01.Duben 2008

Mezi zprávami zásadní důležitosti, příkladně o návštěvě Paris Hilton nebo o seznámení českých automobilových závodníků se sněhem na dálnici D1 trochu zanikla zpráva o smrti jednoho z nejlepších světových sci-fi spisovatelů této éry.

Sir Arthur C. Clarke, komandér britského impéria a nositel řádu Chlouba Srí Lanky, se dožil pohádkových devadesáti let, z nichž většinu prožil právě na ostrově v Indickém oceánu. Důvodem této nenucené emigrace byla jeho celoživotní láska k potápění. Clarke je jistě nejlépe známý díky své spisovatelské činnosti. Jestliže některá jeho díla jsou dobře známa spíše ctitelům science - fiction (vynikající Setkání s Rámou a další), dílo 2001: Vesmírná Odyssea je hlavně díky skvelému zfilmování Stanleyem Kubrickem právem považováno za legendu kinematografie.

A.C. Clarke byl však mnohem komplexnější postavou než pouhým spisovatelem. Válku strávil v řadách RAF, kde to dotáhl na instruktora radarové techniky. Patřil k vizionářům používání geostacionárních družic, konkrétně vynálezcem jejich užití v telekomunikacích. Dlouho před vzletem první družice se věnoval teoretických pracím o raketách a vesmírném výzkumu, načež to byl právě on, kdo alespoň v televizi komentoval anglickým divákům měsíční lety programu Apollo. Stal se velkým propagátorem projektu SETI. Vzhledem k tomu, že prožil dvacet let na vozíku, podporoval bezbariérový přístup k lidem - snad i proto, že byl patrně homosexuál, neuznával hranice mezi lidmi. Jinými slovy, byl to velký člověk v tom původním a nezkaženém slova smyslu.

Moje osobní vzpomínka na tohoto muže pochází už z raného dětství, kdy na snad ještě federální televizi běžel dokumentární cyklus  Tajemný svět A.C. Clarka. Jak asi patrno, pořad považuji za vynikající, v neposlední řadě díky Clarkovi v roli průvodce seriálem. Asi právě on mi dlouho před tím, než jsem znal Asimova, Herberta nebo Adamse, otevřel dvířka sci-fi a s nimi i trochu odvážnější a nonkonformní roviny myšlenek. Proto tento pozdní a jistě nadbytečný nekrolog.

Clarke ve svých dílech napsal spoustu nadprůměrně hlubokých myšlenek o vesmíru, ale také o prostých lidech nebo vlivu techniky na lidi. Pro zájemce doporučuji tento link. Pro nezájemce jen dvě stručné ochutnávky:
"Někdy si myslím, že jsme ve vesmíru sami, někdy že nejsme. Obojí je stejně strašlivé"
"Ve faktu, že vlajky ve vakuu nevlají, existuje jistá symbolika."

Arthur Charles Clarke zemřel 19.března 2008 v Colombu na Srí Lance.

vložil: Fremen_ ¤


Komentáře (2):
  • 01.04.2008 03:57:24, Tester0609

    jo jo,vyznamna person.....a clanecek velice pekny,mas rozsahle znalosti.....jenom nevim co to je "nonkonformni" to slovo jsem jeste v zivote neslysel.

  • 31.03.2008 22:42:58, scarabea

    je to nezapomenutelný člověk