08.Červenec 2007

Retušovaná krása

Bavily jsme se o časopisech, o tom, jak je všude spousta diet (bylo zrovna léto) do plavek, "zhubněte tři kila", krásné modelky atd. Každý kdo někdy nakoukl do Cosmopolitanu, Elle, Yellowu a dalších podobných výplodů časopiseckého trhu ví, o čem je řeč. A nejedna žena či dívka si nad fotkami dokonalých modelek zavzdychá, že by chtěla také tak krásné tělo. V ten okamžik už za ní stojí obrovský farmaceutický a kosmetický průmysl a čile nabízí spoustu zaručených prostředků, jak toho dosáhnout. Koktejly a pilulky na hubnutí, vyhlazovací krémy, opalovací fluidy, přípravky proti celulitidě a vráskám, proti stárnutí pleti, pro krásné vlasy... a zákaznice nakupují a nakupují, a čekají, kdy konečně budou mít to krásné tělo, krásné vlasy, bílé zuby...
Ve skutečnosti jsou však všechny tyto přípravky zbytečné a ten pravý je jenom jeden. Jmenuje se Photoshop a je to grafický program, se kterým pracují profesionální grafici na celém světě. Určitě nepochybujete, že fotografie do časopisů se před tiskem malinko upravují, ostatně retuše se prováděly už v dobách, kdy žádné počítače nebyly a retušovalo se ručně štětečkem a šablonami. Pravda je ovšem taková, že fotografie do časopisů se dnes retušují hodně a všechny. Fotky, které vidíte na titulních stránkách, portréty, "módní story", jako ilustrační u článků či v reklamách na kosmetiku jsou vždy retušované, někdy až kroutím hlavou, jak přehnaně. Ostatní fotky se někdy retušují a někdy ne, každopádně vždy se dolaďuje aspoň kontrast a barevné ladění, aby někdo nevypadal bledě.

Určitě chcete vidět konkrétní příklady - tak tady jich pár je.

Na začátek si dáme krásný příklad typické plavkové fotky - kráska v bikinách.
Podobně úžasně hladkou pleť můžete spatřit na všech modelkách, zvlášť na titulních stránkách některých pánských časopisů (á la Maxim, Esquire) jsou slečny hladké jako mramorové sochy. Mému oku ovšem dívka v modrých plavkách připadá nepřirozená, jako odlitá z umělé hmoty. Takovýhle hladce "umělohmotný" vzhled je vždy výsledkem grafické retuše, jinými prostředky (zhubnutím, make-upem) ho nelze dosáhnout.



A tady máme tutéž fotografii před vyretušováním:



To je rozdíl, že? Nejspíš jste si řekly - hrůza, vždyť ona je ve skutečnosti tak ošklivá! Přitom to není pravda - modelka je hezká, má pěkné vlasy, štíhlou postavu, krásně tvarovaná prsa i pohledný obličej. Jenom zkrátka není z umělé hmoty. Grafik jí vyhladil pleť na obličeji i na těle, zmírnil zakulacení břicha, aby vypadalo plošší, zjemnil odlesky a sjednotil barvu. Výrazně zmenšil pravý bok, aby křivka lépe lahodila oku diváka. Změny najdete i v obličeji - zmizely kruhy pod očima, zjemnily se nosoretní rýhy, pleť je hladká a oči jasnější. Původní fotografie mi přijde přirozenější a hezčí než umělohmotná dokonalost po retuši - bohatě by stačily drobné úpravy, například projasnění obličeje, redukce kruhů pod očima a nenápadný posun barvy pleti směrem k růžové. Móda si však žádá jinak.

Další příklad - tatáž modelka, detail obličeje. Tentokrát začneme pro změnu fotkou před. Myslely jste si, že modelky mají dokonale hladkou pleť a nebojují s rozšířenými póry? :)



Tatáž fotka po retuši. Veškeré nerovnosti pleti zmizely, oči se rozzářily a prokoukly, unavené kruhy pod nimi jsou pryč. Přiznejte se - kolik z vás si při pohledu na podobnou tvář v časopise naivně myslí, že modelka takhle skutečně vypadá, jenom má na sobě trochu make-upu? A máte už doma pár načnutých make-upů, které jste koupily na základě reklamy v domnění, že po nich budete mít na obličeji stejný bezchybný samet?



Další ukázka, sice malá, ale změny jsou tak výrazné, že je nelze přehlédnout. Obličej omládl o pěkných pár let, zmizely nerovnosti na čele, vrásky nad očima i pod očima, pleť je hladší a rtěnka růžovější. Pleť na těle je hladká a barevně sjednocená. Faldy v podpaží, které se přirozeně udělají každému, kdo se prohne a pootočí, jsou úplně pryč. Kalhotky ani podprsenka se tolik nezařezávají, neúhledná šňůrka od plavek zmizela. Pomerančová kůže na zadku je pryč, přestože modelka rozhodně nemá prdelku jako dva kmínky a tím pádem se ďolíčkům nemůže vyhnout jinak než grafickou úpravou.



Jak udělat z pětatřicetileté ženy osmnáctku? Ani to není pro Photoshop v rukou šikovného grafika žádný problém. Všechny vrásky zmizely, obličej je hladký jako dětský zadeček, rty červenější, pohled ohnivější, grafik přidal i oční linky a řasenku, aby pohled zdůraznil. Vylepšil i celkové barevné ladění, aby vlasy vypadaly živěji a pleť opáleněji.



Fotka úplně obyčejné blondýnky se dá v Photoshopu proměnit na neobyčejnou. Zatímco ženě na této fotografii je zhruba kolem třiceti, grafik z ní snadno udělá osmnáctku. Stačí opět hlavně vyhladit pleť, zbavit ji všech vrásek a nerovností, a k tomu vylepšit detaily, například upravit tvar účesu a nosu (na fotce po retuši je menší) a srovnat nakřivený dolní ret do dokonale symetrického tvaru. Dívka na druhé fotografii by se dala nazvat "hezčí" - vypadá rozhodně mlaději - kam se však poděly její specifické rysy? Stal se z ní odporný, únavně hladký, umělohmotný prefabrikát, vhodný do kašírovaného světa módních časopisů, ne však do reálného života.





Příklad méně nápadné retuše, než na předchozím obrázku. Když porovnáte první a druhou fotografii, zjistíte, že grafik pouze lehce vyhladil obličej a dekolt, a nepodlehl pokušení udělat z modelky umělohmotnou pannu.





Na závěr si dáme příklad ze života, ne ze světa modelek. Na fotce je úplně obyčejná dívka, jakých se po světě toulají milióny - s bledou skvrnitou pletí, pupínky a kapánek dvojitou bradou. Práce retušéra z ní udělala téměř krasavici: pleť je hladká, má pěknou barvu, dvojitá brada je pryč, pupínky jako by nikdy nebyly, oči jsou zářivě modré, nosoretní rýhy mělčí a i výraz se zdá méně zachmuřený.

 

zdroj: http://www.anorexie.wz.cz

Vložil: slunecni.andilek ¤


Komentáře (3):
  • 03.09.2008 17:57:01, Petr Honzátko

    Dobrý den.
    Reaguji na Váš komentář.
    Víte, základem života je kontrast, tedy protiváha. S Vaším komentářem stejně tak souhlasím, jako nesouhlasím.
    Ovšem pokud jste o profesní úroveň těchto uvedených retuší, je to přesně ten odstrašující příklad a proto jsem na Váš, jinak přínosný a hezky zpracovaný článek, reagoval. Pravda je, že leckerá modelka vypadá děsně a na fotce, je kvůji tuně make-up udělátek, atelierovým světlům, fotografické expozici a nakonec díky počítačovým retuším, změněna k nepoznání. Jsou ale fotografie dobré, a jsou fotografie špatné. A tak je to i s retušemi. Kvalitní tituly, především zahraniční, používají více prostředků a tak je výsledek jiný a trochu mění Váš kritický názor, ve dvě odlišné situace. U bohatých vydavatelství a kvalitní fotografie to totiž skutečně začíná i u hezké, krásné a drahé modelky, které se musí pomoci je opravdu minimálně, či lépe jde u takové práce jen o drobné kosmetické úpravy a technické převedení barev reprodukce, než o změnu k ženské Bohini či Venuši. Trend je nyní co nejvíce naturální. Často i s co nejméně makeup, co nejčisčí zdravá pleť, postava bez anorektického či podviživeného vzhledu plnějších tvarů.
    Osobně se domnívám, že ženy, které podléhají pod tíhou společenosti k odpírání si podtravy, mají různé jiné psychické či společenské problémy.
    Nedávno jsem ale retušoval paní Mahulenu Bočanovou a výsledek možná odpovídal podstatě Vaší kritiky, protože tak, jak na fotografiích vypadá, tak už prostě nevypadá... A to je fenomén doby, který kritiku zaslouží...
    Jinak Máte hezké fotografie. Vy sama jste štíhlá a vzhledná. Doufám, že jste ale nepopisovala svůj vlastní příběh?

    www.Honzatko.cz

  • 11.06.2008 20:14:09, slunecni.andilek

    Chápu Vaše rozhořčení, jelikož se retušemi zabýváte. Jde zde bohužel ale o trochu jinou pointu, než jste uvedl. Mnohé retuše v časopisech jsou bohužel kolikrát přeretušované, jak uvádíte na začátku svého článku. O to nyní ale nejde, jde o vliv na mnohé z nás, který to vytváří. Píšete o motivaci pro společnost, myslím, že v dnešní době zaměřené na dokonalost je to trochu zcestné. Přemíra tlaku na naši veřejnost a především ženy a čím dále mladší dívky způsobuje to, že se díky tlaku těchto "motivací" začnou cítit méněcenné, jelikož to podvědomě vnímají jako vlastní neúspěch, když se s modelkami nemohou ztotožnit. To mívá za následek sebedetrukci v podobě poruch příjmu potravy. Neviním z toho přímo tyto společnosti, časopisy apod., upozorňuji však na to, že to rizikový faktor - spouštěč - co nemoc jako takovou velmi silně podporuje v jejím rozpuku je. A proto je velmi důležité také těmto dívkám, ženám a všeobecně společnosti sdělit, že tyto modelky jsou také jen lidé, co vypadají jako spousta jiných, ale k dokonalému vzhledu, který vede k jejich vlastnímu sebepodceňování, dopomáhají právě retuše. A proto je třeba brát tyto fotky a se značnou dávkou nadnesenosti. Jelikož spousta mladých dívek je díky současné době velmi náchylná k perfekcionismu, je pro ně toto dobrá startovací čára, jak se hnát do vysněného ideálu, za kterým se bohužel skrývá jedno velké peklo. Buďte rád, že si ho neumíte představit. Proto Vás chápu, že se nyní rozčilujete nad výše uvedeným článkem, protože se neumíte dostatečně vžít do pocitů těchto dam a dívek, jež jsou tomu denodenně vystavené. Argumenty, že nemají být tak pošetilé, pitomé či si za to mohou samy, již skoro nikdo, pro koho to samozřejmě není byznys, ani neuznává, protože se všeobecně ví, že za to nemohou, že je to nemoc a tyto aspekty ji jenom více rozhýbávají. Proto jsem ten článek sem vložila, abych pomohla mnohým, z těchto dívek pomoci otevřít oči a pokusit se jim pomoci změnit vnímání oněch naoko perfektních dam v časopisech a sebe samých. Jistě mi již rozumíte.

  • 18.05.2008 13:16:34, Petr Honzátko

    ...ve vašem článku uvádíte příklady retuši, a na jejich základě stavíte celý článek. Vesměs jsou však tyto fotografie PŘE-RETUŠOVANÉ!, umělé a nedosahují zdaleka hodnoty skutečné kvalitní retuše. Sám se retušim věnuji a tuto technologii - zahraniční know-how ovládám. Pracoval jsem jako grafik v ELLE či výtvarný ředitel Harper's BAZAAR, či jsem spolupracoval na Cosmopolitan, STYLE a dalších titulech. O této technologii, postupech, praxi a aplikaci módních retuší něco vím. To co popisujete však není vrcholem možností a neilustruje to podstatu Vašeho článku. Skutečné kvalitní retuše nerozeznáte a těžko je identifikujete jako retušovanou fotografii! A to pro jejich přirozenost. Tedy tím něco s lidské nekonalosti na retušované osobě zůstane uchováno. (Náznak koho sice je u té první fotografie - v partiích po očima, ale není to ono. Je to příliš velký zásah do struktury pleti.) Taková retuš, pak podle mne, je sice změnou k určité komponované podobě dané osoby, ale také je to ukázkou možné podoby v lepším možném případě, pokud osoba/žena o sebe bude počovat. Pokud však modelka má dobrý makeup, fotografie má kvalitní provedení dobrým fotografem a retušované úpravy vycházejí z její osobnosti (zachovávají její přírodní šarm a eleganci) je to přínosné zhodnocení, které má kladnou, pozitivní a motivační hodnotu pro společnost. Zkuste se tedy třeba podívat do zahraničních časopisů. V nešní době je spíše zvykem vybírat si modelku podle přesné představy a retuše upozadit na minimum! Opak, než píšete, je tedy pravdou a na druhé straně je osoba, která vypadá docela podobně i v reálném životě.
    Podstata Vašeho článu se tak nezakládá a odpovídající reálné hodnotě. Hodnotíte a srovnáváte jednostranně pouze okraj problematiky a to navíc popisujete po většinou typicky český amatérský přístup k retuším...