31.Prosinec 2007

Řízky

Na dovolenou jsem nasmažila plnou tašku řízků.

Den"D", konečně jedu na dlouho očekávanou dovolenou. Hurá. Věci jsempřipravovala celý týden. Jela jsem se dvěma dětmi, tak si asi umítepředstavit, co bylo krámů. Navíc naše podniková chata byla u řeky, kdenebyly žádné obchody, jen sem tam otevřeli plechárnu, kde se dalysehnat pouze nejzákladnější potraviny. Žádné maso, maximálně v konzervěa těch jsem měla v taškách dost. Do nejbližší vesnice bylo pětkilometrů, to bylo hodně, vzhledem k tomu, že tam z místa nic nejezdiloa budu bez auta. "Usmažíme si s sebou řízečky, alespoň na tři dny,"rozhodla jsem.

Řízečků byla plná taška a věci sbalené v několika desítkách tašek.Velkou jsem neměla a stejně by ji asi nikdo neunesl. V práci jsem sklukama domluvila, že nám na chatu přivezou pinpongáč, abychom dovčutrávili také aktivně. Naslibovala jsem jim za to voňavé řízečky.

Bratr přijel pod panelák a my běhali s taškama dolů a bez tašek nahorupár desítek minut. Brácha brblal, jestli jedeme na půl roku a kam žeasi ty mraky tašek má dát a bla,bla. Uklidňovala jsem ho a pomáhalanastrkat tašky do různých škvír. Když se to podařilo, došla jsem prosvé potomky, natlačila je do zbývajících míst a vyrazili jsme. Cestatrvala asi čtyřicet minut a zpříjemnili jsme si jí veselými písničkami.

Když jsme dorazili na místo, pinpongový stůl a kluci tam už čekali.Napřed jsem vyprostila děti a pak začala vytahovat zavazadla různýchtvarů a nosit do útrob chatky. Zůčastnili se všichni, i kluci z práce,neboť se těšili na řízky.

Když bylo auto prázdné, hledám igelitku s řízkama. Tašku ne a ne najít!"Že ona zůstala na chodníku," lkala jsem zoufale. No ať zůstala, kdechtěla, nebyla. Nastalo všeobecné zklamání. Nezbylo, než otevřítkonzervy s lanšmídy a vytvořit řízečky z nich. Strnulé obličeje jsem sesnažila nevidět a vesele šveholila. Klukům z práce se rozjasnilobličej, až když dostali flašku vodky, brácha nedostal nic, takodjížděl zachmuřený a dětem jsem slíbila, že druhý den dojdu prokuřátko.

Když pro nás za týden bratr přijel, dozvěděla jsem se konečně, jak našeřízky skončily. Sláva (to je brácha) šel druhý den k nám za mamkou. Navýtahu byl přilepený papír a něm četl:"Našla se taška s řízky Malá"."No tak taška se teda našla. To je dobré, vím, že byla malá, ale kdeje?", říkal si prý Sláva. Tak nad tím s mamkou dumali, ale nicnevymysleli.

Podal mi ten inkriminující papír a na něm stálo: "Našla se taška. Malá". "Ježíši brácho, vždyť Malá je jméno naší správcové!"

Když jsme se vrátili domů, zašla jsem za paní Malou a ta mi smutněřekla, že řízky už musela vyhodit, když si pro ně nikdo nepřišel. Nevímjestli je spapala, ale to už mi bylo fuk. My měli lanšmíd. Taky nebylšpatný.

 
Autor: your.imp v 01:06, |

Komentáře (0):