři hodiny. To už mě tolik neštve, protože to bylo po závodě,“ pokračoval Novák.

"Jsem rozhodnutý napsat na mezinárodní federaci ISU dopis na toto téma s tím, že místo aby dělali maximum pro kvalitu závodů, vlastně těm nejlepším ztěžují situaci. Jsem přesvědčený, že Martině hodně zkomplikovali situaci v boji o zlato, nehledě na její pád,“ dodal rozzlobeně trenér.
Křičel, ať pokračuje

K pádu Sáblíkové na pět kilometrů uvedl: „Především musím říct, že Wüstová jela výborně. Martina se na závod maximálně koncentrovala a snažila se jí odjet, což se po polovině závodu začínalo dařit. Dokonce to měla rozjeté na světový rekord, čímž netvrdím, že by najela na Wüstovou těch víc než patnáct sekund, ale stát se mohlo cokoliv... Bohužel stalo nám. Čtyři kola před cílem zřejmě zajela bruslí do rýhy a upadla. Navíc se roztočila, takže nemohla ani rychle vstát. Bolestivě si narazila bok, což byl ke zraněnému rameni ze čtvrtka další problém.“

Pohled na časy jasně ukázal, že i přes pád může Sáblíková mít medaili. „Křičel jsem na ni, že pořád jede o medaili. Zvedla se a během kola se dostala znovu do rytmu a dokázala ještě zachránit bronz. Martina má úžasné morálně volní vlastnosti. Po medaili moc toužila a dokázala to, i když není zlatá. Hluboce před ní smekám,“ zdůraznil kouč. Zaútočí v Salt Lake City Po dlouhém čekání na dopingu se Novák se Sáblíkovou rozhodly vynechat závěrečný banket.

„Odjeli jsem na hotel, aby si trochu odpočinula, protože v pondělí ráno jsme balili a letěli do Salt Lake City, kde se jede koncem týdne závod Světového poháru. Karolína Erbanová zamířila do Evropy, protože za čtrnáct dní ji čeká ve Finsku juniorské mistrovství světa,“ přiblížil plány na příští dny Novák. Podle něho se Sáblíková rychle otřepe.

„Obrečela to, to je jasné, ale má před sebou poslední závod Světového poháru a na programu je i pět kilometrů. Martina ukáže, jakou tu má formu a bude znovu atakovat svůj vlastní světový rekord. Vždyť Světový pohár může celkově ještě vyhrát. O zlaté medaile se popere i na březnovém mistrovství světa na jednotlivých tratích v Inzellu. Martina je bojovnice a ta nedělní kolize jí posílí,“ řekl přesvědčivým hlasem do telefonu Novák.
vložil: dudlicek_5 ¤