Saphire

31.Květen 2007

Destruktivní desatero aneb Jak si úspěšně zničit vztah

Destruktivní desatero aneb Jak si úspěšně zničit vztah

Dva lidé se potkají, zamilují se, začnou spolu žít a jsou šťastní: tak nějak zní jeden z nejrozšířenějších mýtů naší západní civilizace. Skutečnost ale vypadá spíš takto: dva lidé se potkají, zamilují se, začnou spolu žít a pak dělají všechno pro to, aby se jejich milostné pouto rozpadlo.

Mnohé seriály a filmy v nás posilují chování, které hrdinkám na plátně slouží skvěle, ale ve skutečných vztazích se často ukáže jako destruktivní. Co fungovalo v Sexu ve městě, nebude fungovat u vás doma. Chcete-li, aby šly vaše vztahy od desíti k pěti, chovejte se podle následujících „taktik“.

1. Zraňujte

Řeč není o tělesném nebo psychickém násilí - takovým nesofistikovaným způsobem dokáže ničit vztah každý amatér. Máme na mysli nenápadné ponižování, drobné sarkasmy, zadržování laskavosti nebo výhrůžky („ZASE jsi to zkazil?“ „Ani se nedivím, že se ti to nepovedlo.“ „Já už se s tebou fakt rozejdu“...) Drobná urážka tady a ironický úšklebek tamhle pomalu, ale jistě zavírají partnera do ochranné ulity. Čím víc se on zabedňuje, tím větší oprávněnost pro své negativní poznámky cítíte... Tento vzorec je dobrý návod, pokud svůj vztah chcete ničit obzvlášť rafinovaně a pokud vás těší odstup a chlad.

2. Buďte vždy v defenzivě

Ve fungujícím svazku si oba partneři musí být schopni občas přiznat chybu. Bohužel sami na sebe nemáme nejvýhodnější výhled. Zato váš partner mívá báječnou vyhlídku... Tím, že ho vyslechneme a přiznáme to, v čem má pravdu, mu dovolujeme, aby na nás zapůsobil, aby se cítil pro náš život platným. Tajemství přijímání kritiky je jednoduché: vyslechněte vše, co má váš partner na srdci, a vyberte jedno či více tvrzení, se kterými se můžete ztotožnit.

Chcete-li, aby váš partnerský život neplynul hladce, reagujte na kritiku defenzivně: buď okamžitě zaútočte zpátky („Já že nemám ráda tvou matku?! To ty nesneseš mou prababičku!“), nebo zaujměte pozici sebelítosti („Copak JÁ si zasloužím, abys mě kritizoval?“).

3. Mlčte

Přejete-li si něco, neříkejte o tom svému partnerovi - tak to nebude moci splnit, vy můžete zůstat krásně zklamaná a pomalu, ale jistě ubíjet poslední zbytky náklonnosti, které k němu chováte. Jste-li nespokojená, nedejte to partnerovi najevo - tak se nebude moci změnit, vy si můžete nadále skladovat zahořklost a jednoho dne na partnera vybuchnout kvůli zanedbatelné maličkosti.

4. Mějte vždycky pravdu

Pokud máte pravdu vy, často ji nemá ten druhý. Takový pocit se většině lidí nezamlouvá a vaše společnost se jim brzy stane nevítanou. Možná odejdete s pocitem výhry, ale z dlouhodobého hlediska zaplatíte mnohem dráž.

5. Buďte neupřímná

Chcete-li, aby k vám partner přestal cítit důvěru, používejte „bílé lži“ (předstírejte sexuální uspokojení, usmívejte se, jste-li zklamaná). Představte si velkou nádobu s čistou vodou. Pokaždé, když řeknete bílou lež, kápne do vody černá kapka. Setkáte-li se s někým jen párkrát v životě a řeknete mu ze slušnosti pár bílých lží, černota se ve vodě téměř neukáže. Žijete-li s někým delší dobu, kapete do vody mnohem častěji a ta začne jednoho dne přinejmenším šedivět.

6. Buďte nadřazená

Chcete-li zničit jakýkoli vztah, udržujte v sobě pocit, že jste chytřejší, příjemnější, šikovnější... než ten druhý. Dejte si záležet, aby vynikly nedostatky ostatních jen proto, abyste se mohla cítit lepší než oni.

7. Buďte vždy sebejistá

Ať už si o partnerovi, vztahu, životě... myslíte cokoli, buďte si vždy jistá, že váš pohled je správný. Budete-li vždy budit dojem, že přesně víte, co děláte, nikdy se nebudete muset přiučit něčemu novému, nebudete se vyvíjet a partner se s vámi začne nudit. A hlavně po něm nikdy nechtějte jeho mínění ani pomoc. Většina lidí trpí, pokud se necítí ve vztahu platná - to je bezva podloží pro nefunkční soužití.

8. Mějte přehnaná očekávání

Mnohé ženy vidí samy sebe jako hlavní sílu, která v partnerství řeší konflikty, a mají pocit, že kdyby se ony přestaly snažit, vztah by se jistojistě rozpadl. Terapeuti však v poradnách od manželů slyší jiná slova: Mnozí muži si stěžují na to, že očekávání manželek jsou čím dál hůře splnitelná. Někteří v sebeobraně přijmou názor, že ženy jsou zrozeny k tomu, aby kritizovaly, a muži se musí z pudu sebezáchovy naučit jejich stížnosti ignorovat. Jiní dojdou k závěru, že očekávání žen nabrala takových rozměrů, že ani nemá cenu pokoušet se je naplnit... Muži nejsou dokonalí, ale mnozí dnes přispívají k rodinnému životu a výchově dětí způsobem, o jakém se jejich otcům a dědům ani nesnilo.

Láká-li vás idea frustrovaného manžela, očekávejte od něj tedy stále víc a víc. Nebuďte nikdy spokojená. A hlavně: kdykoli dělá váš partner něco, co vás těší, uklidňuje vás nebo vám přináší radost, nechvalte ho ani neobjímejte!

9. Chtějte po něm, aby byl ženou

Při pokusech, kdy bylo za jednotlivými lidmi nečekaně vystřeleno pistolí, muži reagovali o poznání zrychlenějším tepem než ženy, trvalo jim déle zotavení ze šoku a svou emoční reakci popisovali slovem Zlost. Ženy se naopak oklepaly dříve a jejich emoční reakcí nebyla tolik zloba jako spíš strach. Přestože partnerovi nestřílíte u ucha pistolí, podobná reakce se u něj spouští, i když ho překvapíte výčitkou.

Poučení je prosté: při vznášení či přijímaní problematického tématu je muž tělesně natolik rozrušen, že se může jen těžko kontrolovat. Jeho srdce buší rychleji než vaše a krev mu bublá stresovými hormony, které mu vnucují buď útěk, nebo útok. Nenecháte-li partnera, aby se vybouřil, nebo pokud nepočkáte, aby se uklidnil, než mu vmetete další dávku, můžete očekávat, že se s vámi bude cítit pod tlakem. Ženy ve šťastných manželstvích většinou dobře chápou a s láskou přijímají rozdíly mezi muži a ženami a nechtějí po svých partnerech, aby jim dělali klidné kamarádky. Chcete-li nešťastného manžela, chtějte po něm, aby byl ženou.

10. Netravte spolu čas

Čas strávený spolu s partnerem mívá na vztah léčivé účinky. Každému manželství prospívá, pokud oba partneři alespoň občas cítí, že právě teď, v této chvíli je jejich vztah na prvním místě v žebříčku priorit. Nemusíte v této růžové zahradě žít stále, ale alespoň jednou za čas byste tento pocit měli obnovit a oprášit, třeba jen na chviličku.

Neuděláte-li si na partnera čas, nebude se cítit milován, nebudete spolu sbírat nové zážitky a vzpomínky, nebudete se smát novým vtipům a neosvěžíte vaše milostné pouto. To všechno jsou začátky konce každého vztahu. Když už si na sebe s partnerem najdete chvilku, můžete použít některý z tipů, jak si společné milostné momenty pokazit. Například s sebou vždy bez výjimky berte děti, abyste nemohli být jen sami dva. Nebo vyvolejte hádku těsně před tím, než se vydáte na společnou akci. Případně prodiskutujte celý večer na téma „To kvůli TOBĚ spolu netrávíme víc času“.

Autor: Saphire v 20:17 |



Komentáře (0):

« Domů | Přidej komentář