29.Listopad 2008

Bitva o Janov II dopoledne 3.díl

15.09 Teď se bude lámat chleba: Policie odjíždí od Delvity směr Janov, teď se bude rozhodovat, zda pustí demonstranty na problémové sídliště. Minule jim tu cestu zahradila. Tehdy ale nebyla demonstrace povolená. Před křičícím davem jedou policejní dodávky, jsou i uprostřed proudu a na konci.

15.10 Důchodkyně sledující od plotu vedle silnice pochodu tleská.

15.13 Parkoviště u Delvity je téměř prázdné. Ráno tam stály transportéry, vodní děla, další desítky aut. Kde jsou teď? Odjely do Janova? Dav demonstrantů čítá tisíc až patnáct set lidí. Ulice je úplně plná, od levého chodníku k pravému, po délce čtyř set metrů.

15.14 Radikály podporují i obyčejní lidé, v čele jde muž s kočárkem. Zatím prý nemá strach.

15.18 Několik radikálů vyběhlo z davu a začalo kopat a bušit pěstmi do Ondřeje Cakla ze sdružení Tolerance - občanská společnost. Přišel o kameru, má roztrhanou vestu. Policie se snažila zakročit co nejrychleji. Teď na něj letěl také kámen.

15.22 K Janovu zbývá maximálně půl kilometru, cesta je zatím volná. Dav je doprovázen a monitorován policií, jsou tu desítky novinářů, zní mezi nimi i němčina. Někteří lidé postávají před domy a dívají se, co se to děje.

15.27 Transportér a vodní dělo zahradili cestu do Janova. Jsou tam desítky těžkooděnců. Za policejní hradbou stojí Romové.

15.28 Policie dává svým postojem jasně najevo, že průvod nechce do romského ghetta pustit. Těžkooděnci spouštějí hledí u svých přileb.

15.29 První vlna radikálů se zastavila u policejní hradby. Policisté neumožnili průchod zkratkou k janovskému casinu. Jsme u kruhového objezdu mezi Hamrem a Janovem. Podkrušnohorská ulice směrem k pekárně je volná, dav musí jít tudy.

15.31 Dochází ke střetu, jsou slyšet dělobuchy.

15.32 Radikálové, kteří byli vpředu, se zřejmě snaží dostat přes policejní kordon zkratkou do Janova. S čelem průvodu, kde je pořadatel, jedná antikonfliktní tým.

15.35 Situace je dramatická. Stále létají dělobuchy, policie používá obušky, hoří oheň. Policie na koních se vrhla do davu radikálů. Snaží se skupinu demonstrantů rozdělit. Okružní křižovatku ovládá policie. Kdo vyvolal půtku zatím nevíme. Desítky těžkooděnců v plné zbroji utíkají ke kruháči. Radikálové jsou zmatení, neví, jestli mají pokračovat po Podkrušnohorské či se vrátit.

15.36 Kolem kruhového objezdu panuje nepřehledná situace. Vládne chaos. Exploduje spousta dělobuchů.

15.46 Území kruháku je nyní skoro prázdné, demonstranti byli zřejmě zatlačeni do spodní části Janova pod Podkrušnohorskou ulicí, dav je rozštěpený, nyní zbytek, který se nepustil do potyček, čeká. Policie zahradila cestu.

15.51 V dolním Janově pod hlavní silnicí došlo k mnoha potyčkám. Policie zatkla první vandaly. Těžkooděnci rozštěpili bojující skupinu na několik malých, nyní pokračují boje.

15.54 Fotograf Deníku hlásí, že jakási výbušnina vážně zranila na ruce jednoho z demonstrantů. Měla mu utrhnout prsty na ruce.

15.56 U Calypsa je prázdno. Romové, kteří tu předtím demonstrovali, tu nejsou.

15.57 Těžkooděnci jdou ke Calypsu.

16.06 Radikálové zapálili při předchozích potyčkách auto městské policie. Podle dostupných informací nepronikli do Janova k Romům.

16.07 Kameraman Deníku se ukrýval před dělobuchem ve skupince deseti radikálů, měl na sobě označení Deníku. Skupina utíkala před policejními těžkooděnci, když byla zahnána do koutu, policie ji napadla. Nikdo na policisty v tu chvíli neútočil. "Těžkooděnci řvali táhni ty mrdko a bili nás obušky. Dostal jsem přes záda, zničili mi kameru," svěřuje se s otřesným zážitkem kameraman Václav Veverka.

16.12 Veškeré potyčky se nyní odehrávají ve spodní části Janova ve čtvrti rodinných domků.

16.16 Hořelo také na dětském pískovišti. Situace je stále nepřehledná, Janov je hlídán ze všech stran, síly radikálů jsou roztřištěné. Od rodinných domů je slyšet stále hluk dělobuchů. Z místa střetů vyjíždí sanitka.

16.19 U sběrny kovů pod Euroškolou je vodní clona zřejmě z policejní stříkačky, všude je plno kouře. Prosvítá mnoho záblesků. Na zemi se válejí hromady kamenů, místy je země seškvařená od světlic a dělobuchů.

16.22 Rozezněly se dělobuchy, přes hustý kouř štípající do očí nelze říci, co se v centru dění děje. Vodní dělo se snaží couvat.

16.23 Všichni utíkají pryč, radikálové to zřejmě pojali jako ústup policie.

16.23 Asi stovka těžkooděnců vytvořila želvu. Kdo teď uvízne, dostane se do bitevní vřavy. Někteří policisté mají plynové masky.

16.24 Těžkooděnci uzavřeli úzkou ulici z obou stran, pokusí se radikály uzamknout. Na místě je asi sto těžkooděnců.

16.25 Situace je skutečně dramatická, štěkají policejní psi. Redaktor Deníku vidí zraněného policistu, jak leží na zemi. Zdravotník mu dává první pomoc.

16.25 Těžkooděnci odvádějí jednoho radikála. "Lituju toho, kdo zůstal v policejním sevření," říká redaktor Martin Vokurka.

16.26 Kdo teď uteče, vyhraje. Stahují se sem policejní síly. Přijela záchranka k těžkooděnci.

16.27 Vodní dělo při couvání porazilo plot. Ozývá se další salva dělobuchů. Uprostřed kouře jsou vidět vlajky nacionalistů.

16.28 Policie začíná být nervózní, nekompromisní. Všude je štiplavý kouř.

16.29 V kouři jsou i nějací novináři v reflexních vestách.

16.29 Ulice je ozářená světlicemi. Největší dav radikálů se nachází asi tři sta metrů od současného stanoviště redaktora Deníku. Nelze říci, co přesně se tam děje. Neustávají záblesky světel. Přijíždí sanitka.

16.30 Část těžkooděnců nasedá do antonů.

16.34 Informace z centra dění od našeho fotografa: Policie rozhenala demonstranty na několik skupinek do krajových oblastí Janova. Radikálové házejí kameny, domácí lidé řvou na policisty, že jsou rasisté. Policie nemá v tuto chvíli podporu místní veřejnosti.

16.42 Podle dostupných informací je na samotném janovském panelovém sídlišti relativní klid. Vše důležité se nyní odehrává v ulicích pod Podkrušnohorskou ulicí a v lesících na jihu Janova.

16.48 Radikálové byli zřejmě vytlačeni ze spodní části Janova, vilové osady, směrem na Hamr. Kouřová clona přikryla Podkrušnohorskou ulici u autobusové zastávky a odbočky na hamerské koupaliště.

16.50 Potvrzeno: Potyčky jsou teď v Hamru pod lesem, ozývají se odtud dělbuchy. Desítky lidí, kteří šli s demonstranty, se po skupinkách vracejí k Litvínovu. Jsou roztroušení.

17.08 Policie rozehnala větší část demonstrantů na skupinky, nahání je po Hamru a po lesících v okolí.

17.52 Radikálové se z větší části rozešli. V Hamru zůstává asi sto padasát lidí. Jsou mezi nimi demonstranti i místní. Místní si policejnímu psychologovi stěžují na situaci s nepřizpůsobivými obyvateli Janova a požadují její řešení.

18.50 Mezi Litvínovem a Janovem je docela klid. Policie bude lokalitu dál hlídat.

18.59 Oficiální zpráva policie: 14 zraněných z toho 7 policistů a 7 radikálů, Patnáct lidí předvedeno na policii, z toho dvanáct pro podezření z trestného činu výtržnictví, tři pro podezření z přestupku proti veřejnému pořádku, neuposlechli výzvy veřejného činitele. „V současné době stále monitorujeme situaci v Janově, v Litvínově i Mostě. Někteří radikálové již odjeli, jiní ale stále zůstávají,“ řekla mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Jeden zraněný extremista, který má mít těžce poraněnou ruku, musel být převezen na specializované pracoviště jedné z pražských nemocnic. Ostatní zranění skončili v mostecké nemocnici. „Rozsah jejich zranění zatím neznáme,“ doplnila Světláková

Komentáře (2):

V 30.11.2008 13:21:19, vvaannddyy říká...

Pěkně napsáno a nelze než naprosto souhlasit

V 29.11.2008 14:18:17, Kazatel říká...

No tak to je smutná pravda. Policie je vždy poplatná režimu, a zvlášť nyní. Nikdy jsem nevěřil, že bude čech mlátit čecha, ale už se stalo. A pokud manželky zrněných policistů brečí, že byli zraněni, pak ať si uvědomí, že jsou placeni a ne zrovna málo, za tu práci, aby se udržel pořádek. Ale že tlučou vlastní národ, to jim nedochází. Nejsem pro žádné násilí, ale každý musí nést zodpovědnost za své činy. Jednopu budou možná tito odsouzeni právem. A co ještě dodat? No všichni tito, kdo jsou zaměstnáni něčím podobným jsou obyčejní žoldáci, je to vidět i u vojáků. kteří jdou do cizích zemí v rámci nějaké obrany lidských práv a podobných pitomostí. Jsou za to velmi dobře placeni, tak je nikdo nelitujte, pokud se vrátí domů bez nějaké části těla, nebo v rakvi. Mají chránit naši zem a ne cizí zájmy, stejně jako ti policisté v Janově by měli hájit zájmy národa. Ale asi nemají žádné povědomí, co to je národ, a vlast. Připomíná mi to vlastně i sportovce. Každý z nich jde tam, kde za to má víc. A pak se jednou za rok vrátí, aby hráli za zem, na kterou si nevzpomenou celý rok, nebydlí v ní, a nic pro ni neděla

Přidej komentář

<< Domů