Návštěvy
Vítejte na tomto blogu.Pokud budete něco říci nebo mi zanechte vzkazík
14.Březen 2008
Demonstrace v Tibetu si vyžádaly dva mrtvé


Nejméně dva mrtvé si v pátek vyžádaly nejsilnější protičínské protesty za posledních 20 let v tibetském správním středisku Lhasa, uvedla britská stanice BBC. Stovky demonstrantů tam v pátek zapalovaly obchody a auta na protest proti čínské nadvládě v provincii. Policie podle CNN odpověděla nasazením slzného plynu a střelbou.

Čínský Tibet
Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Tibetští aktivisté obviňují Peking z potlačování tradiční kultury v provincii a usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.
14. 3. 2008 12:51 - 14. 3. 2008 17:36 Aktualizováno - LHASA
Řada buddhistických mnichů zahájila hladovku v reakci na obsazení svých klášterů bezpečnostními složkami, dva z nich se podle agentury AP pokusili o demonstrativní sebevraždu.

"Všude vládne chaos. Lidé mají v rukou hole a kameny a zapalují policejní i vojenská auta," citovala agentura DPA svědkyni nepokojů, která si přála zůstat v anonymitě. Podle ní se museli policisté před postupujícím davem asi tisíce Tibeťanů stáhnout. Hlavní městské tržiště skončilo v plamenech, stejně tak některé obchody.



"Někteří (protestující) jsou rozzuření, jiní vyděšení. Bezpečnostní složky prohledávají domy a hledají skrývající se mnichy," řekl agentuře Reuters jeden obyvatel města. Na největším náměstí Lhasy podle něj také stojí několik čínských tanků. Provoz vlaků byl přerušen.

Protesty se změnily v násilné poté, co se policie snažila zastavit průvod mnichů před místní svatyní. K těm se pak podle svědků přidali další lidé.




Kromě dvou mrtvých je hlášen neupřesněný počet zraněných na obou stranách. Dva mniši, kteří si ve čtvrtek podřezali demonstrativně žíly, jsou v kritickém stavu.

Největší protesty za 20 let
Protesty v Lhase, které začaly počátkem týdne, jsou největší za poslední dvě dekády. V pondělí si Tibeťané připomínali 49. výročí neúspěšného protičínského povstání, po kterém duchovní vůdce dalajláma musel odejít do indického exilu.

Policie uzavřela největší tamní buddhistické kláštery a pozatýkala desítky demonstrantů.
vložil: dudlicek_5 ¤