Ahojík, najdete tu jen pár blbostí, jako referáty, přání atd... Doufám, že se vám něco bude líbit!!!
Publikováno: 30.Leden 2008
v 10:01

Kategorie: Referátky, Slohovky

Autor: sonulkaa

komentáře (1)
Plasty | Referátky, Slohovky

Plasty

*V roce 1862 představil britský chemik Alexander Parkes prvníplast, který později dostal jméno celuloid. Na dalšímvývoji pracoval americký vynálezce John WesleyHyat. Nebýt celuloidu, nikdy by nevznikl fotografickýfilm.

*Celuloid přivedl amerického chemika Lea Beekelanda naobjevnou myšlenku a v roce 1907 připravil první zcelasyntetickou látku - plast, který nazval bakelit. Jehoobjev spustil lavinu objevů dalších a dalšíchplastů.

*Plasty současnosti, jako je polyetylen, PVC, polystyren, jsou lehképevné, dobře tvárné, snadno se barví amají výborné tepelně izolačnívlastnosti. Nepodléhají korozi ani tlení, takžemají dlouhou životnost. Mnohé lze vyrábět veformě vláken, která se spřádají avyužívají jako plnohodnotné náhradypřírodních vláken.

*Plasty přinesly lidstvu nejen ohromný pokrok, ale takéohromný problém s jejich likvidací. Jejichdlouhá životnost způsobuje, že se v příroděrozkládají jen velmi pomalu. Napříkladpolyetyenový sáček vydrží v půdě neporušenýaž 50 let, a ani likvidace plastů spalováním problémneřeší, protože vede ke znečišťováníovzduší toxickými látkami. Proto je vsoučasnosti problém likvidace plastů, napříkladobalových lahví od nápojů, a jejich recyklacezásadní

*Druhy plastů:

oTermoplasty - plasty, které v teple měknou a ochlazenímzískávají původní vlastnosti. Řadímemezi ně polyetylen nebo PVC - materiály, ze kterých sevyrábějí fólie, obaly, pláštěnky čihračky. Položíme-li na ně něco horkého, ztratísvůj tvar.

oTermosety - plasty, které nemohou být teplem podruhézpracovány. Vyrábějí se z nich napříkladdomácí spotřebiče a zástrčky elektrickýchpřístrojů.

Tvarováníplastů

*Běžně se používají 2 metody:

o1. Vstřikování - při něm se plastové granuleroztaví a vstřiknou do formy

o2. Lisování - při něm se horký plastprotlačuje otvory a vznikají z něj tyče nebo desky.

PLASTY:

Prvníplast (dříve „umělá hmota“) byl vyroben roku1862. Do té doby se používaly ke zhotovovánínejrůznějších předmětů přírodní materiályjako dřevo, sklo, keramika, slonovina nebo jantar. Plasty tyto drahémateriály v mnoha případech plně nahradily. Jsoupevné, za tepla dobře tvarovatelné, mají malouhustotu, jsou dobrými izolátory elektrickéhoproudu a tepla, jsou na vzduchu stálé a některéjsou odolné proti účinkům žíravin a jinýchchemikálií. Plasty jsou většinou polymery. Tentonázev je odvozen od řeckého slova poly čili mnoho aslova mer, což znamená část. Mer je tvořen skupinouatomů, která se v makromolekule neboli velké molekulepravidelně opakuje. Makromolekuly obsahují několik set ažtisíc atomů.

Dřívese vyráběly hlavně plasty napodobujícípřírodní materiály. Na rozdíl odpřírodních materiálů jsou snadno tvarovatelné.Celuloid je plast vzdáleně připomínajícíslonovinu. Používal se pro výrobu kulečníkovýchkoulí, střenek nožů, límců, manžet, kabelek aozdobných předmětů .

Existujevelké množství rozmanitých druhů plastů.Polyvinylchlorid PVC byl objeven ke konci minulého století,ale až do roku 1930 nebyl známý způsob jehoprůmyslové přípravy. Polyvinylchlorid je odolnýproti působení vody a proti výkyvům teploty, což sevyužívá např. při zhotovování okapůnebo hraček. Také se vyrábějí držákyzáclon, obaly elektrických kabelů, dětsképlenky a vycpávky.

Dalšívýznamný plast je perspex. Je průhledný aodolný proti nárazu. Vyrábějí se z nějmj. letecké padáky.

Nylonbyl objeven roku 1928 chemikem Wallacem Carrothersem, pracujícímu americké firmy Du Pont. Nylon vzniká v roztoku dvoukapalin, kyseliny a diaminu. Při styku těchto kapalin docházík vytvoření vlákna, které je možno z roztokuvytahovat a namotávat na připravené cívky.Vlákno nylonu je pevnější než všechna přírodnívlákna a tak jeho objev umožnil obrovský nárůstvýroby syntetických textilií. Dámskénylonové punčochy byly uvedeny na trh roku 1940 a rychle serozšířily po celém světě. Úspěch nylonovéhozboží spočíval v pružnosti a přilnavosti materiálu.

BelgičanLeo Baekeland objevil tmavou, plastickou hmotu, kterou do tédoby chemici nebrali na zřetel, neboť se snažili vždy získatkrystalickou, čistou látku. Při studiu vzniku polymerů semu podařilo připravit plast, který je po něm nazývánbakelit. Bakelity mají široké využití přivýrobě předmětů každodenní potřeby a elektrickýchzařízení. Jsou to materiály odolné protiteplu a jsou dobrými elektrickými izolátory. Kzvýšení pevnosti a pružnosti se do něj vkládajítextilie. Chemici se po objevení tmavého bakelitusnažili nalézt plast s podobnými vlastnostmi, alesvětlejší barvou. Ve 20. letech tohoto století bylyobjeveny plasty, ze kterých mohou být předměty spříměsí celulosy a umělých barviv v libovolnébarvě.

Doroku 1950 byla objevena řada různých plastů. Plasty našlypoužití v průmyslu, ale i v domácnosti, zvláštěv kuchyni. Pevný polyvinylchlorid PVC se používána pokrytí podlahy. Také byly objeveny plasty, kteréjsou odolné proti vodě i saponátu. Z těchto plastůje vyroben povrch mycí linky i prkénka na krájenízeleniny. Ostatní plasty, jako je polystyren, jsou využíványk výrobě nádob, talířů a košů. Nevýhodouplastů je jejich mimořádná stálost vůčivnějším vlivům – proto zůstávají dlouhoudobu na skládkách.

plastyse používají v těchto oborech :

-potravinářství (láhve, uzávěry láhví-korunkové, konzervační, na pet lahve,.., sáčky,obalové matriály, ….atd.)

-stavebnictví (tmely, trubky, okapy, poplastikovanéplechy, …)

-textilní prům. (impregnace textilií, netkanétextilie, silonové punčocháče/punčochy,…)

-automobilový prům. (součástky, hadičky z měkčíhoPVC, …)

-strojírenství (ochranné hmoty, součástky,..)

-doprava a transport (plastikové krytky, povlaky , víka,plastikové sedačky, …)

-spotřební prům. (hračky, dárkové zboží,kbelíky, víka, uzávěry, elektronika…)

nevýhody(zápory) :

-hlavně spalování plastů je nebezpečné,protože zamořuje ovzduší a ničí ozonovou vrstvu

-proto vznikají různé ekologické organizacepodporující třídění odpadu-(-z jižvyužitých plastů se vyrobí nové plastovévěci např. pet lahve)

-jedna láhev z polyetylentereftalátu zatěžujeprostředí oproti skleněné až šestinásobně.

-dnes se recyklují u nás asi 4% PET lahví, neboťexistuje pouze jedna linka na jejich recyklaci.

-pokud se plasty nespalují, odkládají se na různéskládky, které nemusí úplně dodržovatpravidla

-nejenže skládky vypadají ve volné příroděponěkud nevábně, ale také znečišťují půdupod sebou tím, že vypouštějí různé jedovatélátky apod.

-plasty se nerozkládají, takže vydrží naskládce dlouhou dobu, ne-li navěky


Komentáře

« Domů | Přidej komentář

FFF 03.04.2009 16:02:38

mnohokrá ti děkuji moc mi to pomohlo