30.Prosinec 2007

Paměť

Lidský mozek je stále ještě obestřen tajemstvím

VUSA žije žena, která si pamatuje naprosto přesně, co dělala den po dniposledních 25 let. Žena v domácnosti s přezdívkou "lidský kalendář" ajejíž jméno zprávy uvádějí jen zkratkou A.J., si od roku 1980 dokáževybavit všechny události. Nic nezapomíná a vybaví si každou podrobnost- s kým se potkala, co dělala, jaké bylo počasí a co měla k obědu. Ženaale má se svou fenomální kuriozitou problémy, někdy ji paměť přivádí ažk šílenství.

USA - Kalifornští vědciuvádějí, že dosud nikoho s podobnou schopností nepotkali a proneuvěřitelnou paměť americké hospodyňky museli dokonce vytvořit novýtermín - "hyperthymesie".

"Někdo se mě zeptá třeba na prvníhokvětna 1981. Řekne jen to datum a najednou... bum! Ten den mizničehonic naskočí v hlavě," svěřila se A.J. britskému listu The Mailon Sunday. "Nepotřebuji žádné triky, žádné počítání zpátky nebodopředu. Je to, jako bych si v hlavě nastavila video s tím dnem apřehrála si ho."

Na dotaz, jaké bylo počasí na Velikonočnípondělí od roku 1980 do roku 2003, poskytla A.J. bezchybný přehled, kněmuž připsala, co které Velikonoce dělala. Byla schopná vědcůmokamžitě říct data světových událostí, lokálního zemětřesení či den,kdy se v televizi vysílala poslední epizoda seriálu Dallas.

Svéschopnosti si prý poprvé začala uvědomovat v roce 1978, kdy jí bylodvanáct. A v roce 2000 ji začal "nepřetržitý film" v hlavě otravovatnatolik, že se rozhodla zjistit příčinu.

Napsala JamesiMcGaughovi, kalifornskému odborníkovi na paměť a popsala mu svůjpřípad. "Nedá se to zastavit ani kontrolovat, je to krajněvyčerpávající. Každý den se mi v hlavě přehrává celý můj život apřivádí mě to k šílenství," uvedla.

I když ze začátku byl kjejímu líčení skeptický, brzy McGaugh zjistil, že téměř dokonalá paměťA.J. je skutečně unikátní. Jeho dosavadní výzkum potvrdil, že lidé majíschopnost živě si zapamatovat krajně emotivní nebo traumatickéudálosti, protože tělo vylučuje stresové hormony, které posilují paměť.To vysvětluje, proč si lidé dokáží zapamatovat přesně takové události,jako byl útok na newyorské mrakodrapy - ale nevysvětluje to případ A.J.

ProA.J. je její talent požehnáním i prokletím. "Nikdy nic nezapomínám, todobré ani to špatné," říká. "Ale na druhou stranu mě to, že nikdy nicnezapomenu, uklidňuje."

 
Autor: your.imp v 18:38, |

Komentáře (0):