Ahojík, najdete tu jen pár blbostí, jako referáty, přání atd... Doufám, že se vám něco bude líbit!!!
Publikováno: 30.Leden 2008
v 08:17

Kategorie: Referátky, Slohovky

Autor: sonulkaa

komentáře (0)
Slohovka-Pouť (dopis, vypravování, popis děje) | Referátky, Slohovky

                        POUŤ

Milý...

Tvůjdopis z prázdnin mě velice potěšil, jsem ráda žesis užil dovolenou v Bulharsku. A také ses mě ptal, cozajímavého jsem o prázdninách zažila já.Mým zpestřením prázdnin a nekrásnějšímzážitkem byla návštěva nedalekého městečka,kde se konala pouť. Budu se ti snažit vylíčit průběh adojmy z této slavnosti.

Pouťv městečku RADOVÁNKY v sobě měla energii, očekávánía radost ze setkání s druhými lidmi. Byločervencové jitro dusné jak taneční sálpo veselici. Ospalá atmosféra probouzejícíhose dne. Jen pár potulných psů a starý rybář,který s pruty vyrážel k nedaleké bystřině.Okolní kopce se nořily do šlehačkové polevy mlžnéhooparu.

Po poledni všechnoožívalo. Hovory stále početnějších obyvatela řady příchozích, pestré odstíny atisíceré vůně. Svěží vánek seslunečními paprsky dával příležitost kobnovení sil. Cukrář Hlaváček otevíralrolety svého obchůdku a přespolní rozkládalivedle kašny krámky s různorodým zbožím.Potulní komedianti přivezli vratké houpačky,střelnici a rezivějící ruské kolo. Prociitaloimalé jeviště, kde nedočkavě posedávali místnímuzikanti. Zachvíli to vypuklo.

Ještě starostůvproslov a pak hudba a zábava. Lavičky kolem jeviště bylyobsypané posluchači pamětnických melodií. Tanaše písnička česká doléhala až do rohunáměstí, odkud se ozýval hlas zvoucívšechny na báječnou jízdu na ruském kole.Nedaleko předváděl zvědavým dítkům odvážnýmedvědář svého mohutného chlupáče amístní omladina volila na terase před radnicíztělesnění svého ideálu krásy.Cukrářský kouzelník Hlaváček čaruovalz kovové mísy sladké kopce růžové vaty.Pozor, ať ti neuletí ze špejle!

S večerem se blížildo středu města průvod slavných postav místníhistorie. Svatá léčitelka Zdislava byla pozdravovánanadšeným davem, za ní husitské vojsko. Po němse bezmocně vlekly hladoví ubožáci zasaženímorem, žebráci a váleční lazarové, cožbyla vhodná herecká příležitost pro místníškoláky. A pak družina generála Laudona, kterýjako by sestoupil ze své vídeňské jezdekésochy.Stařičký prezident ve voze značky Laurin &Klement kynul jásajícím občanům. Oživlouvzpomínkou byla i partyzánská skupina z okolníchlesů, její výstřely byly zároveň oslavné,protože přijížděla korunovaná hlava. Novákrálovna krásy uzavírála průvod.

Nálada na náměstístoupala a ozvěna vůní, propletených hlasů akvílivých melodií se nad střechami mísilav pestrou mozaiku štěstí. Slavnost vrcholila. Tmu proráželiostrá světla gejzírů. Tichý pocit úžasu,střídal v davu vlna křiku a nadšení.

Sotva pohasla světlaohňostroje, rozčísl náhle černé nebe blesk as rachotem se zřítil k zemi. A vzapětí dalšía další následován hustým rojem kapek.Než bys řekl švec,bylo náměstíčko prázdnéjako při ranním probuzení. Voda omyla ztišenéprostranství od všech zvuků, zápachů a barev. Konecpoutě.

Ted mi určitězávidíš, že si se mnou nezůstal doma a nenavštivilpouť, slavnost kýpíci životem

1)Úvod-Ospaláatmosféra

2)Stať-A)Probuzení; B) Zábava C) Historický průvod

3)Závěr- Konecpoutě

Komentáře

« Domů | Přidej komentář