Ahojík, najdete tu jen pár blbostí, jako referáty, přání atd... Doufám, že se vám něco bude líbit!!!
Publikováno: 30.Leden 2008
v 08:31

Kategorie: Referátky, Slohovky

Autor: sonulkaa

komentáře (0)
Podoby bohů ve starověkém Eyptě | Referátky, Slohovky

Podobybohů ve starověkém Egyptě

Náboženstvíbylo ústředním bodem života Egypťanů.Nejdůležitější roli hrálo uctíváníbohů a bohyní. Každý bůh měl svůj typickývzhled.

Egypťané nemělyjednu svatou knihu, která by sjednocovala všechny názorya všechno, čemu věřili. Dochovaných příběhů ovzniku lidstva a vesmíru je mnoho a většina si vzájemněodporuje. Každé hlavní centrum Egypta mělo svouvlastní verzi vyprávění a jiného bohastvořitele.

Různé pramenyodhalují nesmírnou složitost symbolů a vztahůjednotlivých bohů a bohyní. Například měsíčníbůh (bůh moudrosti a písařu) byl znázorňovánjako člověk s hlavou ibise, nebo jako pavián. Na druhéstraně bůh Hor byl zobrazen v podobě sokola.

V Egyptsképředstavě bohů se prolínaly lidské a zvířecíprvky. Bohové v mužské a ženské podoběpůsobili přívětivěji a dojem tajemnosti jim dodávalakombinace se zvířecí formou.

Podle chovánía charakteristických znaků zvířete se určovalo,které božstvo bude dané zvíře znázorňovat.Například krutá bohyně Sachmet byla znázorněnadravou lvicí. Někdy však i zobrazovali své bohy donebezpečných zvířat. Uctívánímtěcto bohů si chtěli zvířata usmířit, aby pro něnebyla nebezpečná.

Koncepce kombinovanéhozvířete byla nejvíce patrná na démonskébohyni Amemait. Ta pohlcovala srdce lidí, kteří se vpozemském životě dopustili hříchů,a tím jimzněmožňovala posmrtný život. Její tělo se skládalodílem z krokodýla, dílem ze lva a dalšíčást tvořil hroch. Starověcí Egypťanékombinovaly zvířata takovým zvláštnímzpůsobem proto, aby zdůraznili strašlivost božských sil.

Všechna zvířatauplatňující se ve světě bohů žila v údolíNilu nebo v bažinaté deltě.

Egypťané sesnažili znázorněním bohů prostřednictvímběžných zvířat s prvky lidského chovánídemystifikovat a vysvětlit vše tajemné a nepochopitelné.Přesto nejde toto božství zcela pochopit; naopak vnášído reálného světa něco tajemného.

Jména bohů bylastejně důležitá jako jejich vlastnosti a podoba. Oběti amodlitby mohlybýt vznášeny pouze k božskésíle, která má své jméno.

Zeus

Komentáře

« Domů | Přidej komentář