08.Prosinec 2009

Gynekologické preventivní prohlídky | Dívky a ženy

Kdy začít ….

Spoustu dospívajících dívek poprvé na gynekologii dovedou teprvenějaké potíže, ať už jde o problémy s menstruací, výtoky, bolesti čisvědění zevního genitálu. Zejména kvasinkové infekce jsou natolikběžné, že máme reálnou šanci prožít si svou první epizodu ještě předzahájením pohlavního života. Pokud máme štěstí a problémy se námvyhýbají, je každopádně záhodno gynekologa navštívit ještě před prvním pohlavním stykem.Lékař pomůže s výběrem antikoncepce, případně nás rovnou vybavíreceptem na příslušné pilulky a také vysvětlí, jak se chovat v případě,kdy dojde k nečekaným problémům (protržení kondomu, zapomenutí pilulkyaj.).

Častým dotazem dívek je, zda gynekolog pozná, jestli je dotyčná panna.Vězte tedy, že až na některé extremní případy to pozná. Inspekce stavuvaší panenské blány budete nicméně ušetřeny, neboť se na váš stav lékařdotáže už při úvodním pohovoru. Nebuďte tedy dotčena, když se vás lékařzeptá, zda jste již měla pohlavní styk a dokonce si to poznačí dokarty. Tato informace je pro další vyšetření klíčová, protože u panenlékař použije jiné vyšetřovací postupy a některá vyšetření ztechnických důvodů neprovede vůbec. O tom jak probíhá úplně prvnígynekologická prohlídka je podrobně psáno zde: Poprvé ke gynekologovi, dále se tedy budeme zabývat průběhem standardní preventivní prohlídky u sexuálněaktivních žen. Předpokládáme tedy stav, kdy nás nic netrápí, alejelikož jsme zodpovědné ženy, jednou ročně se chtě nechtě vypravíme nakontrolu. Pokud se někdy zapomeneme objednat, je dobré to napravit conejdříve. Platí zlaté pravidlo „lépe pozdě, nežli později“.

Anamnéza

Při každé návštěvě s vámi lékař před vyšetřením probere váš zdravotní stav, případné obtíže, antikoncepci a zeptá se na datum posledních měsíčků.Tato informace je důležitá, protože v průběhu cyklu se vaše pohlavníorgány malinko mění a je důležité, aby si lékař mohl spojit to, covidí, s konkrétní fází menstruačního cyklu. Výrazně to přispěje kekvalitě diagnostiky. Obecně se doporučuje preventivní prohlídkyplánovat v prvním týdnu po menstruaci.

Prohlídka prsou

Přestože prohmatání prsou není v českých gynekologických ordinacíchještě zcela běžné, mělo by být součástí preventivní prohlídky a nemělabyste se tedy vůbec podivovat nad tím, pokud vám je lékař provede.Bohužel, řada lékařů tuto proceduru vynechává. Pokud o vyšetření prsoumáte zájem a váš lékař se k němu nemá, promluvte si s ním o tom.Přinejmenším by vás měl na požádání naučit, jak si samovyšetřováníprsou provádět doma sama. Pokud víte, že se ve vaší rodině vyskytla rakovina prsu nebo jste si náhodou nahmátla podezřelý útvar v prsu, na vyšetření trvejte.

Vyšetření genitálu

Vyšetření genitálu je patrně nejneoblíbenější součástí gynekologicképrohlídky, ale řekněme si upřímně, zároveň i nejdůležitější. Lékař přiněm může diagnostikovat záněty pochvy, děložního čípku, některé nádoryči infekční onemocnění typu kondylomat. Hlavním motivem gynekologicképrevence je včasný záchyt přednádorových stavů na děložním čípku. O příčinách a prevenci vzniku tohoto onemocnění jsme informovali zde: Očkování proti HPV.Očkované dívky a ženy by ovšem rozhodně neměly podléhat falešnémupocitu bezpečí a na gynekologickou prevenci nezanevřít, protože aniočkování není 100% účinné.

Aby se lékař k děložnímu čípku vůbec dostal, použije gynekologická zrcadla,která mohou být buď plastová (na jedno použití) nebo kovová (opakovaněsterilizovaná). Ta roztáhnou poševní stěny od sebe a umožní přístup kčípku. Zavedení zrcadel sice nebolí, ale bývá vnímáno nepříjemně(kovová zrcadla navíc studí). Gynekolog pak detailně prohlédne děložníčípek tzv. kolposkopem, což je přístroj, který si můžete představit trochu jako mikroskop (s menším zvětšením).

Cytologie

Z čípku lékař odebere speciální štětičkou stěr pro cytologické vyšetření.Po cytologickém odběru obvykle nekrvácíte (s výjimkou situací, kdy mátena čípku už nějaký existující problém) a tento výkon vás neomezuje v sexuálníaktivitě. Vlastní cytologickou analýzu vzorku provádějí pod mikroskopempracovníci akreditované laboratoře, kam se vzorky odesílají. Hodnotí setvar buněk, počet jejich jader a jiné abnormality. Výsledky cytologiese uvádějí jako tzv.stupně CIN. Zatímco stupeň I představuje normální nález, vyšší čísla značí menší či větší rozsah dysplazietedy přednádorový stav. Jelikož cytologické vyšetření zahrnujesubjektivní lidský faktor, jeho kvalita je závislá na profesionalitěpracovníka laboratoře a je veřejným tajemstvím, že pravděpodobnostfalešně negativního ale i falešně pozitivního výsledku je poměrněvysoká. Proto nemá smysl se špatným výsledkem předčasně děsit.

Histologie

Pokud cytologické vyšetření naznačilo dysplazii, lékař si vás snejvětší pravděpodobností pozve na odběr dalšího vzorku, tentokrát pro histologické vyšetření.Toto vyšetření je o něco agresivnější než běžný cytologický stěr, protose provádí za lokálního umrtvení. Lékař speciálními kleštičkamivystřihne z čípku kousek podezřelé tkáně. Po takovém zákroku počítejtes mírným krvácením a také s tím, že vám lékař na určitou dobu zakážepohlavní styk. Histologické vyšetření má mnohem větší vypovídacíhodnotu než cytologie, protože se při něm nehodnotí pouze jednotlivébuňky, ale uspořádání jednotlivých vrstev buněk mezi sebou navzájem. Toje při (před)nádorových stavech charakteristickým způsobem pozměněno.Histologie tedy lékaři poskytne informaci o tom, zda je dysplazieskutečně přítomna a zda je mírná nebo závažná. V prvním případě senejčastěji volí metoda pozorování. To si lékař můžedovolit proto, že změny na čípku se vyvíjejí pozvolna – od vznikudysplazie k rozvoji rakoviny uběhne typicky i mnoho let. Lékař si vástedy pouze pozve na kontrolu o něco dřív než obvykle (3-6 měsíců) asleduje, jak se dysplazie vyvíjí. Dobrou zprávou je, že mírné dysplazieněkdy samy od sebe vymizí bez nutnosti jakéhokoli zákroku.

Konizace

Pokud se situace vyvíjí opačným směrem, lékař vás patrně pošle do nemocnice na drobný operační zákrok v celkové anestézii tzv. konizacineboli plastiku děložního čípku. Při něm vám v narkóze z čípku vyříznoupostiženou tkáň ve tvaru kužele včetně bezprostředně přilehlé zdravétkáně. U žen, které ještě nerodily se dbá na to, aby nebyla odstraněnazbytečně velká část čípku, aby bylo co nejméně narušeno pozdějšítěhotenství. Pokud byl nález z histologie obzvlášť závažný a odhaliljiž počínající rakovinu, přistoupí se k radikálnějšímu řezu. Útěchouvám budiž fakt, že při roční frekvenci návštěv na gynekologii je rizikovážného nálezu opravdu minimální. Týká se spíše žen, které napreventivní prohlídky nechodí a na gynekologii se objeví až ve chvíli,kdy mají problémy.

Jakkoli se vám můžou zdát preventivní prohlídky nepříjemné, uvědomtesi, že jsou život zachraňující a že je mnohem lepší vydržet chvilkunepohodlí na gynekologickém křesle než onemocnět rakovinou děložníhočípku, která se z neléčených a nekontrolovaných dyplazií dříve čipozději rozvine. Asi je zbytečné podotýkat, že léčba rakoviny je oněkolik tříd nepříjemnější a výsledek navíc značně nejistý.

Vyšetření pohmatem

Při preventivní prohlídce vám lékař též prohmatá orgány malé pánve(vaječníky, vejcovody, děloha). Prohmatává se přes pochvu (u panen předkonečník) a břišní stěnu. Někdy bývá toto vyšetření doplněno ultrazvukovým vyšetřením.Při pohmatovém vyšetření lékař posuzuje tvar, velikost a polohu těchtoorgánů, může zachytit například cysty, nádory nebo zánět.

Pozná lékař při preventivní prohlídce infekční choroby?

Není infekce jako infekce. Zatímco bakteriální, kvasinkový nebotrichomonádový zánět lékař pozná leckdy už pouhým okem, existuje celářada infekcí, které lékař při rutinní prohlídce nezachytí. Příkladembudiž HIV, chlamydie nebo třeba HPV. Pokud se nemoci nezačnouprojevovat, což může trvat léta, lékař je bez vaší pomoci nezachytí.Rutinní testování na tyto nemoci se neprovádí, jelikož by to bylonesmírně časově i finančně náročné. Pokud však lékaře upozorníte, žemáte podezření na to či ono a test si vyžádáte, měl by vám jej provést,může však za ně požadovat úplatu. Na náhodný záchyt tohoto typu chorob tedy rozhodně nespoléhejte a své případné rizikové chování a jeho důsledky s lékařem vždy diskutujte. Jen tak vám může opravdu pomoci.

Slovníček

Dysplazie – předrakovinné stadium charakteristické abnormálním růstem buněk.

CIN – „cervikální intraepiteliální neoplazie“, dysplazie děložního čípku.

Cytologie– mikroskopické hodnocení buněk setřených přigynekologickém vyšetření z děložního čípku (případně poševní stěny nebozevních rodidel) a přenesených na sklíčko.

Histologie– mikroskopické hodnocení malého kousku tkáněodebraného z nemocného orgánu. (Vzorky se fixují formaldehydem,zalévají se do parafínových bločků a tenké řezy se prohlíží napodložním sklíčku pod mikroskopem). Umožňuje posoudit charakteristickézměny tkáně a vyjádřit se k závažnosti a prognóze onemocnění.

MOP – „mikrobiální obraz poševní“, výtěr z pochvy sloužícík určení příčiny vaginálního výtoku, mikroskopické hodnocení obarvenýchnátěrů na sklíčku (přítomnost bakterií, kvasinek, trichomonád).

Kolpitis – zánět pochvy

Cervicitis– zánět děložního čípku

Cervix– děložní čípek

Konizace – diagnostický a zároveň léčebný malý operačnívýkon, kdy je vytnuta malá část děložního čípku ve tvaru kužele kezjištění (a odstranění) přednádorových změn na čípku, provádí sepřevážně v celkové anestezii a je spojena s jednodenní hospitalizací.

komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů