19.Říjen 2008

Odveta v Janově 18.10.2008

ODVETA V JANOVĚ

Mostecký deník upozornil na to, že na akci se má vyskytovat více jak 300 neonacistů. Už na vlakovém nádraží na ně čekali kordony těžkooděnců. Mezi davem sympatizantů dělnické strany jsou i obyčejní lidé. Situace se vyhrotila již na Náměstí Míru kde začali lítat dlažební kostky po policistech, policisté odpovídají dělobuchy. Rozzuření neonacisté mlátí do aut a prchají Ruskou ulicí směrem k sídlišti Janov. Policisté jsou v pohotosvosti. Litvínov nikdo nepoznává !
Online reportáž (Mostecký deník)

14.39 Náměstí mohlo opustit kolem dvou stovek radikálů, běží Ruskou ulicí, mlátí do aut. Očividně chtějí mermomocí do Janova, dokud jsou plni adrenalinu. Všude hučí policejní sirény.

14.41 Honička pokračuje, v akci už jsou možná i stovky policejních aut. Snaží se uprchlíky dohnat mezi panelovými domy.

14.56 Radikálové se rozprchli po městě, směřují nejspíš do Janova. Tam je shromáždění Romů. Kolona policejních aut míří na sídliště, kvůli kterému všechny problémy vznikly.

15.01 Protestující se dali dohromady a pochodují Podkrušnohorskou ulicí, litvínovskou magistrálou, směrem na Janov. Těžkooděnci vytvořili zátarasy u školy v Hamru. Nikoho tudy nebudou chtít pustit, aby zabránili masakru.

15.07 Před Janovem jsou stovky a stovky policistů. Na hlavní třídě do Janova absolutně nikoho nepouštějí. Průvod ještě nedorazil. Venku je teplý podzimní den.

15.15 Redaktorům a fotografům Deníku se podařilo dostat do Janova přes zahrádky. U Calypsa jsou stovky Romů. V rukách třímají zbraně: klacky, tyče, hole. Jsou obklíčeni policisty, uklidňuje je antikonfliktní tým i obrnický Rom Grundza, stejně jako na začátku.

15.19 Do Janova se dostali už i radikálové. Zatím menší skupina. Teď jsou nadohled od Calypsa. Od Romů je může dělit tak osmdesát metrů a nabíhající policisté. Romové se nebojí. Křičí: “My jsme tady!”

15.27 U Romů je v tuto chvíli jen několik policistů, Janovští se zatím nikam nehrnou. Těžkooděnci jsou shromážděni kolem radikálů. Přijel nákladní vůz s vodním dělem. Zatím ho nebylo třeba použít.

15.32 Romové se stahují mezi domy. Do ničeho nemlátí, nic neničí. Radikálové začali také couvat. Ještě před chvílí stupňovali své nadávky. Patová situace. Možná, že se chtějí utkat jinde.

15.35 Za Romy se zformovali anarchisté. Ti bojují proti neonacistům. To Romové nevědí. Romský aktivista Grundza vyzývá megafonem Janovské, aby nechali anarchisty být. “Bojují s námi, chrání lidská práva!” Ale už došlo k šarvátce. Nabíhají k nim těžkooděnci, aby zabránili větší rvačce.

15.43 Mezi nejhoršími paneláky se srotili radikálové. Chtěli naběhnout na Romy, kteří nakonec zůstali u Calypsa. Ti se zatím nechtějí pustit do bitvy. Policisté házejí dělobuchy. Míří tam vodní dělo.

15.45 Bojovně naladění protestanti krouží kolem Romů, snaží se na ně dostat.

15.55 Protestující se zabarikádovali na hlavní silnici Janovem popelnicemi. Policie spustila vodní dělo. Útočníci házejí kameny, zpět dostávají policejní petardy. Policie na místě zadržela Jiřího Tumka z Národního odporu. Národní odpor je neonacistické hnutí.

16.01 Vzduchem létá sklo na novináře od radikálů. Agresoři řvou: “Bílý Janov”.

16.03 Antikonfliktní tým vyjednává, ale asi nepříliš úspěšně. Co chvíli vyběhne několik radikálů a zaútočí lahvemi na novináře, kteří dění v Janově pozorují.

16.08 Lidé z Janova jsou plni zloby, vyčítají tisku, že brání Romy. “Proč utíkáte před sklem?” Ptají se novinářů? Ti na jejich dotazy už ani neodpovídají.

16.14 Relativní klid. Romové, sice ozbrojení, ale klidní, setrvávají na původním místě. Radikálové o kus dál používají kontejnery na sklo jako zásobníky munice a občas vypálí skleněný projektil do prostoru. Pak si zatleskají.

16.26 Radikálové mají návrh pro policisty: Nechte nás projít kolem Romů a my akci ukončíme.

16.36 Aktivista Grundza vyzývá Romy, aby odešli do nejbližšího domu a minimalizovali počet lidí u Calypsa.

16.45 Policisté vytlačili radikály z Janova. Ti odcházejí zpět směrem na Litvínov. Romové se rozešli. Policisté chtějí, aby se co nejdříve obnovila doprava a vše se vrátilo do normálu. Telefonní síť v Janově je přetížená, vypadává spojení.

Komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů