05.Červen 2008

Asi každý, kdo někdy dělal alespoň chvíli v tiskárně, jistě uzná, že smysly zde dostávají pěkně na prdel. V místnosti putuje tolik kandel naplňujících evropské normy, že je člověk nasvícený jak loutkový Škrhola a prakticky nevidí. Hluk strojů nutí nosit přilby nebo jiné nouzově spíchnuté výmysly na ochranu sluchu a čich zase dostává svoje díky ozonu vznikajícímu při sušení tisků v UV tunelu a všeobjímající všehochuti pachů barev, ředidel a kdo ví čeho všeho.

Přesto nám neuniklo, že se dnes odpoledne celkem prudce setmělo. Přestože jsme na plný úvazek zevlovali, svolili jsme k tomu, že cigárko si nedáme tradičně ve skladu barev (opatřeném značně velkou cedulí "Zákaz kouření" a obsahujícím nemalé množství výbušných látek), ale vystrčíme čumáčky do světa. Tím světem pro nás je jedna část areálu bývalé Zbrojovky, jež bude v blízké budoucnosti přeměněna na luxusní byty.

Naše podezření, že je někde chyba, se potvrdilo, když nás někdy ve tři odpoledne přivítala tma, občas zatraktivněná nějakým tím bleskem. Bouře se rozhodla dále nečekat a začalo lít jako z konve. To přilákalo další část pracovních sil podniku, které stejně jako my sledovaly Armageddon v plné parádě. Slabší povahy se brzy vrátily k práci, my k zevlingu, když najednou - simsalabim - začala po obou výrobních halách proudit voda. Rychlá kontrola odhalila, že chyba byla v kanalizaci, která vodu nepojala a považovala za nejlepší nápad vracet ji do haly. A to ve velkém.

Bylo to pěkné divadlo a musím se přiznat, že jsem živlu celkem držel palce a záchranných operací jsem se s odvoláním na povinnosti v tiskárně neúčastnil. Neméně dobře se bavil náš nejvyšší šéf, který si celou parádu fotil a spokojeně se usmíval, dokonce mi pochválil můj nový šrám na obličeji. Nakonec to naplavení cca pěti čísel vody přestalo živel bavit, bouře se přesunula jinam a kanály opět začaly trochu odtékat.  

Jedinou nepostiženou částí firmy zůstala...ano, tiskárna, jejíž osádka se z klidu nenechala vyrušit a pro záchranu strojů nepodnikla zhola nic, pouze nadšeně přivítala přerušení dodávky proudu nezbytného k práci.

Z toho plyne, že nečinnost se vyplácí. Rovněž pokud plánujete koupit dům/byt/mrakodrap v areálu bývalé Zbrojovky, poptejte se za pár let odpovědných osob, zda už areálem aspoň občas projede vozidlo hovnocuců. Jak ne, zvolte nějaké účinné zaříkávání proti dešti.

P.S. Seriózní novinářská zpráva zde: http://zpravy.idnes.cz/privalovy-dest-uveznil-v-brne-nekolik-aut-nateklo-i-straznikum-do-skladu-1q9-/brno.asp?c=A080604_151158_brno_atk

vložil: Fremen_ ¤