30.Prosinec 2007

Náměsíčnost


Časod času je až čtvrtina dětí náměsíčných , ikdyž si to samyneuvědomují.U dospělých je to vzácnější,kolem 1%. náměsíčnost jedědičná- je to rodinná záležitost.

Jak vzniká?Po celou noc mozek střídá období bezesného spánku se sněním.Snění jedoprovázeno rychlými pohyby očí pod zavřenými víčky, a proto se tatofáze spánku pojmenovala zkratkou REM ( z anglického ,,rapid -eye-movement).Během ní jsou všechny svaly s výjímkou očních a dýchacíchochromené.

Náměsíčník je vlastně zachycen v matoucím přechodnémstavu - npůl spí,napůl bdí.K náměsíčnosti dochází kvůli malé závadě vespísím mozku.

Normální náměsíčnost se objevuje,když lidé spí,alenic se jim nezdá. Protože nejsou ve fázi REM,nemají ochromenésvaly.Jejich noční výlety mohou proběhnout bez zvláštních událostí-projdou

kolem postele nebo ke skříni.Někteří lidé ale ve spánkuublížili sobě či druhým- narazili do stolu,spadli ze schodů nebo seudeřili o stěnu.

Mezi takové náměsíční epizody mohou patřit i,,noční hrůzy". Dítě nebo dospělý člověk se zničehonic posadí zpříma naposteli,zoufale vykřikne a pak se rozběhne po domě,přičemž kope a mlátípomyslné nepřátele. Takový člověk nesní,takže se nejedná o nočnímůru.je napůl v bdělém stavu,kdy na povrch vyplouvají hrozivé myšlenkya pocity,aniž by tu bylo vědomí,které by je potlačilo.Za několik minutje takový člověk znovu v posteli a ráno si obvykle vůbec nepamatuje,cov noci tropil.

Při jiném,vzácnějším typu náměsíčnosti se něcoporouchalo v mechanizmu,které udržuje tělo při snění v nehybnosti.Pakse lidé pohybují současně s tím,když se jim něco zdá.Mohou jednattak,jako kdyby jejich sen byl skutečností,někdy s katastrofálnímidůsledky.

Sklony k náměsíčnosti sice dědíme,ale různé věci mohouzvýšit pravděpodobnost toho,že se u nás náměsíčnost projeví.nedostatekspánku během posledních dnů.Pití příliš mnoho kávy nebo alkoholu.Velkýstres.A takém práce,která nás nutí měnit často spánkový režim - zejménastřídání směn,kdy jedne den pracujeme od 6 hodin ráno do 2 hodinodpoledne,nasledující den od 10 hodin večer do 6 ráno atd.

Co sedá dělat s náměsíčným člověkem nebo s někým,koho má ve své moci nočníhrůza,nepokoušejte se ho probudit a zkrátka ho opatrně odveďte dopostele.

 
Autor: your.imp v 18:35, |

Komentáře (0):