21.Únor 2012

Jak začít žít v Londýně

Přemýšleli jste nad tím, že by jste se zdekovali na nějaký čas do Londýna? Někdo v tomhle článku nemusí najít nic k pomoci, ale mluvím z vlastní zkušenosti a doufám, že někdo z Vás bude "Let´s say happy."

Před odjezdem si zkontrolujte u dokladů datumy platnosti, mohlo by Vám to zkomplikovat život kdyby čirou náhodou občanka a pas vypršeli ve stejný čas. Srovnejte si v hlavě Vaši angličtinu a podle toho vyberte obor do kterého chcete vhánět své usilí, ale stejně pro většinu je nejlepší výpomoc na stavbách, obsluha v restauraci, dělníci ve skladech. Práci tam seženete rychle a jakmile se vypracujete s Angličtinou nebo s dobrým jménem, můžete se pustit do něčeho zajímavějšího (podle vkusu). Není těžký sehnat práci, je těžký mít každý týden 40 hodin. 40 s minimální mzdou 6.08 v hrubím není špatný, ale když se dostanete pod 40 hodin dá se to přežít, ale pocítíte to. Snažte se sehnat práci kde Vás vyplácej maximálně po dvouch týdnech, tam kde Vás vyplatěj po měsíci musíte mít víc našetřených peněz z Čech a kdyby jste narazili na zmetka který Vám nezaplatí, nebude Vás trápit týden, dva, jak celý měsíc. Pro příklad, vzal jsem si 28.000,- asi 800 liber, práci jsem sehnal po dvouch dnech a po dvouch týdnech kdy mě poprvé vyplácel můj zaměstnavatel jsem měl na mále s penězi a to jsem byl jeden týden u mý sestřenky. Začátek je o chlebu a o vodě dokud nezjistíte jak to tady chodí a co co stojí, viděl jsem lidi přijíždět a odjíždět neberte nic na lehkou váhu.

Dobrý je se předem registrovat v Londýnských agenturách na práci (BerryAgency atd.). Vyměňte si pár mailů a připravte si pro ně reference (potrpí si na to). Jako reference může být kamarád který tu žije, nebo někdo v čechách kdo pošle email (z bývalí práce, nebo si něco napište sami). Když budete mít dostatek životopisů můžete vyrazit sami, ale mějte anglickou SIM kartu a Oyster cestovní kartu.

Je dobrý, že jediný co potřebujete pro práci je Insurance Number o který si zažádáte na pracáku (Job Centre), hned po obdržení potvrzení od zaměstnavatele, že u něj pracujete. Kdyby po Vás někdo vyžadoval Home Office potvrzení, řekněte mu, že mi češi to už nepotřebujem, stojí to zbytečný peníze.

Možná bude ještě obtížný zařídit účet u banky, protože chtějí potvrzení o bydlení a někdy mají problém s občanským průkazem, protože není celý v angličtině, ale když zkusíte 2 - 3 banky musí to vyjít. Pokud možno starejte se o banku až budete mít stálý bydlení.

Bydlení je nejsložitější. Pokud nikoho nemáte musíte být první dny v nějakým hotelu  a počítejte s 10 až 15 librama na noc kde budete na pokoji s více lidmi a pište si, že to jsou lidi kteří mají rádi párty a budou Vás svádět k neřestem, ale určitě Vám i hodně pomůžou. Kupte si noviny Loot a v malých Indických obchodech jsou ve výlohách nabídky bytů, pohybujte se max 500 liber s účtama měsíčně 300-400 je optimální.

Možná to trochu poopravím nemám čas to číst znova. Na druhou stranu hodně štěstí.



Komentáře (0):

Přidej komentář

18:07 | komentáře (0)

o autorovi

Autor blogu
Autor: geg_
Region: Pardubický kraj
O mně: klan létajících facek...
Můj profil

poslední články


archiv


přátelé



Vytvořil