Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
13.Březen 2008
Startuje MS formule 1, očekává se opět těsný boj Ferrari a McLarenu
Po zimní přestávce se tento víkend v australském Melbourne opět naplno roztočí kolotoč mistrovství světa formule 1. Bude letošní ročník světového šampionátu stejně vypjatý jako ten předešlý, v němž ještě v posledním závodu sezóny mohli myslet na zisk titulu tři jezdci? První dílčí odpověď se dozvíme již tuto neděli časně ráno, Velká cena Austrálie v Albert Parku startuje v 5:30 SEČ.






13. 3. 2008 18:00 PRAHA
V napínavém finále minulé sezóny se nakonec radoval ze zisku premiérového titulu Kimi Räikkönen, který odjel první sezónu v týmu Ferrari po odchodu legendárního Michaela Schumachera. „Loni se nám skutečně dařilo. A díky vyzkoušené spolupráci s týmem věřím, že to letos nebude vypadat jinak,“ prohlásil před startem sezóny osmadvacetiletý Fin, který do italské stáje přišel po několikaletém působení v týmu McLaren.

Räikkönenův týmový parťák Felipe Massa nakonec do pořadí na prvních třech místech nepromluvil a v konečném pořadí se musel spokojit se čtvrtým místem. „Bude hodně záležet na dobrém vstupu do sezóny. Očekávám další těsný boj mezi Ferrari a McLarenem, každý bod se bude počítat,“ nechal se slyšet brazilský pilot. Ferrari vstupuje do šampionátu s pozměněným vedením, dlouholetý šéf stáje Jean Todt se stal ředitelem a stáj při závodech povede někdejší sportovní ředitel Stefano Domenicali.

Hamilton očekává napínavý boj
Stáj McLaren vstupuje do sezóny po zpackaném šampionátu, v němž jí trest za účast ve špionážní aféře znemožnil dosáhnout na titul v Poháru konstruktérů a jezdecký titul jejím pilotům vyfoukl Räikkönen. Letos už o titul nebude chtít přijít mladý Lewis Hamilton, který má stále šanci stát se nejmladším šampiónem všech dob. „Bude to hodně zajímavá sezóna. BMW stahuje náskok naší stáje a Ferrari a Renault půjde jistě také nahoru. I když za hlavní rivaly v boji o titul pořád považuji italský tým,“ podotkl třiadvacetiletý britský jezdec.

Hamiltonovým stájovým kolegou bude v letošní sezóně šestadvacetiletý Heikki Kovalainen, který do McLarenu zamířil z týmu Renault, kam se pro změnu vrátil po ročním angažmá v týmu Rona Dennise Fernando Alonso. „Věřím, že se v průběhu sezóny zapojím do bojů o přední umístění. Na začátku sezóny velké výsledky neočekávám, potřebuji se adaptovat v novém prostředí,“ uvedl finský pilot.

Alonso staré rány neotvírá
Alonso se vrátil do starých známých vod v týmu Flavia Briatoreho, kde v letech 2005 a 2006 vybojoval dva tituly mistra světa. Loni chtěl navázat na úspěšné okamžiky v týmu McLaren, působení vedle dravého Hamiltona se ale pro španělského jezdce stalo noční můrou a po sérii kontroverzních výstupů se po pouhém roce s britským týmem rozloučil. „Působení vedle Lewise mi hodně přineslo, s jeho příchodem zavál do formule 1 čerstvý vítr,“ prohlásil Alonso v Melbourne s tím, že ke starým záležitostem se nehodlá vracet.

Vedle španělského šampióna bude získávat ostruhy mladý Nelson Piquet, syn stejnojmenného trojnásobného mistra světa. „Mám se co učit. Nevstupuji do sezóny s tím, že chci Fernanda porazit,“ uvedl s pokorou stájové dvojky brazilský pilot. Renault po dvou úspěšných sezónách vyklidil přední místa a v letošní sezóně chce s přispěním Alonsa snížit náskok Ferrari a McLarenu na minimum.

Ve stejném složení nastupuje do sezóny stáj BMW, která loni patřila k elitním týmům. Vedení německého týmu ale neočekává, že Nick Heidfeld s Robertem Kubicou dokáží do pořadí na předních místech výrazněji promluvit. „Naším cílem je stejně jako v uplynulých dvou letech pokračovat po strmé stezce vzhůru a přibližovat se nejlepším stájím. Chceme se stát vítězným týmem, ale podle mého soudu ještě v této pozici nejsme. Uvidíme, co letošní rok přinese,“ prohlásil šéf stáje Mario Theissen.
vložil: dudlicek_5 ¤