04.Srpen 2008
    Často jsem se zamýšlel nad tím, jestli má člověk duši a pokud ano, kde se přesně nachází. Je spousta teorií, ale žádná potvrzená a nedá se ani s určitostí říci zda opravdu duše existuje a nebo ne. Poslední dobou začínám věřit, že duše existuje a podle mě se nachází uvnitř srdce. Můžete se mi smát, můžete si ťukat na čelo, ale já si to tak představuji a dokonce si myslím, že i duše může onemocnět a potom strádá celé tělo a máme depky! Nutí mě to k zamyšlení nad teorií, kterou razil herec a zpěvák Macháček v Samotářích, že pokud se s někým rozejdeme, nechámě u něj kus své duše. Sice nevěřím, že by se to dalo měřit (japonci umí lecos, ale tohle asi nedaj), ale možná je opravdu kousek každé duše, naděje a lásky vidět jako světílko - karma a nebo cosi jiného doposud nepopsaného. Poslední dobou se tak cítím, chybí mi kus sebe sama, který jsem nedobrovolně nechal u NÍ. Stále mám pocit určité prázdnoty, která se nachází právě v oblasti srdce. O srdci jsem si vždy myslel, co nás o něm učili ve škole. že je to orgán s příčně pruhovaným svalstvem, které není ovlivňováno vůlí (více na http://cs.wikipedia.org/wiki/Srdce), ale už si nemyslím, že by to byl jen sval, podle mě už je to i nádoba na uchování lidské duše. Důkazy asi žádné neshromáždím a ani nedodám, ale myslím si, že mi to nemůže ani nikdo pořádně vyvrátit :) Proto si dávejte pozor na svojí duši a na lidi, které k ní připustíte, protože určitě ani duše není nekonečná a nehojí se lehce.
Vložil: Mr_Dadi ¤


Komentáře (3):
  • 06.08.2008 00:43:57, Mr_Dadi

    Výborně :) už jsem myslel, že moe zamyšlení nevyvolá žádnou diskusi natož takovoutoreakci Mám radost :) Vážím si tohoto názoru a myslím, že cizinec už o tom něco ví a jsem rád, že se o své vědomí podělí i s námi ostatními. Ikdyž si osobně myslím, že existuje jen jedna duše, ale ta může mít více čístí, ze kterých se skládá třeba podle rozdělení cizince ...

  • 06.08.2008 00:06:28, cizinec

    Tak to mě opravdu tedy dojalo myslet si,že duše sídlí v tělesném sdci člověka! Plakal bych jak pomatený nad takovouto představou o lidské duši!Cožpak je svět plný nevědomých nádob o lidské duši? Cožpak tělesné srdce či pruhavoné svalstvo je chýši pro lidskou mysl?Lidská duše, to je to samé jako lidské vědomí i lidska mysl.Přesně toto je duší lidskou.Avšak pan autor článku nechápe, že existuje duše tělesná, duše duševní i duše duchovní.A proto si myslí že lidská duše sídlí v tělesném srdci.To je vážený pane hluboký omyl! Lidská duše od nepaměti všech věků sídlí tam, kde existuje duchovní centrum duchovního srdce, tedy té částí, ježto slove lidské Já, tedy nikoli ego, aby to zase někdo nepřevrátil naruby!!

  • 05.08.2008 01:11:31, Catherine66

    Moc hezky napsané...Myslim, že každý člověk má duši.Někde tam..hodně hluboko uvnitř, ale někdo na to dojde až časem.