08.Prosinec 2009

Mamografie bez příkras | Dívky a ženy

Smyslem tohoto článku není pozastavovat se nad prostředky, kterými jeosvěta prováděna, jako spíš nad obsahem sdělení. Mamografie je zdeponěkud nekriticky pasována do role všemocného prostředku k odhaleníčasných stadií rakoviny prsu. Měla by se ale opravdu mamografickávyšetření stát součástí pravidelné péče o zdraví ženy jako je tomunapříklad v případě gynekologických vyšetření pro záchyt rakovinyděložního čípku? Odpověď není tak jednoznačná, jak by se na prvnípohled mohlo zdát. Pojďme se blíže podívat na to, co to mamografievlastně je, jaké jsou její přínosy a jaká rizika a pro koho jenejvhodnější.

Základem mamografie je rentgen

Pokud jste se domnívali, že mamografické vyšetření nepředstavuje pro vaše tělo radiační zátěž,pak jste žili v omylu, protože jeho fyzikálním principem je zobrazovánírozdílů v hustotě tkání účinkem rentgenového záření. Asi každý z nás máz rentgenu určitý respekt a sami lékaři varují, že by se nemělorentgenovat zbytečně příliš často. V případě pravidelnéhomamografického screeningu pak přistupuje další rizikový faktor a toten, že je ozařována stále stejná tkáň. Navíc tkáň, která je kradioaktivnímu záření relativně vnímavá. A cože to vlastně znamená?Nemusí to znamenat vůbec nic, ale je dobré se alespoň zamyslet nad tím,že rentgenové záření samo o sobě riziko vzniku nádorového bujení mírně zvyšuje.Pochopitelně se to projeví jen u zlomku populace, ale připadá miminimálně neetické o této eventualitě zcela pomlčet a nahánět ženy namamograf s tím, že je to to nejlepší, co pro sebe mohou udělat.

Přínosy mamografického vyšetření

Přínos je jednoznačný. Pokud už u vás nádorové bujení vznikne,mamografem jej s určitou pravděpodobností zachytíte včas a podstatnězlepšíte své vyhlídky na úspěšné vyléčení. Rakovina prsu jenejčastějším nádorovým onemocněním u žen a přestože postihuje převážněstarší ročníky, výjimkou nejsou ani dvacetileté pacientky. Včasný záchyt je alfou a omegou léčebného procesu.Ani na mamograf se ale nelze spoléhat úplně stoprocentně. Záleží nastruktuře prsní tkáně, na velikosti prsou a dalších faktorech, kterérozhodnou, zda oko zkušeného mamologa na snímku najde to, co hledá.Mamografie pochopitelně nerozliší, zda je případná bulka zhoubná či ne, k tomu je potřeba dalších vyšetření. Obecně ale platí, že každý podezřelý útvar by se měl vyšetřit.

Pro koho je mamografie nejvhodnější?

Na mamografii by žena měla pomýšlet překročila-li čtyřicítku.Jednak u ní existuje relativně vyšší pravděpodobnost onemocněnírakovinou prsu, takže se riziko vyšetření zcela vyváží možným přínosem,jednak bude celková absorbovaná dávka záření do konce života ženyakceptovatelná. U mladých holek je metodou první volby vyšetření ultrazvukema přistupuje s k němu zejména v případech, kdy je výskyt rakoviny prsuv rodině nebo jiné vysoce rizikové faktory (např. genetickéabnormality). Mamograf se ve věku mezi 20 a 30 vůbec nedoporučuje!Jednak má prsní tkáň v tomto věku trochu jinou strukturu a mamografienedává uspokojivé výsledky, dále taky jistě není nejšťastnější začítjiž v mládí se systematickým ozařováním prsou. Než byste došly dodůchodu, měly byste nastřádanou pěknou dávečku a v případě onemocněnírakovinou prsu v pozdějším věku by vám mohlo solidně vrtat hlavou,zdali jste si k onemocnění tak trochu nepomohly samy.

Alternativy k mamografii

Jednoznačně nejlepší metodou, která je zcela prostá rizik, je pravidelné samovyšetřování prsou.Lze s ním začít v kterémkoliv věku a při troše snahy se stane součástívašeho života stejně jako čištění zubů. S tím rozdílem, že vyšetřeníprsou stačí provádět jednou měsíčně, nejlépe v době po menstruaci.Výhodou je, že se při něm naučíte znát své tělo opravdu důkladně ajakákoliv změna vám bude nápadná dřív, než se z ní stane opravdovýproblém. Techniku samovyšetřování by vám mělvysvětlit každý gynekolog (pokud to neudělá sám od sebe, pak napožádání určitě). Pokud neuspějete u něj, můžete se vydat domamologické poradny. Připojuji několik odkazů na webové stránky, kde seto můžete naučit i online.

Samovyšetření prsu

www.zdrav.cz

www.breastselfexam.ca

Závěrem bych chtěla upozornit, že tento článek nebyl napsán proto,aby vyhnal vyšetření chtivé čtenářky z mamologických poraden, ale mátvořit určitou protiváhu proti jednostranným, nekritickým informacím,které se na nás valí z médií. Někdy je prostě dobré udělat si na věcvlastní názor. K tomu je ale potřeba dostatek informací, jak těchpozitivních, tak těch druhých. Všechno má svá rizika a většinou jsmenuceni volit mezi „menším zlem“, což není nic nenormálního, ale běžnásoučást života.

Screening (med.) = strategie používaná k vyšetřování široké populace (bez rizikových faktorů, bez příznaků) pro záchyt určitého onemocnění.

komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů