Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
29.Leden 2011
Pokus mezinárodních námořních sil osvobodit německou nákladní loď Beluga Nomination, kterou před týdnem zajali u Seychelských ostrovů somálští piráti, neuspěl. V důsledku útoku na zajatou loď však zahynul jeden pirát a nejméně jeden člen posádky lodě. Oznámila to agentura DPA s odvoláním na rejdařství Beluga z Brém. Magazín Der Spiegel informoval dokonce o třech nebo čtyřech mrtvých v důsledku této akce.

Somálští piráti zajali obchodní loď 22. ledna asi 700 kilometrů severně od Seychelských ostrovů. Na palubě bylo 12 členů posádky z východní Evropy a z Filipín. Od středy loď doprovázela dánská válečná korveta a seychelský hlídkový člun. Vojenská plavidla prý zahájila na unesenou loď palbu, přičemž zahynul jeden pirát. Zřejmě z pomsty pak piráti zabili jednoho ze zajatých námořníků.

Nepřehledné situace ale využili čtyři námořníci k útěku; dva byli později nalezeni v nafukovacím záchranném člunu, po zbývajících dvou nejsou stopy. Internetové stránky magazínu Der Spiegel informovaly o třech až čtyřech obětech pokusu o osvobození lodě, blíže však neupřesnil, zda tento počet zahrnuje i pohřešované námořníky
Piráti zacházejí se zajatci krutě

Piráti zacházejí se zajatými námořníky stále krutěji, napsal Der Spiegel. Posádka chemického tankeru Marida Marguerite, propuštěného za výkupné před pěti týdny, vyprávěla o krutém mučení, které zažila. Mnozí námořníci museli až 40 minut vydržet v mrazicí komoře lodi, byli biti a trýzněni na genitáliích. Piráti také předstírali jejich popravy nebo je dusili igelitovými sáčky přes hlavu, které uvolnili až bezprostředně před udušením mučených. List se odvolává na záznamy výpovědí námořníků po návratu.
Příslušníci jihokorejských speciálních sil na palubě lodi Samho Jewelry

Před týdnem se speciálnímu komandu korejské armády podařilo osvobodit korejskou loď unesenou o týden dříve. Při zásahu bylo zabito osm somálských pirátů. Jejich řádění to ale nijak nezastavilo, jak ukazují pozdější příklady. I přes přítomnost mezinárodních flotil nadále napadají lodě v Adenském zálivu i v Indickém oceánu. Na výkupném za unesená plavidla inkasují ročně milióny dolarů. Podle statistiky Reuters zadržují v současnosti 29 větších plavidel s více než 700 námořníky.
vložil: dudlicek_5 ¤