30.Prosinec 2007

Deprese


Příčina vzniku deprese

Přesnápříčina vzniku deprese zatím není stále známá - známe pouze některébiologické procesy v mozku a faktory, které se mohou na vzniku depresepodílet.

Bylo zjištěno, že za vznikem deprese pravděpodobně stojínedostatek některých neurotransmiterů v mozku (chemické sloučeniny,pomocí kterých se předává signál z jedné nervové buňky na druhou). Mezineurotransmitery podílející se na vzniku deprese patří zejménanoradrenalin a serotonin, v menší míře pak i dopamin. Léky, které obsahtěchto neurotransmiterů v mozku zvyšují, symptomy deprese zlepšují.Zatím se neví, co přesně způsobuje pokles hladin těchtoneurotransmiterů.

Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnostvzniku deprese patří genetická výbava jedince (u osob, jejichž pokrevnípříbuzní trpí depresemi, je větší riziko onemocnění), dlouhodobý stres(vyšší riziko je u osob dlouhodobě stresovaných a především u těch,které nemají možnost tento stav ovlivnit), akutní stresující události(např. úmrtí blízkého člověka, rozvod, propuštění z práce, odchod dodůchodu apod.), typ osobnosti (obecně je vyšší riziko onemocnění např.u úzkostných lidí). Na vzniku deprese se může podílet i výchova vrodině (zejména nepřiměřená náročnost a kritičnost rodičů), týrání nebopohlavní zneužívání v dětství.

Deprese může být ale vyvolána iněkterými chorobami, např. poškozením či onemocněním mozku (nádory,roztroušená skleróza, demence), některými léky (např. léky protivysokému krevnímu tlaku, perorální antikoncepce, steroidní hormonyatd.) či drogami.

Jak se deprese projevuje

Depreseje charakterizována především beznadějí (nemocný má pocit, že nicnevychází, že současná situace je zoufalá), bezdůvodnými obavami aúzkostí, pesimistickými výhledy do budoucnosti, pocity méněcennosti adomnělého provinění. Tyto pocity jsou velmi intenzivní a pacienti onich neustále a opakovaně přemýšlejí. Dalším častým příznakem jeneschopnost radovat se ze zážitků a věcí, které pacienty dříve těšily(zájmy, koníčky), nezájem o sebe, svou práci, rodinu a přátele. Častose rovněž vyskytuje nesoustředěnost, nerozhodnost, špatná paměť azpomalené myšlení.

Velmi časté jsou myšlenky na sebevraždu. Tatonáchylnost k sebevraždám u pacientů s depresí vychází z pocitubezvýchodnosti situace a z beznadějnosti. Deprese patří k nejčastějšímpříčinám sebevražedného jednání, ať už to jsou sebevraždy nebo pokusy osebevraždu.

Deprese je ale onemocnění "duše i těla". To znamená,že příznaky deprese nemusí být omezeny pouze na psychický stav amyšlení pacienta, ale často bývají přidruženy i příznaky tělesné.

 
Autor: your.imp v 18:43, |

Komentáře (0):