13.Prosinec 2008

Romové z Janova pracují za 42 Kč na hodinu. A jsou rádi

Je krátce před šestou, podle zkřehlých rukou a červených nosů mrzne. Pravidelnost dlouhých pásů potemnělých oken litvínovského sídliště Janov nabourávají občasná světla. Ranní ticho rozráží jen motory poloprázdných autobusů vyrážejících směr Litvínov, často vstříc továrně Chemopetrol.

Na chodníku u koloniálu stojí muž středních let v kožené bundě s melírem ha hlavě. Vedle něj druhý, menší, v pletené čepici. Pod pouliční lampou na druhé straně ulice se zastavila postava v holinkách, v ruce jí svítí oharek cigarety. Po chvíli se k ní přidávají další a další. „Už jsou tady," zavelí muž s melírem a kvaltuje přes ulici. Je jím brněnský podnikatel Pavel Kubas. Menší s čepicí je jeho mladší bratr David.

A hloučky na druhém chodníku jsou jejich "armáda", jež se rekrutovala z řad dlouhodobě nezaměstnaných. Těch, kvůli kterým se podle většinové společnosti konají na litvínovský Janov nájezdy neonacistů - místních Romů.

„Schovej ten foťák, nebo ti ho roztřískám," reaguje na přítomnost fotografa mladá žena s šátkem přes obličej. Pronesená slova znějí hrozivě. Ostatní ale berou přítomnost novinářů spíše jako zpestření a baví se tím, že na dnešek budou mít speciální doprovod.

více info na http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=624645

Komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů