Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
18.Leden 2011
Šéf tenisového svazu Ivo Kaderka chce založit Asociaci českých sportovních svazů, která by byla partnerem státu a sháněla peníze pro sport místo Českého svazu tělesné výchovy. Odchod svazů z ČSTV však neplánuje, protože chce zachovat kontrolu nad jeho majetkem.

"Už se dál nemůžu dívat na to, jak všichni v ČSTV říkají, že je to v pořádku. Oslovil jsem v pondělí mailem šéfy všech sportovních svazů. Chci, aby začala diskuse o založení asociace," řekl dnes Kaderka na tiskové konferenci. "Asociace bude konkurenční prostředí pro ČSTV a nejradši bych byl, aby byla už zítra, protože sport potřebuje peníze a já garantuji, že peníze sežene, pokud vznikne," prohlásil.

Kaderka je jedním z mála sportovních funkcionářů, který otevřeně kritizuje současné vedení ČSTV. V minulém týdnu se kvůli situaci v Sazce pokusil svolat mimořádnou valnou hromadu ČSTV, ale neuspěl. I na tiskové konferenci označil ČSTV za nedůvěryhodnou organizaci, a proto také oslovil členské svazy, aby založily novou asociaci. Ta by podle Kaderky měla lépe než ČSTV hájit zájmy sportu.

Kaderka by byl rád, kdyby na vznik nové asociace slyšely všechny sportovní svazy. "Žádný termín vzniku není. Záleží na tom, jaké budou na můj dopis reakce. Musí se vytvořit stanovy, probrat to právně, ale byl bych rád, aby to byly všechny svazy, které dělají sport," řekl Kaderka, který je členem výkonného výboru ČSTV. "Potřebujeme získat peníze na sport a ne poslouchat pohádky ovčí babičky," dodal.
Platy neřeší

Asociace by měla být silným a důvěryhodným partnerem pro stát při jednáních, jak dál s českým sportem. "Měla by se dohodnout se státem, za jakých podmínek bude podporovat financování sportu a ten by do něj měl posílat peníze napřímo a ne přes komory a účtárny. Chceme transparentní financování sportu," prohlásil Kaderka. Ohledně přímého financování sportu má podporu ministerstva financi, kde působí jako poradce Miroslava Kalouska pro sport, i ministerstva školství. S ministrem školství Josefem Dobešem se sejde ve čtvrtek, s Kalouskem příští pondělí.

Podle Kaderky ČSTV ztratil kredit a není důvěryhodnou institucí. "Nejsme tady pro to, abychom řešili platy funkcionářů, ale musíme shánět penze pro sport," řekl Kaderka. Nechce však iniciovat odchod sportů z ČSTV, aby svazy neztratily kontrolu nad majetkem ČSTV. "Má majetky, i když vybydlené jako hotel Coubertin, Strahov, nebo sportovní areál Nymburk. Pakliže asociace vznikne, svazy by měly být součástí ČSTV a kontrolovat, aby neskončily, kde nemají."

Nadále Kaderka uvažuje o svolání mimořádné valné hromady ČSTV, což minulý týden výkonný výbor neschválil. "Musíme se chovat s odpovědností akcionáře. Valná hromada by měla rozhodnout, zda pustí strategického partnera, nebo rozhodne jinak," řekl Kaderka směrem k Sazce, kterou se nyní nechtěl zabývat. "Sazka je v situaci, která bude mít vývoj a já ho nechci předjímat," dodal.

Loterijní společnost Sazka, v níž je ČSTV majoritním akcionářem, má problémy kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Příjmy, které od Sazky dostávají sportovní organizace, proto klesají a v roce 2009 se dostaly na 179 milionů korun. V pondělí podal na loterijní firmu insolvenční návrh podnikatel Radovan Vítek, který skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun.
vložil: dudlicek_5 ¤