13.Prosinec 2008

Mostecký deník : Radikálové se znovu sešli v Litvínově

V Litvínově se koná další protestní akce. Více než sto lidí se sešlo na mítinku v Zámeckém parku. Po skupinkách se potom vydali do Janova. Na místě listopadových střetů s policií zapálili svíčky. Vše je zatím poklidné. V záloze, po zkušenostech z listopadových a říjnových demonstrací, čekají policejní těžkooděnci s vodním dělem.

V Litvínově se koná další protestní akce. Více než sto lidí se sešlo na mítinku v Zámeckém parku. Po skupinkách se potom vydali do Janova. Na místě listopadových střetů s policií zapálili svíčky. Vše je zatím poklidné. V záloze, po zkušenostech z listopadových a říjnových demonstrací, čekají policejní těžkooděnci s vodním dělem.

Lidé se po skupinkách vydali do Janova, i když je starosta upozornil, že by to neměli dělat. Chtěli u kruhového objezdu, kde 17. listopadu došlo ke střetům extremistů s policisty, zapálit svíčky. Tak také kolem půl čtvrté učinili. Vše sledovali zpovzdálí policisté na koních. Žádného zásahu ale nebylo třeba.

Akce je zatím poklidná, takové je i očekávání policistů. Přesto mají v areálu dopravního podniku svůj štáb. V záloze jsou připraveni těžkooděnci a policejní tatra s vodním dělem.

Dělnické straně, respektive jejímu místopředsedovi Pavlu Kotábovi, radnice shromáždění a následný pochod do Janova na tuto sobotu nepovolila. Je zatím otázkou, zda se protestující ze Zámeckého parku k Janovu skutečně vydají. Dělnická strana to má v plánu. „Cílem této akce bude pietní akt, který se uskuteční na kruhovém objezdu v Janově, kde došlo ke střetu s policií. Zde budou zapáleny svíčky. Nebudeme svolávat žádné lidi. Akce se zúčastní pouze místní občané a několik členů naší strany,“ řekl předseda strany Tomáš Vandas.

„Shromáždění nahlásila soukromá osoba a je plánováno od osmi do dvaadvaceti hodin,“ sdělila tajemnice litvínovského úřadu Alexandra Sixtová. Ostatní ulice, o které měli demonstranti zájem, už byly obsazeny.

Vandas také potvrdil, že zatím stále platí ultimátum, které Dělnická strana dala nejen vedení Litvínova, ale celé vládě. V tom dává do 15. ledna zodpovědným osobám čas na vyřešení problémů, které v Janově způsobují podle nich především nepřizpůsobiví občané, a kvůli kterým už došlo ke dvěma násilným demonstracím. „Do té doby nebudou z naší strany pořádány žádné akce tohoto typu. Počkáme, jak se situace vyvine,“ dodal předseda Dělnické strany.

Ulice Litvínova si jako první zarezervovala Židovská liberální unie. Nahlášením svých shromáždění až do konce května pokazila plány mnohým svolavatelům. Prý si chtěla pojistit to, že do Litvínova žádné extrémistické skupiny legálně přijít nemohou. „Chceme zabránit extrémnímu a rasistickému řešení situace. To byl také jeden z důvodů, proč jsme oznámení podali. Naším cílem bylo zamezit registraci akcí extrémistických stran. Jsme připraveni se kdykoliv do Litvínova vydat, pokud by došlo k nějakým akcím ze strany extrémistů, na místě protestovat a apelovat na politiky a státní úřady, aby se zabývali řešením situace,“ sdělil Deníku předseda Židovské liberální unie František Fendrych. Židovská unie nyní celou situaci monitoruje.

Z deníku nezavisle info se dále dočtete :

Židovská liberální unie ve spolupráci s Romským křesťanským sdružením si rezervovala centrální náměstí v Litvínově a všechny přístupové cesty do Janova. Chtějí tak zabránit dalším shromážděním české opozice a „znepříjemnit“ občanům Litvínova demonstrovat proti nepřizpůsobivým a nevychovatelným Cikánům!

Židé tvrdí, že je třeba bojovat s jakoukoliv rasistickou myšlenkou. Janované jsou prý jednostranně zaujatí rasisté. Problém Cikánů prý není v nich samotných, ale v majoritní společnosti, která není schopna je mezi sebe vpustit. „Jsou to i české realitní kanceláře, které byty v Janově Cikánům prodávají,“ soudí Židé.

Pomoc ve formě zabrání veřejného prostranství mají Židé vyzkoušenou od letošního Jara, kdy například zabrali prostranství v Plzni a v Praze. Podle nich je česká veřejnost nakloněna proti-cikánským náladám, které mají „krůček“ k antisemitismu.

Zástupci Dělnické strany však přesto mají nahlášenou další demonstraci, která se uskuteční 13. prosince.

Komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů