07.Březen 2008

V neděli proběhnou prezidentské volby v bývalé supervelmoci, dnešní krajině sedící na asi největší světové zásobárně nerostů. Zatímco prezidentské volby v USA jsou fanouškovi politiky hrnuty horem spodem už s minimálně půlročním předstihem, kampaň v zemi, kde dnes je předevčírem, jde mimo zájem médií. Není se čemu divit - jako novinář bych se také jistě upnul k zajímavějším událostem, třeba k incidentu na Havlíčkobrodsku, kde stádo jakési zvěře ušlapalo ošetřovatele.

Důvod, proč ruské prezidentské volby prakticky nikoho nezajímají, je celkem jasný - jsou asi stejně napínavé jako středeční utkání v kriketu mezi menšími okresy v Ketteringu pro turistu z Konga. Jejich vítěz je předem známý a novým ruským prezidentem se stane Dmitrij Medveděv. Stejně tak není tajemstvím, že prezidentem de facto zůstane Vladimir Putin. Ten disponuje minilostí aparátčika tajné služby, jeho kariéra v politice byla blesková a nepochybujme, že se od koryta odstavit nenechá. A že svého protégé protlačí.

Je vlastně trochu smutné, že ruské prezidentské volby nechávají světovou společnost - o české pochopitelně vůbec nemluvě - naprosto chladnou. Velmoc se 140 miliony obyvatel, vlivem na světové dění a prstem na spoušti mohutné jaderné síly si vybírá svou hlavu stejným stylem jako si vybírali svého vůdce patrně i pralidé - dosud žijící titán ukáže na někoho jiného, jehož základní pozitivní vlastností je oddanost dosud fungujícímu režimu. Ostatní jej schválí. Proč, to nikdo vlastně neví. Neméně smutné je to, že většina z mnoha desítek milionů ruských voličů zvedne kalné oči od vodky a opravdu Medveděva zvolí. Trochu veselosti snad znamená jen to, že již tradiční kandidát neostalinistických komunistů Zjuganov nemá tentokrát šanci.

Rusko je zvláštní zemí, kde stále ještě dobře funguje politika cukru a biče a lidé jsou na totalitu zvyklí, shlížejí na ní s nostalgií.

Buďme rádi, že žijeme v zemi, kde člověk může svobodně vybírat a volit třeba Stranu přátel piva. Což není ani tak chvála české demokracie ani české národní povahy. Je to prostě konstatování faktu. Pokud se ovšem početná skupina Čechů, Moravanů a Slezanů, která se údajně za minulého režimu měla lépe než nyní, nevzchopí a nepostaví do voleb svého Jelcina - Putina - Medveděva. Potom Bůh s námi.

P.S. 7.3.08 Medveděv se prezidentem stal. O chvíli později vyplavalo na povrch, že seznamy voličů jaksi haprují - zmizelo z nich dva miliony voličů. Vivat SSSR.

vložil: Fremen_ ¤