29.Listopad 2008

Bitva o Janov II dopoledne 1.díl

8.30 V ulicích Litvínova a Janova panuje zatím klid. Všude je plno policistů, své stanoviště mají nyní u litvínovského dopravního podniku. Kolona policejních vozidel se před chvílí vydala směrem na Most.

8.36 Policisté zastavili u kruhového objezdu v Záluží u Unipetrolu. Budou kontrolovat automobily, které budou přijíždět do Litvínova. Stejně jako v neděli litvínovští strážníci se budou zajímat, zda nejsou uvnitř převáženy zbraně, které by mohly být použity během dne při ohlášených protestech.

8.50 Klid panuje i v Chanově v Mostě, kde Dělnická strana ohlásila rovněž demonstraci pro případ, že by policie zamezila protestujícím vstoupit do Litvínova. Před panelovými domy si hraje jedno děcko. Redaktorů Deníku se ptá, zda přijedou "skinheadi".

9.05 Na chanovské sídliště přijela červená dodávka mostecké městské policie. Strážní do megafonu několikrát oznámil, že mostecký magistrát upozorňuje, že do Chanova byla od 11 do 20 hodin svolána demonstrace proti pozitivní diskriminaci. Přesně řekl: "Doporučujeme: nenechávejte běhat malé děti venku bez dozoru. V případě konání demonstrace nevyvolávejte konflikty!" Strážník potvrdil, že Městská policie v Mostě má pohotovost a chce zajistit zdraví a bezpečnost a majetek občanů. Podobná upozornění byla oznámena u bloku sto a na sídlišti Liščí Vrch, kde žije početná romská komunita. Jeden z místních Romů Deníku řekl, že velká skupina chanovských Romů odjela brzy ráno do Janova podpořit tamní romskou demonstraci a že zřejmě odjedou další.

9.15 Desítky policistů kontrolují namátkově automobily v Záluží u Unipetrolu.

9.16 Velký policejní tábor rozložili muži zákona u bývalé Delvity v Litvínově. Jsou tam desítky aut, těžká technika - dva obrněné transportéry, dvě vodní děla.

9.27 Před casinem v Janově je shromážděno asi 150 Romů. "Čekáme na další příznivce," řekl Radek Grundza, romský aktivista z Obrnic a jeden z organizátorů ohlášeného shromáždění. Romové věří, že akce proběhne v klidu a že policie radikály do Janova nepustí. Podle optimistického scénáře, pokud bude klid, ve 14 hodin část Romů přejede do Chanova, kde budou chránit toto mostecké sídliště před možnými útoky neonacistů. Takto to řekl Radek Grundza.

9.30 Redaktoři Deníku nevidí u žádného Roma viditelně nošené zbraně.

9.51 Asi třicet policistů kontroluje dopravu také na silnici z Komořan do Horního Jiřetína. Desítka policistů se dvěma auty zpomaluje jízdu řidičů z Chomutova do Mostu na koridoru. Automobily směřuje do jednoho jízdního pruhu. I tady se očekává příjezd demonstrantů do Litvín

9.55 Venkovní teploměr ukazuje šest a půl stupně Celsia. Náměstí Míru v Litvínově je prázdné. Občas přejde chodec. Obchodníci nedbali výzvy starosty města, nikdo si nijak zvlášť nezabezpečil výlohu. Cukrárna vedle radnice bude normálně otevírat. Z městského úřadu vlaje státní vlajka na počest dnešního svátku.

10.08 Sto padesát až dvě stě policistů z pořádkové jednotky čeká před mosteckým nádražím. Má tam přijet vlak s účastníky demonstrace.

10.37 Nad Litvínovem přelétá vrtulník. Náměstí je stále skoro prázdné, netvoří se žádné skupinky. Kolem začíná projíždět více policejních aut, ale nezastavují. Jedna celostátní televize má v centru Litvínova připraven přenosový vůz.

10.57 Mostecký deník začal vyřazovat nevhodné příspěvky v diskuzi, které měly rasistický charakter. Zablokoval rovněž IP adresy počítačů, z nichž texty přišly.

11.09 Na náměstí Míru a jeho kraji postává pár desítek lidí po skupinkách. V každé z nich je šest osm lidí, střední generace, důchodci. Kolem radnice prochází policejní antikonfliktní tým.

11.24 Asi sto padesát lidí, kteří přijeli demonstrovat, vystoupilo z vlaku na mosteckém nádraží. Připravení policisté prováděli prohlídky, v kontrolách pokračuje policie také na silnici v Záluží u kruhového objezdu.

11.38 Předpokládaný termín zahájení demonstrace na náměstí v Litvínově e ve 13 hodin. Vedení Dělnické strany se demonstrace, kterou svolalo, zúčastní, už je na cestě. Na náměstí jsou už desítky radikálů v černém oblečení, někteří z nich jsou maskovaní. Přihlíží možná stovky obyvatel. Jinak se nic neděje.

12.02 Na náměstí přijela auta s předsednictvem Dělnické strany. Předseda Tomáš Vandas jde v doprovodu asi osmi dalších lidí do čela náměstí, kde má už několik desítek příznivců. Někteří z nich jsou stále maskovaní.

Komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů