Pribyva deti,kteri jsou svedky domaciho nasili

Děti jsou svědky 97 procent všech případů domácího násilí, k nimž vČesku dochází mezi manžely. Před šesti roky to přitom bylo 85 procent.Vyplývá to ze sociologické sondy Informačního a poradenského centraRosa, které se zabývá pomocí obětem domácího násilí, včetně dětí. Sněkterou z forem násilí od svého partnera se během svého života setkáváaž 38 procent žen.

Být svědkem toho, jakjeden z rodičů svého životního partnera mlátí, sprostě mu nadává či hopsychicky týrá, je přitom pro dětskou psychiku dlouhodobě devastující.Děti mohou dokonce pod dojmem viděného a zažitého násilí spáchatsebevraždu, upozorňují odborníci.

Jako následek prožitéhonásilí se nejčastěji vyskytují nápadné změny v chování (třetina ztěchto dětí), úzkostné, plačtivé stavy (11,4 %), psychosomatické potíže(11 %), agresivita vůči rodičům či okolí (10 %) či výrazné zhoršeníškolního prospěchu (8,2 %).

"S těmito dětmi nebývá zejména vestarším školním věku snadné navázat kontakt, získat jejich důvěru,“říká psycholožka Eva Šilarová. "Jsou ostražité, nejisté, nedůvěřivé.Tato výbava patří k naučeným strategiím pro přežití. Většina z nichcítí, že jsou jiné než jejich vrstevníci, a tato stigmatizace přispívák osamělosti a izolaci,“ dodala.

Zkažené dětství

Dětina zažité násilí reagují ztrátou pocitu jistoty a bezpečí, které mámevšichni spojeno s domovem, konstatuje koordinátorka sociologické sondyMartina Hronová. Reagují trvalým napětím a strachem, svalují vinu zanásilí na sebe. Z některých se stávají malí předčasně dospělí, jiní senaopak vzhledem ke svému věku chovají až příliš dětsky.

Děti,které jsou svědky násilí, mají také problémy s pamětí, koncentrací,učením. Mají problém naučit se důvěřovat, mít někoho rád. Abyneriskovaly další citové ztráty, raději se emočně oddělují od svéhookolí.

Sklony k násilí se často dědí

Dětiz takových rodin mají rozporuplné pocity. Prožívají lásku a nenávist,mají strach z násilného rodiče, ale současně jej mají rády. Láska anásilí jsou propleteny. To se negativně projevuje v pozdějších letech,kdy mladí lidé navazují první partnerské vztahy.

 

Zhruba jedenáct procent dívek proto poznalo v prvních partnerských vztazích i facky a nadávky.Zdena Prokopová, socioterapeutka

 

"Dívkyjsou ochotné snášet hrubé, vulgární chování, protože takový modelviděly doma. A chlapci zase mají sklon uplatňovat svou vůli i přesnesouhlas partnerky. Zhruba jedenáct procent dívek proto poznalo vprvních partnerských vztazích i facky a nadávky,“ uvedlasocioterapeutka Zdena Prokopová.

Tomu odpovídá i dalšístatistika centra Rosa. Podle ní ze 196 klientek, které teď na svévlastní kůži zažívají násilí, jich rovná stovka pochází z rodin, kde sevyskytovalo. A třicet procent násilnických partnerů mělo rovněžnásilnického otce.

"Zažité násilí se podílí i na tom, že tytoděti napadají ve škole své spolužáky, podílejí se na šikaně, majíproblémy ve vztahu se svými vrstevníky,“ upozorňuje Hronová.

Navícjsou děti nejen svědky násilí, ale ve více než padesáti procentechpřípadů samy oběťmi i přímého fyzického násilí ze strany násilnickéhootce.

Moje reakce: Reakce lidi a komentare radsi neopisuju, protoze ...to je nuda..blablablaa...asi tak naaak:Tak to je hezky, ze to vite, je hezky, ze to pisete, ale na hovno je, ze s tim furt a porad nic nedelate!!!

Bud sakra se bude propagovat ucta cloveka k cloveku, nebo hyenistickej boj ..bud si lidi budou vazit jeden druheho a budou mit k te ucte i duvod, nebo to radsi nepiste, protoze to , ze to vite je k hovnu..

dalsi:

Rodice lecili dite modlenim, dite zemrelo

V americkém státě Wisconsin uznali o víkendu vinným z vraždy 47letéhoDalea Neumanna, který nechal o loňských Velikonocích umřít svoujedenáctiletou dceru Madeline trpící cukrovkou, i když jí lékaři mohlipomoci. Otec spoléhal, že ji vyléčí modlitby. Už dříve - letos v březnu- byla uznána vinnou i dívčina matka Leilani. Oběma hrozí, že stráví zamřížemi až 25 let. O výši trestu se rozhodne 6. října.

Lékař uvedl, že dceři sedalo pomoci, kdyby se jí podalo dost tekutin a inzulín. Měla cukrovku,která ale nebyla diagnostikována, protože rodiče s ní nešli k lékaři.

"Kdybychšel k doktorovi, znamenalo by to, že předřazuji doktora před Boha,“hájil se Neumann u soudu a dodal: "Nevěřím tomu, že by dělala, co byřekl...“ S biblí v ruce také sdělil, že si myslel, že jeho dcera jenachlazená nebo má horečku.

Neumann dále tvrdil, že jako mladýpil a chodil na večírky, ale pak se stal rodinným člověkem, který serozhodl jít ve šlépějích Ježíše Krista: "Kdybych se v okamžiku krizeobrátil na kohokoli jiného než na Pána, neupřednostňoval bych Boha,“zdůraznil muž, který má ještě další tři děti ve věku 14, 16 a 18 let.

Lékař,který vypovídal u soudu, ale řekl, že dívka měla být okamžitě převezenado nemocnice, protože nemohla chodit, mluvit, jíst ani pít. Lékař bylzavolán až ve chvíli, kdy byla dívka už delší dobu v komatu. Sanitkadorazila jen pár minut poté, co dívka obklopená modlícími se lidmi,přestala dýchat. Ve vážném stavu přitom doma ležela už 22 hodin.

ZatímcoNeumannův obhájce tvrdí, že jeho mandant nespáchal žádný zločin, a žebyl odsouzen jen za "léčbu vírou“, žalobkyně Jay Kronenwetterováuvedla, že Neumann snižoval závažnost dceřina onemocnění a nechal jizemřít v sobeckém aktu víry. „Když si Dale Neumann vybral léčbu víroumísto toho, aby vzal svou dceru k lékaři, vytvořil předvídatelnénebezpečí vážné zdravotní újmy nebo smrti,“ uvedla žalobkyně.

Porotci nerozhodli o Neumannově vině jednomyslně, zatímco osm hlasovalo vinen, podle čtyř se otec zločinu nedopustil.

Moje reakce:Jsem verici, no a co,ale ten chlap byl fanatik, anebo mu nedosel vers:" lekare potrebuji nemocni!" (vers z Bible Matous 9kap, 12 vers a dal je Milosrdenstvi chci a ne obet.., coz znamena, ze veskere "farizejske nebo fanaticke" obeti ve jmenu Boha jsou nesmysl.., chce to precist cely odstavec, nejen vers pro pochopeni)

Mel za svou dceru zodpovednost jako otec, ona potrebovala lekare a tak i on mel vyhledat lekare a modlit se za to, aby lekare, jestlize veril vice Bohu nez cloveku, mel se modlit za to, aby  v lecbe lekare vedl Buh,je rada lekaru, co premysli o zivote a smrti a veri take v Boha, ale  takhle si on sam hral na Boha. Prikazoval Bohu uzdraveni a sam pro to kroky neudelal, aby dite bylo uzdraveno. Omlouva ho snad jen to, ze byl Bohu tak oddan, ale Buh mu chtel jasne rici: Jsi ve svete a rid se i zakony, co jsou ve svete, to znamena, ze kdyz jsem clovek, budu i potrebovat ke svemu zivotu lidi! Lidi ale Buh muze vezt k tomu, aby jednali moudre a dite bylo uzdraveno.Ano, zazraky se deji, ale jsou z vule Boha a Buh si nenecha zazraky prikazovat. Buh jedna jako Buh.

Nemeli by jej uz soudit..Ten muz je , domnivam se,nevinen, protoze sam uz dostal trest obrovsky , prisel o dceru..uz bych ho, byt moudrym clovekem, nesoudila..sam se odsoudil tim, ze prisel o svou dceru a je nyni jiste moc nestastny.. Buh ho miluje ,i kdyz ho lidi soudi za jeho fanatismus..(Nejsem Buh, ma slova  jsou jen ma a domnivam se tak...)

nejkrasnejsi a nejmoudrejsi byl Batuv vyrok(mimochodem taky veril v Boha): vse, cokoliv delam, delam pro lidi..

dalsi clanek:

Je to k zblazneni , rika cesky filmar zatceny v Indii

Už víc než měsíc se pokouší v Indii přežít český filmař, kterého tamníúřady zatkly koncem června kvůli jeho údajnému podílu na pašování lidído Evropy. Ačkoli vše nasvědčuje tomu, že se nejspíš sám stal obětípodvodu, na brzký návrat domů to zatím nevypadá. Důvodem je totálnízahlcenost indických soudů, u kterých se vše počítá spíše na roky nežna měsíce.

„Kdykoli můžu dokázatsvoji nevinu, ale zatím nebylo komu a kde,“ začíná vyprávět pražskýprodukční, který strávil první dny po zatčení v místním vězení. Nyníkomunikuje s domovem hlavně pomocí internetu. Své jméno zveřejnitraději nechce.

 

Noc jsem strávil mezi tlejícími krysamičeský filmař zatčený v Indii

„Nejhoršíje to vědomí, že tady můžu strávit sedm let ve vězení. Naštěstí jsou tulidi, kteří spolupracují s ambasádou a pomáhají mi s denním programem,abych se tu nezbláznil,“ podotýká.

Soudní stání v jihoindickémČennaí (dříve Madrás) se totiž stále odkládá. To poslední bylopřeložené na začátek příštího týdne a jde v něm jen o procesnízáležitosti. Podstatou případu se soud zatím zabývat nebude.

Zatykač vydali už v únoru

Donezáviděníhodné situace se dostal jako zástupce filmové společnostiLocation service. Do Indie přijel už začátkem roku na pozvání indickéSukuranetworks. V Česku měl najít pro Indy vhodná místa pro natáčení.

Předplánovanou akcí ale společnost přestala komunikovat. Proto se v červnuvydal do Asie znovu, aby zjistil, co se děje, a domohl se zaplacenínákladů. Při odletu 24. června ho na letišti v Bombaji zatkli.

Indickápolicie totiž už začátkem roku zadržela některé spolupracovníkySukuranetworks kvůli podezření, že byli zapleteni do pašování lidí, ana českého filmaře v únoru vydala zatykač.

„Noc jsem strávilmezi tlejícími krysami. Než mě předvedli k soudu, musel jsem pakdvakrát přespat na policejní stanici,“ vzpomíná.

Protože bylzadržovaný 48 hodin bez sdělení obvinění, podalo naše velvyslanectvístížnost kvůli procesní chybě na indické ministerstvo zahraničníchvěcí. Následně v doprovodu tří policistů strávil 30 hodin v přeplněnémvlaku, který ho odvezl zpět do Čennaí. Tamní soudkyně na něj uvalila15denní vazbu.

„Bylo to pekelné. Spal jsem na zemi, pod hlavujsem si dával bochník chleba. Místo záchodu díra v zemi, skoro zelenávoda. Naštěstí se tam dala koupit balená voda. První dvě noci jsemstrávil s dalšími 20 vězni. Seznámil jsem se tam s člověkem, který bylzavřený za zveřejnění článku o korupci ve vyšších kruzích a uměl dobřeanglicky,“ pokračuje.

Tamní dozorci se prý k němu jako kEvropanovi chovali dobře. „Pár dní předtím tam skupina vězňů někohozavraždila,“ zmínil drsné podmínky, které tam panovaly.

Velvyslanec: je to oběť

Po pěti dnech se mu podařilo díky kauci 25 tisíc indických rupií (9600 korun) dostat na svobodu.
Podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka by sice mohl volněcestovat, tamní úřady mu ale zabavily pas. „Bez pasu ho nemůže ubytovatžádný hotel, ani si nemůže koupit letenku,“ podotkl Kmoníček.

Muselsi tedy pronajmout byt nedaleko policejní služebny. Pomáhá mu místníprávník. „Připadám si jako ve špatném filmu. Nic se neděje a nikoho tonezajímá,“ myslí si.

„Na základě všech dokumentů, které jsemviděl, očekávám, že se musí prokázat, že v této chvíli je zadržovanáoběť, nikoli pachatel. Jediným problémem je čas,“ podotýká Kmoníček,který se chce kvůli jeho případu dnes sejít s náměstkem indickéhoministerstva zahraničí.

Moje reakce:Jelikoz je Indie treti, beznemu civilizovanemu ceskemu cloveku, zvlaste v Praglu, neznamy svet, asi se paaan naivni,  mooc divi, ze ano.., ale ono se toto deje i v CR, ale tvari se, ze nee, protoze se o tom nepise, ze ano..

Indie je sama o sobe ale nadherna zeme, jak soudim z fotek a vypraveni cloveka, ktery tam byl a vypravel mi o ni, lidi jsou tam sice v jinem, tretim, nam neznamem svete, ale nejsou blbi, takze asi je poradne nastval necim.., anebo zapracovala tamni mafiozo..

Mno a co, aspon Indii proslavi a bude se o te spleti vuni, smradu a zvlastnich zazitku vedet vic.., treba je to taky ucel, kdo vi..korenii ..nejen koreni,ze anooa nejen cajicek..

Ceska republika by ale mela dat najevo, ze si svych obcanu nalezite vazi a ceni je a mela by tomuto filmari, pokud tedy opravdu jim je treba vystavit nahradni pas a  jednat s nim a zastupovat ho jako svou zem a jelikoz je nyni na indicke pude, tak si Indie cini sva prava a sve zakony, coz je u nich normalni, tak cemu se jako divi, kdyz uz tam jel, jel s tim rizikem, ze ano...

Ceska republika by mela ale chtit, aby se vratil a soud probihal mezi pravniky,  anebo aby se s nim na pude Indie jednalo  jako s obcanem CR a ne obcanem Indie..

A priste: Pokud jste neprosli skolou nouze, nikdy do zemi tretiho sveta ,vy nafinteni panacci a manazirci , aliaz kravataci a dobrodruzi, radsi nejezdete, kdyz nevite do ceho jdete..anebo: jestli si myslite, ze jdete do raje, toz stastnou cestu!

Ale ono obcas neuskodi, kdyz se bohaty stane na chvili chudym, aspon vi, jake to je, byt chudym a jak se rika, co Te nezabije, to Te posili ,a kdyz se dostanes do situace krizove, pochopis i jak je cloveku v krizi! Pokud mas doma vse civilizovane, krasne uzasne a vse Ti vychazi, nikdy nepochopis cloveka v nouzi, nebot citat: "Syty hladovemu neveri", rikala i Bozenka Nemcova v knize V zamku a podzamci.

Bohuzel i ja uz vim, co je dno a asi tusim, jak onomu filmari je, me taky ceske soudy rozvadely 7 let, soudum je holt lepe se vyhnout, kazdej si akorat nahrava, njn, ale nebyt zprav, asi by  se o tom filmari nikdo nedozvedel, ze ano a kolik je takovych lidi ,o kterych se nepise a nevi a jsou opravdu, opravdu na dne???....

...........fakt moc

tak lidi, budte k sobe uz probuh, lidsti, ok...aspon v CR

a dalsi...

ne, uz to nectu, uz me to nebavi ...jdu si radsi hrat mezi deti anebo si jen tak sednu a budu na ne koukat, jak si hraji.., to jsou nase slunicka

napsal/a: Jenny_Jana13 09:35 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář