Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
04.Říjen 2011
Chomutovští úředníci si posvítili na adresáty dávek, kteří si pro podporu pro nejchudší přijeli autem. Došli k závěru, že sociální pomoc není určená na nákup benzínu nebo placení pojistky za vůz. Proto nekompromisně odebírali dávky a dokonce i auta.

Ani jeden z „dávkařů“ nepřijel vlastním autem, ale vozem, za který platil pojistku. Tím způsobil problémy vlastníkovi auta. Pokud totiž něco magistrátu dlužil, vůz úředníci zabavili.

„Tím, že někdo přepíše auto na někoho jiného, ale dál platí zákonnou pojistku a ještě si vozem přijede pro dávky, porušuje účel sociální pomoci. Ta je určena na živobytí, nikoliv na pojištění či benzín," vysvětlila vedoucí sociálního odboru Kamila Faiglová.
Zabavili pět aut

Při kontrole, kterou zaměřili právě na vozy, úředníci zjistili, že dávky zneužilo šest lidí. Se všemi zahájilo správní řízení o odebrání dávek. Správci daně zároveň kontrolovali, jestli majitelé těchto aut něco nedluží městu. Exekutoři pak pět ze šesti aut zabavili.

Majitelé většinu z nich okamžitě vyplatili, magistrátu se tak vrátilo 40 tisíc korun dluhu. „Už poněkolikáté se ukázalo, jak rychle dlužníci umí sehnat peníze, když se jim sáhne na majetek,“ usoudil ekonom města Jan Mareš.

Chomutov kontroluje vlastnictví vozu už při žádosti o sociální příspěvek v hmotné nouzi. Někteří adresáti dávek pro nejchudší se opatření pokoušejí obejít, a to formálním přepisem auta na někoho jiného. Pokud však dál platí zákonnou pojistku, může úřad ve spolupráci s kanceláří pojistitelů podvod odhalit.
Kontrolují také nemovitý majetek příjemců dávek

Na kontrole spolupracovalo podle primátora Jana Mareše (ČSSD) několik odborů i městská policie. Ta zjistila, že dvě z kontrolovaných aut nemají povinné pojištění. Za opomenutí hrozí provozovatelům až čtyřicetitisícová pokuta. "Zadrželi jsme také řidiče, který opakovaně jezdil bez oprávnění a vyřešili několik dopravních přestupků," upřesnil ředitel chomutovské městské policie Vít Šulc.

Chomutov také kontroluje, jestli příjemci sociální dávky na živobytí nevlastní nemovitosti, ve kterých nebydlí. Před půl rokem jich objevili na dvě desítky, dnes už město majetek žadatelů ověřuje při přiznání dávky. Příspěvek v hmotné nouzi, který město vyplácí, se pohybuje od 2020 do 3800 korun měsíčně, podle životní situace žadatele.

Všechna opatření jsou součástí takzvaného Záchranného kruhu, který město spustilo už před několika lety. Došláplo si na dlužníky poplatků a pokut, kontroluje také herny a restaurace, výkupny kovů i to, zda jsou lidé na dávkách skutečně bezdomovci, jak uvádějí, nebo přespávají někde v teple. Vlastními silami zabavuje majetek dlužníků, který prodává ve veřejných dražbách. Další aukci chystá na prosinec.
vložil: dudlicek_5 ¤