13.Prosinec 2008

MUFIN : Zázrak vědy

O tom, že se vědecké pokroky nedělají jen v zahraničí svědčí technický projekt Masarykovy Univerzity v Brně. Vědci z fakulty informatiky totiž po dobu 4 let vyvíjely systém MUFIN, který umí hotové zázraky. Systém MUFIN např. dokáže vyhledat podobné snímky mezi miliony ostatních snímků a to ve zlomku vteřiny. Projekt se zatím testuje na veřejně přístupné databázi FLICKR a slibuje další rozšíření do budoucnosti.

Projekt MUFIN byl odměněn přestižní cenou Shared University Research,kterou uděluje počítačový gigant IBM každý rok. MUFIN používá při hledání jiné než textové charakteristiky, takzvané deskriptory. Ty mohou postihovat různé vlastnosti souboru jako je například barevné spektrum, textura nebo rozložení tvarů. Jejich porovnáním pak vyhledávač vytipuje vizuálně podobné fotografie mezi milióny jiných.

O tom, že MUFIN skutečně funguje si můžete vyzkoušet na webu : http://mufin.fi.muni.cz/imgsearch/ (Stačí zadat kategorii fotografií, které chcete najít. např. bridges (mosty). Pak už jen klikněte pod Vámi vybranou fotografií na Visually similar a uvidíte co MUFIN dokáže.

Komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů