10.Září 2007, napsal weenas.v v 12:36 ... příběhy
Beňo si uvědomil, že to, čeho se bojíme, není tak strašné jako to, co si představujeme. Strach, kterému dovolíš aby ochromil tvoji mysl, je horší než doopravdy existující situace.

Zpočátku nechtěl hledat Nový Sýr, protože měl strach, že žádný nenajde. Beňo od té doby, co se vydal na cestu, nenašel dost Sýra, aby mohl v cestě pokračovat. Teď se těšil, že najde ještě víc. Už samo očekávání budoucnosti bylo vzrušující.

Jeho starý způsob myšlení byl často zamlžen obavami a strachem. Bál se, že nenajde dost Sýra nebo že mu Sýr vydrží dost dlouho. Přemýšlel spíš o tom,co může skončit špatně, než o tom, co může skončit dobře.

Jeho myšlení se však změnilo od doby, kdy opustil Sýrovou stanici C.

Dříve si myslil, že Sýr má být stále na stejném místě a že se nic nemá měnit.

Dnes věděl, že změny jsou přirozené, ať už je očekáváte nebo ne. Změna vás může překvapit pouze tehdy, když ji neočekáváte.

Když si uvědomil, že změnil své názory, zastavil se a napsal na zeď: STARÉ NÁZORY VÁS NEDOVEDOU K NOVÉMU SÝRU.

Beňo nenašel žádný Nový Sýr, ale zatímco procházel bludištěm, přemýšlel o tom, co se naučil.

Uvědomil si, že jeho nové názory ho vedou k novému způsobu chování. Choval se teď jinak, než když se každý den vracel do téže prázdné Sýrové stanice.

Věděl, že když změníme to, čemu věříme, změníme také to, co děláme.

Můžete věřit, že vám změna uškodí, a můžete se jí bránit. Nebo můžete věřit, že vám nalezení Nového Sýra pomůže změnu přivítat.

Všechno závisí na tom, čemu věříte.

Beňo znovu napsal nové poznání: UMĚNÍ PŘEDSTAVIT SI RADOST Z NALEZENÍ NOVÉHO SÝRA, VÁM UMOŽNÍ VYKROČIT NOVÝM SMĚREM.

Beňo si uvědomoval, že by na tom byl teď mnohem lépe, kdyby odešel ze Sýrové stanice C dříve. Cítil by se duševně i tělesně silnější a snáze by se vyrovnal s obtížemi hledání Nového Sýra. Pravděpodobně by Nový Sýr už dávno našel, kdyby očekával změnu, místo aby popíral, že k ní už došlo.

Rozhodl se silou vůle, že bude pokračovat do neznámých částí bludiště. Občas našel kousek Sýra a začala se mu vracet energie a sebedůvěra. Když přemýšlel o své cestě, byl rád, že za sebou nechal mnoho nápisů. Věřil, že nápisy budou Leňovi ukazovat cestu bludištěm, až opustí Sýrovou stanici C.

Beňo doufal, že jde správným směrem. Věřil, že Leňo uvidí nápisy na zdích a najde cestu.

Zastavil se a napsal na zeď to o čem právě přemýšlel:KDYŽ SI UVĚDOMÍTE MALÉ ZMĚNY VČAS, SNÁZE SE PŘIZPŮSOBÍTE VĚTŠÍM ZMĚNÁM, KTERÉ TEPRVE PŘIJDOU.

Právě teď přestal myslet na minulost a začal se přizpůsobovat přítomnosti.

Cestu bludištěm zavládal rychleji a snadněji. A náhle se to stalo.

Když už se zdálo, že je v bludišti věčně, jeho cesta - anebo aspoň část této cesty - rychle a šťastně skončila.

Beňo našel Nový Sýr v Sýrové stanice N!

Když vstoupil dovnitř, překvapil ho neočekávaný pohled. Byly tu takové zásoby a druhy Sýrů jaké nikdy v životě předtím neviděl.

Na okamžik se v úžasu zarazil a přemýšlel, zda je to skutečnost nebo pouhý výplod jeho představivosti, když v tom uviděl své staré přítelkyně Čmuchalku a Cupitalku.

Čmuchalka na Beňa zakývala hlavou a Cupitalka zamávala tlapkou. Obě myšky měli tlustá bříška, takže bylo zřejmé, že jsou ve stanici už nějaký čas.

Beňo je pozdravil a rychle ochutnal všechny druhy svých oblíbených Sýrů.

Vyzul si tenisky a svlékl tepláky, ale pečlivě je složil pro případ, že je bude opět potřebovat. Když se dosyta najedl, zvedl kus čerstvého Sýra a řekl slavnostně: "Ať žije změna!"

Pak přemýšlel o tom,co se naučil.

Uvědomil si, že dokud se bál změny, nebyl ochoten vzdát se iluze starého Sýra, který už neexistoval.

Co ho přimělo změnit se? Byl to strach z vyhladovění? "I ten mi pomohl," pomyslel si Beňo.

Pak se zasmál a uvědomil si, že se začal měnit, jakmile se naučil smát sám sobě a svému absurdnímu chování. Uvědomil si, že nejrychlejší způsob, jak se změnit, je smát se vlastní hlouposti - pak teprve se můžeš od všeho oprostit a nastoupit nový směr.

Beňo věděl, že se od Čmuchalky a Cupitalky naučil něco užitečného. Jeho myší přítelkyně žily jednoduchým životem. Nikdy nic zbytečně neanalyzovali a nekomplikovaly. Když se změnila situace a Sýr zmizel, také myšky změnily a šly hledat Nový Sýr. To je dobré si navždy pamatovat.

Pak Beňo použil svůj úžasný mozek a udělal to, co lidičky dovedou lépe než myšky.

Uvědomil si chyby, které dělal v minulosti, poučil se a začal jinak plánovat svou budoucnost. Naučil se jak reagovat na změny:

Můžeme být pružnější a rozhodovat se rychleji. Nemusíme všechno komplikovat a nemusíme mít zbytečné obavy. Můžeme si všímat malých změn, abychom byli připraveni na větší změny, které mohou nastat.

Musíme se přizpůsobovat rychleji¨, neboť když se nepřizpůsobíme včas, nemusíme se přizpůsobit vůbec. Musel si přiznat, že největší překážku máme sami v sobě a že se nic nezlepší, dokud se nezměníme my sami.

Možná nejdůležitější z toho všeho je uvědomit se, že vždycky existuje Nový Sýr ať už o tom víme nebo ne a že jím budeme odměněni, když překonáme svůj strach a nebudeme se bát dobrodružství.

Věděl, že určitý stupeň strachu je nutný, neboť nás chrání před skutečným nebezpečím. Zároveň si však uvědomil, že jeho strach byl většinou iracionální a bránil mu v tom,aby se změnil, když to bylo nutné.

I když se mu to zpočátku nelíbilo, zjistil, že změna byla užitečná, neboť mu pomohla najít Nový Sýr.

Beňo dokonce našel lepší část svého já.

Když přemýšlel o všem, co se naučil, vzpomněl si na Leňa. Nevěděl, zda jeho přítel četl nápisy, které pro něho napsal na zdi bludiště.

Opustil Leňo Sýrovou stanici C a šel hledat Nový Sýr? Vydal se do bludiště a zjistil, co může zlepšit jeho život?

Beňo přemýšlel o tom, že se vrátí do Sýrové stanice C a pokusí se najít Leňa. Kdyby ho našel, mohl by mu ukázat, jak se dostat z nepříjemné situace. Pak si uvědomil, že se ho už snažil přesvědčit, aby se změnil.

Leňo musí najít svou vlastní cestu. Musí najít vlastní způsob, jak překonat své navyklé pohodlí a strach. Nikdo jiný to nemůže udělat za něho. Musí pochopit, že mu prospěje, když se změní.

Beňo věděl, že Leňo může najít cestu, když si přečte nápisy na zdi.

Přistoupil k největší zdi v Sýrové stanici N a napsal na ni stručné shrnutí všeho, co se naučil. POKYNY NA CESTU

ZMĚNY SE STÁVAJI- SÝR SE NĚKDY PŘESOUVÁ

PŘEDVÍDEJTE ZMĚNY-BUĎTE PŘIPRAVENI NA TO, ŽE SE SÝR MŮŽE PŘESUNOUT.

VNÍMEJTE ZMĚNY- ČICHEJTE K SÝRU ČASTO, ABYSTE POZNALI, KDY ZAČÍNÁ PLESNIVĚT.

NA ZMĚNU REAGUJTE RYCHLE- ČÍM DŘÍV SE VZDÁTE STARÉHO SÝRA, TÍM DŘÍV SE MŮŽETE TĚŠIT Z NOVÉHO SÝRA.

ZMĚŇTE SE- BĚŽTE TAM, KDE JE SÝR.

RADUJTE SE ZE ZMĚNY- PROŽIJTE DOBRODRUŽSTVÍ A RADUJTE SE Z CHUTI NOVÉHO SÝRA.

BUĎTE PŘIPRAVANI SE ZNOVU ZMĚNIT A RADUJTE SE OPĚT ZE ŽIVOTA.

SÝR SE OPĚT MŮŽE PŘESUNOU.

Beňo si uvědomil, jak se změnil od té doby, co odešel ze Sýrové stanice C, ale věděl, že když si nebude dávat pozor, může se snadno vrátit ke svému starému způsobu chování. Každý den zkontroloval Sýrovou stanici N, aby zjistil, v jakém stavu je jeho Nový Sýr. Dělal všechno, co bylo nutné, aby ho nepřekvapila náhlá změna.

I když měl dostatek Sýra, často odcházel do bludiště a zkoumal nové oblasti, aby věděl, co se děje kolem něho. Věděl, že je lepší uvědomovat si nové možnosti než se izolovat ve svém pohodlí.

Jednoho dne uslyšel jakýsi zvuk v bludišti. Když zvuk zesílil, Beňo si uvědomil, že někdo přichází.

Může to být Leňo? Objeví se za rohem?

Beňo odříkal malou modlidbičku a doufal - jako již mnohokrát předtím - že možná i jeho přítel byl konečně schopen...

JDĚTE TAM, KDE JE SÝR A RADUJDE SE ZA ŽIVOTA!

Konec

Nebo je to nový začátek?
 
Komentáře (0):