08.Prosinec 2009

Menstruace | Dívky a ženy

Synonyma: menses, měsíčky, perioda

První menstruace

První měsíčky (viz. menarché) se zpravidla objevují mezi 12-14 lety.Obecně je pozorován mírný trend k postupnému snižování věku prvnímenstruace. Tyto limity jsou ale pouze orientační, nemusíte se hnedděsit, když přijdou o dva roky dřív nebo později. Pokud vám však táhnena 18 a měsíčky nikde, je třeba nechat se gynekologicky vyšetřit (tosamozřejmě můžete i dříve, pokud byste měla pocit, že je něco špatně).Nástup menstruace je nespornou známkou začátku procesu dospívání. Vněkterých kulturách je tato událost spojena s různými rituály a bývá idůvodem ke svatbě. To v našich zeměpisných šířkách nelze doporučit. :-)

Co je menstruace?

Menstruace je pravidelná měsíční ztráta trochy krve spolu s odumřelou děložní výstelkou. Tento proces se opakuje zhruba jednou za 28 dní(proto název měsíčky). Přesná délka cyklu je ale individuální, jsouženy, které mají cyklus 21-denní (těm tedy nezávidíme), ty šťastnějšítřeba i 40-denní. Na délce cyklu příliš mnoho nezáleží, důležitější jesledovat, zdali je cyklus pravidelný. Nepravidelnosti v cyklujsou časté u mladých dívek v prvních letech po nástupu menstruace, alečasem by se měl ustálit na své periodě. Pokud je váš cyklusnepravidelný a nepředvídatelný po více než 2-3 letech od prvnímenstruace, je to opět důvod k návštěvě gynekologa. Dívkám, které bysnad laškovaly s myšlenkou použití metody plodných a neplodných dnůjako antikoncepční metody, důrazně připomínám, že zcela pravidelnýcyklus je naprostou (nikoli však zcela postačující) podmínkouúspěšnosti.

Menstruační cyklus

Za všechno můžou hormony. S nástupem puberty se v podvěsku mozkovémzačíná produkovat hormon, který ve vaječnících stimuluje dozránívajíčka. Počet vajíček je dán už při narození každé holčičky, tatovajíčka jsou ale nezralá a jsou v jakémsi klidovém stadiu. Bez působenípříslušných hormonů nezralá zůstanou. Vzhledem k tomu, že v jednomcyklu dozrává právě jedno vajíčko (pokud se omylem uvolní více,výsledkem jsou dvojvaječná dvojčata), nemusíte se bát, že byste jerychle vyplýtvaly (máte jich v sobě asi 400.000!). Zásoba bohatě stačína celé plodné období každé ženy. Za život se každé z nás uvolní něcokolem 400 vajíček. Uvolnění vajíčka se označuje jako ovulace. Po ovulaci vajíčko putuje z vaječníku trubičkou zvanou vejcovod do dělohy (viz. děloha).Trvá mu to asi týden. Děloha se v té době (opět pod vlivem hormonů –tentokrát těch produkovaných ve vaječnících) pilně připravuje napřijetí vajíčka. Děložní sliznice se ztlušťuje a bohatě se prokrvuje.Vajíčko však těchto výhod může využít pouze v případě, že bylooplodněno mužskou pohlavní buňkou - spermií. V drtivé většině cyklůvajíčko oplodněno není, což znamená, že děloha vyvinula tolik úsilíúplně zbytečně. Po zhruba dvou týdnech se tedy (opět pod vlivemhormonů) děložní sliznice rozpadá a odchází spolu s malým množstvímkrve přes pochvu z těla ven. A tohle je právě menstruace. Trvánejčastěji kolem 5 dnů až týden. Někdy i déle, což seněkterým netrpělivým chlapcům někdy hodně těžko vysvětluje. :-) Zatýden už dozrává další vajíčko a celý cyklus se opakuje.

Co jsou anovulační cykly?

U mladých dívek se někdy stává, že menstruují, ale v průběhu cyklu nedochází k uvolnění vajíčka.V podstatě nemáte moc šancí poznat, jestli je váš cyklus ovulační neboanovulační. Některé dívky mohou pociťovat při ovulaci mírnou bolest vpodbřišku, ale moc bych na to nesázela. V této době je ale ženanejplodnější, takže je třeba myslet na dostatečné zajištěníantikoncepcí. Pokud je cyklus nepravidelný, často to signalizuje, žeminimálně některé z cyklů jsou anovulační. V mladém věku je vám jedno,jestli se vajíčko uvolňuje nebo ne, anovulační cykly v pozdějším věku však bývají častou příčinou neplodnosti. Anovulační cykly jsou důsledkem hormonální nerovnováhy a pokud se vlečou do vyššího věku, měla by se tato nerovnováha léčit.

Menopauza

Menopauza je období, které nadchází kolem 45. roku ženy a v důsledku vyhasínání funkce vaječníků (které již neprodukují dostatek hormonů) žena přestává menstruovat a ztrácí postupně schopnost otěhotnět.Tento proces je pozvolný a obvykle začíná opět znepravidelněním cyklu,menstruace je stále vzácnější, až vymizí docela. Jsou ale výjimky žen,o kterých se občas dočtete v novinách, a které mají plodné obdobíposunuté do vyššího věku.

Menstruační hygiena

V době menstruace je třeba zvýšit starostlivost o hygienu.Rozkládající se krev může vyvolávat nepříjemné čichové vjemy, proto jedobré si alespoň 2x denně omýt pohlavní orgány teplou vodou (případně mýdlem pro intimní hygienu). Pravidelná výměna vložek či tampónůje samozřejmostí. Mladé dívky často tápou v tom, jak často je třebatyto pomůcky vyměňovat. Je k tomu samozřejmě potřeba trochu praxe.Záleží na síle krvácení, savosti použitých materiálů, ale obecně platí,že i při velmi mírném průběhu by se vložka měla vyměňovat alespoň 3x zaden. Je to kvůli tomu, aby se v takovémto vlhkém a teplém prostředínemnožily bakterie, které by mohly způsobit infekci. Rozkládající sekrev zase po určité době způsobuje nepříjemné pachové vjemy. Připravidelných kontrolách „stavu“, když jdete třeba čůrat, zhodnoťte,jestli už je čas. U tampónů je situace o něco ošemetnější. Musíte volit vždy tu nejmenší velikost tampónu,kterou potřebujete. Pokud použijete příliš velký tampón při slabémenstruaci, pak ani za 6-8 hodin, což je maximální doba, po kteroumůžete nechat jeden tampon bez výměny uvnitř, není ještě plně nasáklý ajde těžko vytáhnout. Nasáklý tampon se naopak vyjímá velice snadno,vyklouzne skoro sám. Mýty o tom, že tampon vás může „ucpat“ a zabránitodtoku krve, se nezakládají na pravdě. Plně nasáklý tampón prostě začnepropouštět a krev odtéká přes něj. Pro tyto případy je šikovné spolu stamponem používat tzv. slipové vložky. Jsou totenoučké vložky, přes kalhotky nepostřehnutelné, které ale mohou účinnězabránit znečištění prádla při protečení tamponu. Dnes jsou navíc stáleoblíbenější jako běžná součást každodenní ženské hygieny. Nemusí setotiž nutně používat jen při menstruaci, ale i jejich nošení v jinýchfázích cyklu vám může přinést pocit jistoty, že vás nezaskočí třebanáhlý příchod menstruace nebo že vám běžný ženský výtok nezašpiní vašeoblíbené prádlo. Výrobci ženských hygienických potřeb nabízejí ohromnoupaletu výrobků, není možně si nevybrat. Čeho byste si měly všímat je absorpční schopnost.Bývá naznačená „kapičkami“ v rozmezí 2-4. Víc kapiček znamená většíabsorpční schopnost a úměrně taky tloušťku vložky. Vložky na noc bývajínejen tlustší, ale i delší, aby se minimalizovalo riziko ušpiněníložního prádla, až sebou budete v noci mlít. Křidélkajsou šikovnou věcičkou, která zabrání zašpinění okrajů kalhotek. Tohrozí vždycky, ale u vložek bez křidélek je to skoro pravidlem. Co setýče tamponů, tak velice podrobný návod k použití (včetně způsobuzavádění) je obsažen v každé krabičce.

Je menstruace nutná?

Dnešním trendem je nemenstruovat. Příchod moderní hormonálníantikoncepce umožnil manipulovat s cyklem všemi možnými a nemožnýmizpůsoby a není tedy problém menstruaci odkládat, jak dlouho je libo.Odborníci dnes mají za to, že žádná zdravotní rizikas tím spojena nejsou. Názor, že menstruace je „přirozená“, taky úplněneuspěje, protože pravěké ženy nemenstruovaly prakticky vůbec, protožebyly pořád buď těhotné nebo kojily. Menstruaci lze tedy do jisté mírychápat jako civilizační záležitost. Traduje se taky, že se přimenstruaci čistí krev, ale ani to nelze brát vážně. Představte si, jakby na tom pak byli chudáci muži? Naopak, při menstruaci (zvláště pokudje silná), dochází ke ztrátě železa a krvinek, což může někdy způsobit chudokrevnost.

Bolesti při menstruaci

Nepříjemným průvodním jevem menstruace bývá bolestivost. U různýchžen je intenzita bolesti různá, od nepatrného pocitu, že se „něco děje“až po křečovité bolesti, které ženu podstatně omezují v její běžnédenní činnosti. Normální je mít bolesti mírné až střední intenzity první dva dny menstruace.Pak obvykle vymizí. Pokud máte bolesti velmi silné nebo trvají po celoudobu menstruace, určitě se poraďte s lékařem, nechcete přece trpět jakopsi. Z volně prodejných léků proti bolesti jsou oblíbené např.Ibuprofen (Ibalgin), Valetol, Ataralgin aj. Při nárazovém použití 1-2dny v měsíci se nežádoucích účinků prakticky nemusíte obávat.Doporučené dávkování ale rozhodně nepřekračujte.

Omezení při menstruaci

Fyzická omezení vyplývají částečně z toho, jak se samy cítíte.Jestli je vám nevolno nebo máte bolesti, asi se zřeknete sportovníchvýkonů celkem přirozeně. Při normálním průběhu se nijak zvlášť šetřitnemusíte. Sex při menstruaci se moc nedoporučuje.Možné to sice je, ale musíte se vyrovnat s tím následným nepořádkem ase zvýšeným rizikem infekce. Takže pokud do toho půjdete, tak jedině skondomem, je-li vám vaše budoucí plodnost drahá. Druhým omezením je možnost koupání.Koupat se můžete s tamponem, ale uvědomte si, že propouští na oběstrany, takže je tady zase zvýšené riziko infekce, a proto je třeba jejihned po koupání vyměnit za nový.

komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů