29.Listopad 2008

Bitva o Janov II odpoledne 2.díl

12.11 Náměstím pochodují pravicoví extremisté, většinou mladí, někteří maskováni, někteří drží v ruce lahve od piva, pokřikují Nic než národ, nic než národ! Jsou mezi nimi i dívky. Centrum Litvínova se naplňuje. Po obvodu náměstí postávají důchodci, střední generace, mladí lidé. Na kraji náměstí je policejní dodávka, pořádková policie, je tu i antikonfliktní tým policie. Hrubý odhad Deníku: na celém náměstí jsou teď tři stovky lidí.

12.14 Jedna dívka ve skupince radikálů drží v náručí miminko.

12.22 Na kraji náměstí už stojí první skupina policejních těžkooděnců. Tam, kde se bude konat demonstrace, stojí asi dvacítka policejních aut se zásahovou jednotkou. Na náměstí přicházejí další desítky pravicových radikálů a jejich příznivců z řad veřejnosti. Ve 14 hodin policie novinářům ukáže zbraně zadržené pravicovým radikálům při kontrolách na vjezdech do města.

12.40 Nad náměstím se vznáší policejní helikoptéra. V centru města je už asi sedm stovek lidí - radikálů i veřejnosti. Přichází asi ještě sto radikálů s černými vlajkami. Náměstí je ze všech stran sledováno policií. Těžkooděnci vyčkávají před čínskými specialitami. Zhruba za čtvrt hodiny začnou projevy. Maskovaní radikálové si chodí do cukrárny pro jídlo a pití.

13.09 Dá se to jen těžko spočítat, ale odhadem je nyní na náměstí tisíc a ž patnáct set lidí. Do megafonu jeden z pořadatelů oznámil, že zahájení mítinku se asi o patnáct minut odkládá, protože se očekává příchod dalších tří set demonstrantů. Ve Studentské ulici, kde by měl začít pochod na Janov v rámci druhé ohlášené demonstrace, nikdo není. Ta zřejmě proběhne až po skončení té první.

13.11 Svědek z Mostu Deníku potvrdil, že policie nekompromisně kontrolovala radikály i v tramvajích. Proto má akce nejspíš zpoždění. Malá perlička: Dělnická strana prodává na demonstraci košile a trička.

13.32 Právě začaly první proslovy Dělnické strany na náměstí Míru. Hovoří předseda Tomáš Vandas. Lidé tleskají a pískají.

13.34 Vandas připomněl pád komunistického režimu, kritizuje převlékání kabátů po Sametové revoluci. Doslova řekl: "Tento režim je mnohem horší než ten komunistický." Tleskají mu i radikálové ze Slovenska, důchodci, mladá generace, rodiny s dětmi. Zatím je klid, náměstí je průchozí, osmdesát těžkooděnců stojí na opačné straně než je radnice.

13.49 Asi dvě stě Romů oslavuje v Janově státní svátek, zpívají, mají kytaru. Na sídlišti je jinak klid.

14.04 Nic než národ! Křičí radikálové po projevu Jiřího Štěpánka z Dělnické strany. Při projevech policie jen přihlíží, na náměstí panuje relativní klid. V projevech kromě kritiky politiky byli ostře kritizováni cizinci. Štěpánek doslava prohlásil: "Cizinci nám berou práci, přitom máme dost kvalifikovaných lidí." Zmíněny byly i cikánské gangy terorizující Janov. Mezi lidmi prochází člen církve adventistů, který rozdává letáčky. Na dotaz Deníku jak by řešil situaci v Janově odpověděl, že láska je nadějí pro Janov. Odsoudil brutalitu a násilí.

14.24 Policisté ukázali novinářům zbraně, které zadrželi před dnešními demonstracemi. U radikálů objevili teleskopické obušky, nože, boxery, pepřové spreje, dřevěné tyče a násady a dokonce pistoli. Romům zabavili sekery, obušky, násady, vidle či mačetu. Na zbraně se můžete podívat ve fotogalerii.

14.27 Na náměstí pokračují projevy nacionalistů, situace se zásadně nemění.

14.41 Skupina vlajkonošů mává s černými vlajkami a vlajkami autonomních nacionalistů, dohrála česká hymna. Nyní pravděpodobně začne druhá ohlášená demonstrace pochodem ze Studentské ulice do Janova.

14.49 Radikálové, autonomní nacionalisté, příznivci Dělnické strany v počtu asi osmi set lidí se vydali na pochod Studentskou ulicí směr Janov. Řvou Češi, pojďte s náma! V čele je nesen velký transparent s nápisem Národní, Aktivní, Radikální a s odkazem na webové stránky nacionalistů. Lidé vybíhají z okolních domů ven a rychle si přeparkovávají auta.

14.54 Asi osm stovek pravicových radikálů, nacionalistů a jejich příznivců se právě dostalo do ulice Tyrše a Fügnera, dodržují zákon o shromažďování, jdou předem ohlášenou trasou. Policie jim zahradila cestu do ostatních ulic.

14.56 Po krajích, po chodníků dav doprovází i běžní občané. Průvod doprovází policie.

14.57 Došlo k chvilkovému zmatku, kolem redaktora Deníku proletěla dýmovnice, někdo ji zvedl a hodil směrem do davu. Těžkooděnci vybíhají, ale opět se po chvilce vracejí do dodávek.

14.58 Dav je u kruhového objezdu u bývalého klubu Pijonýr, policejní auta spouštějí sirény.

14.59 Kruhový objezd a odbočku na Klíny střeží těžkooděnci. Někteří novináři si nasazují přilby, stejně tak činí i demonstranti. Radikálové pokračují v pochodu za neustálého pokřiku Češi, pojďte s náma!

15.07 Dav je v Chudeříně, na křižovatce Podkrušnohorská, Skalní a Svatopluka Čecha, průvod za neustálého hlasitého volání hesel se blíží k bývalé Delvitě. Tam má policie štáb.

Komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů