Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
15.Únor 2011
Pravé složení Coca-coly spolu s návodem na přípravu směsi koření používané na tradiční kuřecí prsíčka od Kentucky Fried Chicken jsou dosud zřejmě nejvíce utajované gastronomické recepty. A právě tajemství původních ingrediencí na Coca-Colu se s velkou pravděpodobností podařilo odhalit americkým novinářům, kteří našli ve více než 30 let starém tisku snímek, na němž se návod na přípravu oblíbeného nápoje nachází.

Od roku 1886, kdy Coca-Cola vznikla, byl přitom recept přísně střežen a ležel zamknutý v trezoru jedné americké banky, kde je dodnes. Na světě údajně existují jen dva lidé, kteří kompletní seznam surovin na typický americký nápoj znají. Nahradili přitom předchozí dvojici, která zase získala znalosti o složení nápoje od dvou lidí před ní.

Po 125 letech je možná tajemství konečně odhaleno. Novináři totiž objevili ve 32 let starém atlantském tisku článek se snímkem otevřené knihy, kde jsou detailně popsány ingredience a jejich množství na přípravu nápoje. Fotografii i s přepisem údajů poté novináři umístili na webové stránky Thisamericanlife.org.

Jednat by se mělo o přepis receptu samotného Johna Pembertona, který tento perlivý nápoj vymyslel. Pravost receptu zkoumal i historik Mark Pendergrast, jenž se historií nápoje zabývá. I ten věří, že by se opravdu mohlo jednat o skutečný tradiční recept na Coca-Colu, která se prodává ve více než 200 zemích světa.
Recept na Coca-Colu:
Příchuť
- použije se 56,7 gramu příchuti na 18,9 litru sirupu
Alkohol
226,8 gramu
Pomerančový olej 20 kapek
Citrónový olej
30 kapek
Olej z muškátového oříšku
10 kapek
Koriandrový olej
5 kapek
Neroli olej
10 kapek
Skořicový olej
10 kapek
Sirup
Extrakt z koky
3 gramy
Kyselina citrónová 85 gramů
Kofein
28,3 gramu
Cukr
30 (jednotka nečitelná)
Voda
9,5 litru
Limetkový džus
0,95 litru
Vanilka
28,3 gramu
Karamel pro dobarvení
42,5 gramu nebo více
vložil: dudlicek_5 ¤