08.Prosinec 2009

Podprsenky včera a dnes | Dívky a ženy

Když se muž ohlédne na ulici za ženou, jíž se pod průhledným tričkem rýsuje poprsí v pěkném sexyprádélku, patrně ho ani nenapadne, že kdyby žil ještě před sto lety,mohl by se ohlédnout leda za ženou sešněrovanou v neprodyšném korzetu,jejíž vnady jsou zcela zbytečně schovány a stlačovány, a ještě by bylpatrně obviněn z nemravných myšlenek. Život bez podprsenky by si dnesnemohla představit nejen většina dnešních dívek a dam, kterýmpodprsenky pomáhají nést ono "břímě" na hrudníku, ale ani pánů, jimžjsou v těchto sexy obalech servírovány ženské půvaby. A přitom je to revoluční vynález teprve raného dvacátého století.

Něco málo z historie – od korzetu k podprsence

Když se řekne podprsenka, mnohému muži se vybaví lákavý obrázek sexydivy, jejíž ňadra jsou zahalena v erotickém krajkovém prádle. V dnešnídobě jsou podprsenky brány, kromě své funkce zdravotní, spíše jakomódní estetický doplňek, který sice poprsí drží v těch správnýchpozicích, ale především dovoluje to nejdůležitější – dýchat. Tak tomuvšak nebylo vždy. Před několika sty let se totiž konal obrovský boomširokých, velrybími kostmi a dráty vyztužených krinolín. A ke krinolíněneodmyslitelně patřil i korzet, který nekompromisně svíral a stlačovalvšechen svůj obsah – pas a hruď. První zmínky o těchto svěračích sahajíaž do 13. století. V touze po co nejštíhlejší figuře byly dámy ochotnynechat se sešněrovat až do neuvěřitelného obvodu 40 cm kolem pasu!Korzety byly vyztužovány například lepenkou, kůží, velrybími kosticemi,a dokonce i dřevem. Francouzské a anglické modely byly pak zdobenymilostnými a erotickými verši.

"Ženy uzavírají své pasy ve vězení z velrybích kostic, zmenšují sipoprsí do té míry, že brzy získávají smrdutý dech a otevírají dveřesouchotinám." Těmito slovy se proti korzetům bouřili angličtí satirici.Samozřejmě ani lékaři nezůstali ve stínu a horlivě vysvětlovali, že senošením korzetů stlačují žebra, hrudník a játra, brání se v dýchání acelé tělo se tak deformuje. Obrovská vlna nevole vůči korzetům sezvedla v Evropě od poloviny 18. století. Francouz Jacques Bonnaud oproblematice šněrovaček napsal dílo Degradace lidské rasy skrze nošeníkorzetů z velrybích kostic. Detailně v něm popisuje, že nošení korzetůje prakticky proti přírodě, i proti zdravému rozumu, neboť se jím ženadobrovolně mrzačí. Krejčí se proti tomuto názoru odvolávali, že korzetynaopak příznivě tvarují postavu a ženy, které je nenosí, jsou naopak"postav neohrabaných a nepěkných." Francouzská revoluce se ke korzetůmpostavila jasně odmítavě. Na demonstraci toho manželka jednoho z členůDirektoria, pana Talliena, v roce 1795 přišla na ples v Opeře vhedvábné tunice bez rukávů, ale především bez spodního prádla, což bylona tehdejší poměry neobvyklé, ne-li nepřístupné.

To však ani zdaleka neznamenalo, že šněrovačkám odzvonilo. I přesnesčetná upozornění lékařů byly ženy i v devatenáctém století ochotny aschopny nechávat své půvaby sešněrovávat do neprodyšných korzetů.Pochopitelně došlo k mnoha inovacím, značné obliby se dostávalo drahýmmodelům falešných poprsí zhotovených z drátěných konstrukcí aceluloidu, někdy též z látky s kaučukovými kapsami. Byly to vlastněpramáti klasických push-up podprsenek, jak je známe v dnešní době.Lékaři se však nemínili vzdát a namísto neustálého kydání špíny nakorzety se rozhodli jednat. Později přišli s tzv. reformním oděvem,jejž se snažil propagovat například lékař z Brooklynu WilliamDickinson. Onen oděv se sestával ze spodní košile a trikotu, kazajky,svrchního oděvu a paleta. Čili, jak si každý jistě představí, nic moc sexy.Ženy v něm vypadaly jako čevabčiči. My, dnešní dívky a ženy, protomůžeme blahořečit Mary Phels Jacobsové, vynálezkyni klasicképodprsenky.

Vynález klasické podprsenky

Ke svému revolučnímu kousku oděvu se však tato dáma dostala zcelanáhodně - zatoužila zajít na newyorský ples, ovšem bez překážejícíhotěžkého večerního korzetu. Spíchla tedy dva kapesníky a růžovou stuhu ahle, podprsenka byla na světě! Ze začátku podobné kousky šila i svýmpřítelkyním a roku 1914 svůj vynález nazvala Caresse Prosby (pozdějiBackless Brassiere) a nechala jej patentovat (letos tedy slavídevadesáté výročí).

Když poté prodala práva na výrobu podprsenek společnosti WarnerBrothers, jejich popularita ještě více vzrostla a nosilo je čím dál tímvětší procento žen. To znamenalo poslední sbohem a šáteček pro korzety.Tehdejší podprsenky působily sice esteticky a lahodily oku, avšak prsapříliš nepodepírala. Poválečným trendem sice byla ňadra lentilkovýchrozměrů, ale ženy tehdy nechtěly, aby jejich prsa vypadala jako dvamáky na prkýnku. Roku 1925 začaly majitelky newyorkského krejčovskéhosalonu Ida Rosenthalová a Enid Bissetová šít podprsenky, kterépodepíraly ňadra v přirozené pozici. To byl počátek firmy Maiden FormBrassiere, jež se během doby přejmenovala na MaidenForm.V roce 1935 společnost Warners Company zavedla i košíčky různýchvelikostí - A až D. Když se za tři roky objevil Du Pont nylon, používalse jako materiál pro výrobu těchto kousků prádla. V druhé světové válcevšak bylo nylonu potřeba na zcela jiné účely, a tak potřeby dam muselyjít stranou. Po válce se však podprsenky ještě více rozšířily, vznikalynové střihy a využívalo se více materiálů, jako je satén, krajka apodobně. A tak známe podprsenky i dnes.

Podprsenky v dnešní době – několik rad a tipů

Jak jsem již uvedla v úvodu článku, podprsenky neplní jen svou"podpůrnou" funkci, ale především mají úlohu ženy zkrášlovat a erotickyladit naše protějšky. Zvláště v současných dobách se podprsenek na trhunalézá bezpočet druhů. Sportovní, s kosticemi, s košíčky, s vycpávkamimolitanovými, pěnovými, gelovými či dokonce vzduchovými, černé, bílé,červené, modré, zelené... opravdu je z čeho vybírat. A já si dovolujipřipojit malý seznam, na co by dámy rozhodně při nákupu podprsenkyneměly zapomínat:

  • I kdybychom si byly stoprocentně jisty, že známe svou velikostňader, přesto bychom měly věnovat těch pár minut a vyzkoušet si náškrajkový úlovek v kabince. Při zkoušení je rovněž záhodno se v novémprádélku předklonit, abychom zjistily, zda nám prsy vskutku pevně apohodlně drží v košíčcích v každé póze. Nevhodně zvolená podprsenkazpůsobuje uvolňování prsních svalů a předčasné stárnutí prsů.
  • V dnešní době se staly velmi módními a vyhledávanými podprsenkys průhlednými silikonovými ramínky. To je zvláště v letním obdobíramínkových tílek pochopitelné, ale zde musím upozornit na skutečnost,že PVC ramínka jsou pružnější než ta látková a zvláště u větších poprsímají tendenci se vyvěšovat, a tím se samozřejmě vyvěšují i prsa.Máte-li proto ňadra o velikosti dobře rostlých melounů, raději si nákuptohoto typu prádélka dobře rozmyslete.
  • Neodpustím si pár vět ani k nákupu "hrudního oblečku" natržnicích. Dámy, já vím, že lze podprsenku pořídit ve stánku i třikrátlevněji ("To je topry, topry, krasně sedí, jen za dvě sta, mladápaní"), než v renomovaných obchodech, ale... když je něco levné, má tosvůj důvod. Z jejich výrobků po jednom jediném vyprání často začnoulézt nitě a kostice a i jinak je poznat, že podprsenky "exported fromSaigon" nejsou dobře šité a nesedí, jak by měly - že by byly šité podlejiné předlohy? Raději se obraťte na značky zaměřené přímo na výrobuspodního prádla, například Bellinda, Triumph nebo Linia.A pokud vám manžel/partner/maminka odmítne dát peníze na značkovéprádlo s větou, že ve stánku koupíte to samé za menší peníz, ukažte jimprosím tento odstavec.
  • Malá prsa, taky prsa. Tyto věty jsou mířeny především kmaminkám dívek v rané pubertě. To, že dvanáctileté dívky nemají ňadraještě příliš vyvinutá, neznamená, že by neměly nosit podprsenku. Každýproblém se má zachytit již v zárodku a stejné je to i s prsy. Pokudtotiž dívka podprsenku nosit nebude, může se stát, že bude mít pozdějiprsa nesprávně tvarovaná. Dětské bavlněné podprsenky se dají poříditlevně a určitě se vyplatí.
  • "Nesnáším zvedačky! Myslíš si, že opouštíš party s Katie Price,a pak, když na hotelovém pokoji sundáš podprsenku, je tu Kate Moss!"Tolik od Freda Dursta, lídra kapely Limp Bizkit, k tématu podprsenekzvětšujících prsa. Já zde rozhodně nemíním moralizovat, jak je hrozné,že se ženy stydí za svou přirozenost a raději klamou a motají mužůmhlavy pěticentimetrovými vycpávkami. Jak říkám, podprsenek push-up jena trhu celá řada (mnohdy je dokonce problém sehnat pěkné nevycpanéprádlo), a pokud vám zvednou sebevědomí, klidně je noste. Přesto by siale každá žena, zvláště ta, která často a ráda podléhá kouzlu noci apříležitostnému sexu, měla uvědomit, jaktrapný pocit to asi je, stát před mužem, odhodit podprsenku v dál a...a nic. Po bujných tvarech ani vidu, ani slechu.

Co říci závěrem?

Od dob tělo mrzačících korzetů jsme se v historii posunuli k tělu zdobícímu až sexuálněvzrušujícímu neodmyslitelnému kousku oděvu každé ženy. Ženské tělo,tedy i prsa, je bezesporu krásné a je dobře, že je již žádný módnítrend nechce stahovat ani zbytečně skrývat, ale naopak vyzdvihnoutpřednosti, případně vhodně zvoleným zahalením zamaskovat drobnénedostatky. Tak snad jen popřát dámám šťastné úlovky v buticích sespodním prádlem a pánům, aby byli (nejen) s úlovky svých milovanýchspokojeni.

komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů