29.Listopad 2008

Chuligániiiiiiiiiiii

Pod vlivem masmédií jsme se naučili vnímat stereotyp jako pohádku. Do téhle pohádky se občas zatoulá zlý, ošklivý vlk. Proč zlý? Proč ošklivý? Protože již od útlého věku jsme vychováváni na bázi toho, že každý vlk musí být zákonitě zlý i ošklivý. Fotbaloví chuligáni jsou pro širší veřejnost právě vlci. Pro znalce poměrů ale není těžké odhadnout, že teprve Policie ČR jsou ti správní vlci, vládci místa činu.

V českých fotbalových mokřinách existuje nepsané pravidlo, že kromě pořadatelů se o klid při zápasech starají i policejní jednotky. Ve většině jiných evropských zemích čekají policisté před branami stadionu, pořádek zajišťují pořadatelé. Pořadatelé nerozzuří chuligány do nepříčetnosti, uniformovaní zakuklenci ano.

Otázka: Proč vadí chuligánům policisté?

Příslušníci policejních útvarů po celém světě jsou rowdies neuznáváni jako přirozená autorita, častý je pokřik A.C.A.B. ( all cops are bastards – pozn. autora ). Jedná se o ješitný boj proti autoritě. V tomto případě oprávněný. Ano, nejde žít v anarchii bez policejních složek, ale i policisté by měli změnit projevy svého chování, zamyslet se nad sebou. Neřídit se jen slovy. Policisté! Kdo je víc?

Článek jmenující se Chuligáni! Kdo je víc? by měl přinést i fakta, nejenom myšlenkovou úvahu. Poukažme si tedy na dva důležité momenty české scény, poslední doby:

Článek z našeho serveru: “Pondělní chuligánský střet fanoušků Sigmy Olomouc a Slavie Praha bude řešit Policie ČR. Ta v pondělí odpoledne zasahovala na pražském Smíchově u hromadné rvačky desítek fotbalových fanoušků. Na služebnu bylo předvedeno 17 osob z obou skupin fanoušků, 13 z nich bylo obviněno z trestného činu. Autobusem podle Policie přijelo asi 40 příznivců Sigmy, kteří se střetli se zhruba 50 fanoušky Slavie. Podle zákulisních informaci přímo od chuligánů se oba tábory dohodly po příjezdu Policie na remíze. “
Stejný incident popsaný na internetovém serveru www.hooligans.cz : “V pondělí si při příležitosti vzájemného fotbalového zápasu dohodly dostaveníčko oba tábory. na straně SKS bojovalo 50 radikálů, na straně sigmy pak 41. byl to velmi tvrdý a krvavý boj, trvající asi pět minut. fight ukončil příjezd acab, kteří inkasovali od obou ustupujících stran. oba tábory hlásí několik zraněných, olomoučtí pak patnáct zadržených a všem jim bylo sděleno obvinění z trestných činů. u SKS obdobně dopadli dva bojovníci. obě strany se dohodly na remíze. “

A pokračujeme dál… nezbývá než ptát se opět… Chuligáni! Kdo je víc? Výtržnictví se stává oblíbeným koníčkem i u mladistvých. Především v menších ligových městech se pořádají nábory nových chuligánů. Ti zpočátku poslouchají rozkazy starších a postupují v hierarchii postupně výše a výše, až rozkazy rozdávají sami. Vše není tak jednoduché. Existují různé pravicové i levicové skupiny v jednotlivých táborech, takže není zaručeno, že všichni chuligáni z jednoho města budou bojovat za stejný klub. A o čem ten boj je?

O krvi. O touze vítězit. O násilí. O emocích. O dobrém pocitu. Jednotlivé chuligánské skupiny dobře kooperují, akce si většinou domlouvají přes mobilní telefony či internetové servery. Následně se sejdou na odlehlé louce či poli a zde se bijí systémem jeden na jednoho. Pokud již poražený chuligán není schopen útok soupeře unést, zakřičí: „ Lepší! “ a dle dohody útočník více neútočí. Ukořistí svému soupeři šálu, jako vítěznou trofej. Často se po těchto střetech podávají ruce a celá skupina jde občas i společně do hospody před či po zápase. Výjimku tvoří chuligánské tábory Sparty Praha, Baníku Ostrava či FC Brno, které jsou na vyšší úrovni a můžou se směle rovnat i ostatním evropským chuligánům. Tito hooligans většinou nevyvolávají konflikty s menšími kluby, je to pod jejich úroveň. Sílu si dokazují většinou jen mezi sebou. V sobotu jsme viděli ukázku jejich "umění".

Tři brněnští chuligáni napadli v Ostravě příslušníky pořádkové jednotky a v neděli byli obviněni z výtržnictví. Obvinění byli ve věku 17 až 18 let. Policisty napadli během jízdy připraveným autobusem z budovy nádraží na stadion. Na Bazaly dorazila asi stovka brněnských chuligánů, kteří odjížděli zklamáni, neboť se zápas kvůli nevyhovujícímu terénu odložil. Celou noc v Ostravě hlídkovalo několik desítek policistů. Střety se však již neopakovaly.

Otázka: Proč netolerujeme chuligány?

Je to styl života, je to styl chování a vystupování. Podle mínění 99 procent občanů není jejich chování přípustné. Ale je přípustné a správné usedat každý večer před televizní obrazovky, poslouchat komerční hudbu, oblékat se jako prototypy modelů a modelek? Přivlastnit si partnera, vlastní auto, vlastní dům. Mít moc. Mít peníze, bohatství. Hrabat, rodit se a umírat? Ne, je lepší nebýt materialisticky závislý, jako většina populace. Je však také rozumnější nebýt za každou cenu agresor, jako většina chuligánů.

Neexistuje střední cesta, na chuligánství si musí udělat názor každý sám. Buď ho budete tolerovat či nikoliv. A Váš pohled na věc?

Komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů