11.Červen 2007

Soucit s utrpením a potřeba podílet se na "zmírnění"utrpení cítících bytostí je jeden z pilířů Buddhismu. Po vyslechnutípředstav a názorů na to jak má vypadat zdravotnictví, tedy ten oborkonání naší společnosti, kde se utrpení má být umenšováno neustále,dere se mi do vědomí jedna protivná a neodbytná otázka.

VZP jako software?

Z mého pohledu je Všeobecná Zdravotní Pojišťovna jen "nástroj" kpřerozdělení peněz, které byly vybrány od pojištěnců. Samozřejmě by mělfungovat nezávislý arbitr, který by kontroloval oprávněnost požadavků,ale samotný princip registrace, účtování a převodů financí je -nezlobte se na mne pro ten výraz - makro.

Vzhledem k tomu, že ministři zdravotnictví mají stále poněkud jinýpohled na pojem "standardní péče" bude asi těžké jej vysvětlit krátce.A není to ani předmětem tohoto "miničlánečku". Každý si asi ale umípředstavit co čeká od lékaře a co by mělo být odborným, technickým ietickým minimem ve vztahu lékař ->pacient. 

Pokud tedy bude nastaven standard - je instituce VZP jakopřerozdělovače peněz zbytečná. Veškeré náklady spojené s provozem tétoinstituce tak budou sloužit jedině a pouze k úhradě zdravotní péče.

Nevím na kolik by bylo schůdné vyjmout zdravotní pojištění (to základnía standardní) ze systému komerčního "kšeftu" s bolestí. Doménou komerceby měl být právě onen nadstandard, za který si rád připlatí ten kdo nato má nebo ten kdo se připojistí.  

Víra je nadstandard... 

Z výše uvedeného vyplývá, že i další vynakládané rozpočtovéprostředky jsou promrhány na nadstandardní služby. Stát má povinnostzajistit mj. ty služby, které si není sto obstarat občan sám nebojejichž kvalita musí být garantovaná a nemůže být určena trhem.

Proč například v zemi, kde drtivá většina lidí (cca 71%) nevěří v boha,nebo hůř, vůbec ničemu stát zaměstnává duchovní?  Povinnost postarat seo památky má tak jako tak. Navíc je zde zřejmá diskriminace ostatníchvěrouk, které si získávají ve světě čím dál větší procento "fanoušků".

Navíc pro mě osobně je víra něco tak intenzivního a intimního, že vůbec nerozumím potřebu "být někde organizován".  

Rozhodně ale netoužím po tom aby mi stát platil "pastýře" (vyšší inteligenci ve vesmíru stejně neuplatí).
Tak by zbyly dle mého názoru miliony korun, na které čekají našehladové mozky a příslušníci IZS, kterým odměna za každodenní prácipatří bezesporu. 
Vložil: cybermud ¤


Komentáře (1):
  • 26.06.2008 20:14:02, miska68

    VZP je instituce, abychom se sdružovali, když si jsme tak všichni dál v pocitech, v srdcích, ve svých obydlích...