21.Březen 2009

Představte si svůj život jako film natočený na kazetu, nebo spíše natáčený na kazetu, protože nemáte možnost přetáčet tu pásku dopředu, ale jen zpět. Každý den přidáváte další záznam. Napojujete jej den za dnem, další a další den.

Hodně lidí tu má na profilu v názorech motto podobného znění:

Minulost nezměníme, budoucnost neznáme, žiji přítomností. Někdo rovnou píše, budoucnost mě nezajímá, žiji teď!

Přirovnal bych to k jízdě v autě. Když pojedete autem a budete se dívat pořád do zpětného zrcátka, místo před sebe, asi to neskončí dobře, když se budete dívat jen tesně před auto, nestačíte zareagovat včas na překážku před sebou, když se budete dívat pouze před sebe  a nebudete si hlídat záda, taky to může špatně skončit, pouze když to vše spojíte dohromady a vyhodnotíte situaci, tak, jak realně vypadá, budete dobrý řidič. Soustředit se pouze na jeden úhel pohledu je podle mého buď bohémské nebo dětinské.

Teď abych se vrátil k té pásce vašeho života, proč jsem vlastně začal s tím mottem. Zkuste si tu pásku přetočit o pár dní, týdnů, měsíců zpět, dívejte ze zpětně na to co děláte, kam jdete, a zkuste si sednout a napsat si na papír pocity, které z toho máte. Je to film plný zvratů? Nebo se nudíte? Opravdu se bavíte? Pokud ne, nechtělo by to s tím něco udělat? Pak zkuste zhodnotit, kam to všechno co děláte vlastně vede, jestli to směřuje k nějakému cíli a nebo jen tak bezcílně bloudíte cestou napříč pouští. Jestli náhodou není každý den stejný, jestli to co děláme není pouze přáním této společnosti a lidí, kteří nám naložili na záda určité břemeno. Není škoda žít den za dne stejně? myslím, že jich nemáme tolik abychom si takový luxus mohli dovolit. jednou se chytneme za hlavu a řekneme si, kéž bych to mohl vrátit, udělal bych to jinak. Důležité je si uvědomit jednu věc, nebo spíše dvě. Máme jen dvě povinnosti, zemřít a prožít život než zemřeme, jinak nic nemusíme - takto mi to podal jeden člověk na diskuzi tady na líbimseti a má pravdu. Vy to víte a já taky. Jen je těžké si to uvědomit a změnit to. Neříkám že můj film je vždycky zábavný, každý máme své nudné fáze, ale chtělo by to je omezit na minimum a užívat si života, dělat co nás baví a ne co nám někdo říká, že se má dělat.

vložil: DeNNI85 ¤


Komentáře (3):
  • 23.04.2009 00:06:31, Ashena

    Hezky napsané :D popsal si moje myšlenky, názory v tomhle.... něco takového čtu, slyším poprvé.

  • 10.04.2009 00:32:32, DeNNI85

    Děkuju :)

  • 09.04.2009 20:50:21, TeleskaPM

    Tvoje články majů fakt něco do seba a tento sa mne libi fakt hrozne moc. To jak dokážeš vyjadrit slovama co cítíš. To je něco..uzasne. Máš fakt talent a srdce na pravém místě. Jen tak dál :)