18.Duben 2016
myslím, že ta definice se liší pro lidi v různých vědomostních fázích. Na začátku je to spíš hra a strašně složitá věda, když se snažíte roztřídit pole čísel nebo naprogramovat houpačku pomocí úsečky, trojúhelníku a dvou koulí.
Jde o učení, místo přemýšlení nad cílem se potíte nad tím, jak správně poskládat ta klíčová slova. Ke konci tohoto období věříte, že nic není nemožné a každý program doběhne v reálném čase.

Pak přijde vysoká a svět se změní, ono těch kouzelných slovíček bylo o hodně víc, programy už se nedají napsat do jednoho souboru. Oni mají i nějakou strukturu a občas se musí zavolat i externí knihovna.
Za krátko dojde i na problémy které běží třeba týden, když se napíšou špatně. Pomalu narážíte na limity a různé přístupy k programování. Už nestačí jen jeden jazyk, ale musí se kombinovat. Ale pořád je to ještě sranda, i ta nejsložitější věc se nabastlí nejdýl za týden.

Po vysoký přijde práce. Pomalu zjistíte, že čím víc externích knihoven se použije, tím kvalitnější program nejspíš bude :-) Z týmové práce se stává peklo. Naprosto rutinně jako zedník bušíte tabulky a podle dokumentace vršíte zdrojáky na sebe. Přitom už ani náznakem nepřemýšlíte nad kódem, vidíte v něm jen výsledek.
Každý projekt se dostane do fáze zádrhelů, a ejhle oni ty úžasný opensource knihovny mají chyby. Pročítáte tisíce řádků logů a další desetitisíce cizích zdrojáků. Při vyplňování xml konfigurací si začnete uvědomovat, že je to jako magie. Dokumentace většinou chybí a bez znalostí formulí ta kouzla prostě nefungují. Nakonec když nic nepomáhá si ta slova domýšlíte sami a ono to časem i vyjde.
V další fázi už skoro všechno funguje, jen občas to někde padne, většinou na místech, kde to padnout nikdy nemohlo. Zjistíte že i jádro běhového prostředí má mušky. Začnete proklínat oracle i redhat. Determinismus je jen pohádka pro malé děti.
Udržet aplikaci běžící na 6ti serverech, jež si povídají mezi sebou a musí se i synchronizovat když jim za běhu měníte zdrojáky začíná být šílený.
No a nakonec vám švýcaři pošlou hlášku, že to občas němcům padne na prostředí na které nemá nikdo přístup, problém je nejspíš v indickým modulu, který si můžu akorát tak dekompilovat z jarka, ale už ne spustit. Logy samozřejmě neexistují.
Po týdnu pokusů a meditací se řešení možná nejde, to už je v božích rukou :-)
 
Autor: mir.1 v 20:28 |


Komentáře (0):