Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
12.Březen 2008
USA kritizují Česko kvůli kauzám Čunka a Grosse



Přestože česká vláda chrání práva svých občanů, v zemi je i nadále velkým problémem korupce a vynutitelnost práva. Vyplývá to z nejnovější výroční zprávy amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě, podle níž jsou občas do korupce zapleteni i vysoce postavení vládní činitelé.

12. 3. 2008 17:16 - WASHINGTON Zpráva zmiňuje například aféru lidoveckého ministra Jiřího Čunka nebo bývalého sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse.

Podle zprávy přispívá ke zkorumpovanosti země politický tlak a neefektivní policie. Dokument cituje také informace Světové banky, podle které se situace zejména v oblasti vynutitelnosti práva od roku 1996 zhoršila.

Bují korupce a úplatkářství
V ČR je prý stále na vzestupu korupce a úplatkářství - téměř čtvrtina podniků v zemi se snaží uplatit veřejné činitele ve svůj prospěch.

Přestože česká vláda podle zprávy chrání práva svých občanů a bezpečnostní složky země se většinou vyhýbají neúměrnému násilí, jsou známy občasné incidenty s jednotlivci.

Dokument zmiňuje například kauzu poslankyně zelených Kateřiny Jacques, se kterou se při protestu proti demonstraci neonacistů střetl policista Tomáš Čermák.

Zpráva zmiňuje také občasné násilí na Romech, kterého se dopouštějí při různých příležitostech extremistické skupiny včetně skinheadů.
vložil: dudlicek_5 ¤