10.Září 2007, napsal weenas.v v 12:32 ... příběhy
Kam se poděl můj Sýr?

Spencer Jonnson,M.D.


Úžasný způsob jak se změnit a zvítězit!


Poznámka autora


Mnozí lidé na celém světě,kteří četli tuto knížku Kam se poděl můj Sýr,litují,že neznali příběh o Sýru když byli mladší.Uvědomují si,že by pro ně bylo všechno snazší.


Jako mladí lidé se budete muset vyrovnat s větším množstvím změn než vaši rodiče a prarodiče.Nebylo by dobré, kdybyste už v mladém věku věděli, jak to dělat - a zvítězit!


V následujícím příběhu se dozvíte,jak předvídat nadcházející změny dřív, než si je uvědomí většina ostatních lidí; jak nebrat sami sebe vážně; a jak se přizpůsobit - jít tam,kde je Sýr -a využít jakoukoli změnu ve svůj prospěch.


Ať už se octnete v jakékoli nové situaci, doufám, že využijete poznatků z tohoto příběhu a najdete "nový Sýr" - cokoliv považujete za důležité - a že vám to přinese radost!


Ty nejlepší plány

Myšek a lidí

Často nevycházejí


Robert Bruns


Život není rovná chodba,

kterou bychom volně procházeli;

je to bludiště, v němž se často

ocitneme ztraceni a zmateni ve slepé uličce

a stále znovu musíme hledat cestu.


Máme-li však víru,

Bůh nám vždycky otevře dveře;

Nemusí to být vždycky dveře,které jsme si

představovali,ale nakonec se ukáže,

Že jsou pro nás vhodné.


A.J.Cronin

Části našeho já

4tyři imaginární postavičky popsané v této povídce - myšky: Čmuchalka a Cupitalka a lidičky: Leňo a Beňo - symbolizují jednoduché i komplexní části našeho já, bez ohledu na náš věk a pohlaví,rasu či národnost.


Občas se chováme jako:


ČMUCHALKA,

Která brzy

vyčmuchá změnu,


nebo


CUPITALKA,

Která cupitá

do akce,


nebo


LEŇO

Který se brání změnám,

protože má strach,že změny

vedou k něčemu horšímu,


nebo


BEŇO

Který se včas přizpůsobí,

Když si uvědomí,že změna

Může vést k lepšímu!


Ať už se chováme jakkoli,všichni máme něco společného:potřebu najít cestu v Bludišti a dosáhnout úspěchu v dobách změn.

Kam se poděl můj Sýr?

BYLO NEBYLO. V jedné vzdálené zemi žili čtyři malé postavičky, které běhaly bludištěm a hledaly Sýr, aby se najedly a byly šťastné.

Byly to dvě myšky jménem Čmuchalka a Cupitalka a dva lidičkové, kteří byli malí jako myšky a jednali skoro stejně jako dnešní lidé.Jmenovali se Leňo a Beňo.

Tyto postavičky byly tak malé,že nebylo snadné vidět, co dělají. Když jste se však podívali pozorně, viděli jste překvapující věci!)

Myšky i lidičkové hledali v bludišti svůj určitý Sýr.

Myšky Čmuchalka a Cupitalka, které měli jednoduché myší mozky, ale dobré instinkty, hledaly tvrdý Sýr , jak už to myšky dělají.

Lidičkové Leňo a Beňo, kteří používali mozek plný myšlenek, hledali jiný druh Sýra.Hledali Sýr s velkým S, neboť věřili, že je učiní šťastnými a úspěšnými.

Přes veškeré vzájemné rozdíly měly tyto postavičky něco společného: každé ráno si oblékaly tepláky a obuly tenisky, vyběhly ze svých domečků a hledaly v bludišti svůj oblíbený Sýr.

Bludiště bylo plné chodeb a místností a v některých z nich byl chutný sýr. Byly tam však také temné kouty a slepé uličky, které nikam nevedly. Bylo velice snadné zabloudit.

Nicméně ten, kdo našel cestu, objevil různá tajemství, která mu umožňovala žít lépe.

Čmuchalka a Cupitalaka měli jednoduché mozky. Proto hledaly Sýr jednoduchým, ale poměrně neúčinným způsobem.

Čmuchalka užívala svého velkého nosu, aby zjistila,kde je Sýr, a Cupitalka tam hned běžela. Není překvapující, že myšky bloudily, běhaly nesprávným směrem a často narážely do zdí.

Leňo a Beňo měli složité mozky - plné myšlenek a emocí - které jim komplikovaly život.Lidičkové hledali Sýr složitějším způsobem, který závisel na jejich zkušenosti. Jejich myšlení bylo však bylo občas zamlženi jejich názory na svět.

Nicméně všichni - myšky i lidičkové - nakonec našli co hledali. Všichni našli svůj Sýr v Sýrové stanici C na konci jedné chodby.

Od té doby si myšky i lidičkové každé ráno oblékali tepláky a obouvali tenisky a běželi do Sýrové stanice C. Brzy si každý osvojil svou vlastní rutinu.

Čmuchalka a Cupitalka vstávaly každý den brzy ráno a běžely bludištěm vždycky stejnou cestou.

Když doběhly do Sýrové stanice C, sundaly si tenisky, svázaly je tkaničkami a pověsily si ke kolem krku, aby je měly po ruce pro případ potřeby. Pak si pochutnávaly ne Sýru.

Také Leňo a Beňo zpočátku běhali do Sýrové stanice C, kde si pochutnávali na lahodném Sýru.

Po nějaké době však lidičkové svou rutinu změnili.

Každý den začali vstávat o trochu později, oblékali se trochu pomaleji a pak odcházeli do Sýrové stanice C.Koneckonců už věděli, kde Sýr je jak se k němu dostat.

Nevěděli však , odkud Sýr pochází a kdo jej tam dal. Prostě předpokládali, že bude stále na stejném místě.

Když každé ráno přišli do Sýrové stanice C, svlékli si tepláky, vyzuli tenisky a obuli pantofle. Teď věděli, kde Sýr je, byli spokojeni.

"To je úžasné," řekl Leňo. "Je tady tolik Sýra, že nám to vydrží navždy." Lidičkové se cítili šťastní a úspěšní a myslili si, že se o nic nemusejí starat.

Netrvalo dlouho než Leňo a Beňo považovali Sýr ze Sýrové stanice C za svůj vlastní. Bylo tam tolik Sýra,že se lidičkové přistěhovali blíž a kolem Sýrové stanice C zorganizovali svůj společenský život.

Aby se cítili jako doma, vyzdobili si stěny různými nápisy a obrázky Sýra, které jim dodávaly dobrou náladu. Na jednom obrázku stálo:KDYŽ MÁTE SÝR, JSTE ŠŤASTNÍ.

Leňo a Beňo občas vzali své přátelé, aby jim ukázali svou hromadu Sýra v Sýrové stanici C.Pyšně na hromadu ukazovali a říkali: "To je krásný Sýr, že ano!" Někdy dali přátelům ochutnat a jindy ne.

"Ten S7r si zasloužíme," říkával Leňo. "Dalo nám hodně práce, než jsme jej našli." Ulomil si čerstvý kus Sýra a snědl jej.

Pak usnul, což se stávalo často.

Každý večer se lidičkové vraceli domů, nacpaní Sýrem, a Každé ráno se důvěrou vraceli pro další.

Tak plynul čas a oba byli spokojeni.

Po určité době se jejich důvěra změnila v aroganci. Brzy byli tak bezstarostní,že si nevšimli, jak se kolem nich věci mění.Zatím Čmuchalka a Cupitalka pokračovaly ve své obvyklé činnosti. Každé ráno přicházely do Sýrové stanice C a čmuchaly a cupitaly kolem hromady Sýra, aby zjistily, zda se od minulého dne něco nezměnilo. Pak se vždy posadily a uždibovaly a pochutnávaly si na Sýru.

Jednoho rána přišly do Sýrové stanice C a zjistily, že tam Sýr není.

Myšky to nepřekvapilo. Protože si všimly, že se zásoba Sýra každý den zmenšovala, byly připraveny na nevyhnutelné a věděly, co mají dělat.

Podívaly se jedna na druhou, vzaly si tenisky,které měly pověšené kolem krku, obuly si je a zavázaly si tkaničky.

Myšky nic neanalyzovaly. Nebyly zatíženy mnoha složitými názory.

Problém i řešení pro ně byly velice jednoduché. Situace v Sýrové stanici C se změnila.Čmuchalka a Cupitalka se tedy rozhodly, že se změně přizpůsobí.

Obě myšky znovu nakoukly do bludiště. Čmuchalka zvedla nos, chvíli čichala a pak zakývala na Cupitalku. Ta vyběhla do bludiště a Čmuchalka ji následovala, jak nejrychleji mohla.

Rychle se vydaly hledat Nový Sýr.Později téhož dne přišli do Sýrové stanice C také oba lidičkové. Leňo a Beňo nikdy nevěnovali pozornosti tomu.že se zásoba Sýra každý den zmenšuje, a proto věřili, že svůj Sýr najdou na obvyklém místě.

Nebyli připraveni na novou situaci.

"Cože! Žádný Sýr?" vykřikl Leňo. "Žádný Sýr! Žádný Sýr!" křičel, jako by věřil, že když bude hlasitě křičet, někdo Sýr vrátí.

"Kam se poděl můj Sýr?" naříkal.

Nakonec se rozkročil, dal ruce v bok, tvář mu zrudla a on zoufale zvolal: "To není fér!"

Beňo kroutil nedůvěřivě hlavou. I on se spoléhal, že v Sýrové stanici C najde svůj Sýr. Dlouho nehybně stál, ochromen překvapením. Nebyl na to připraven.

Leňo něco křičel, ale Beňo to nechtěl slyšet. Nechtěl se zabývat změněnou situací.

Chování lidičků nebylo velmi produktivní, ale bylo pochopitelné.

Najít Sýr nebylo snadné a pro lidičky to znamenalo mnohem víc než mít každý den dostatek Sýru k jídlu.

Hledání Sýra byl způsob, jak získávali to, co považovali za nutné ke štěstí. Lidičkové měli své vlastní představy o tom, co pro ně Sýr znamená.

Pro některé lidičky znamená nalezení Sýra vlastnění hmotných statků. Pro jiné to znamená dobré zdraví nebo pocit duchovní pohody.

Pro Beňa znamenal Sýr pocit bezpečí a možnost založit rodinu a žít v pohodlné chalupě v Čedarové ulici.

Pro Leňa znamenal Sýr možnost vlastnit velký dům v Hermelínově a stát se důležitou osobou, Která poroučí druhým.

Protože Sýr byl pro lidičky důležitý, dlouho se rozhodovali, co udělají. Nenapadlo je nic jiného než prohledat prázdnou Sýrovou stanici C, aby přesvědčili, zda Sýr opravdu zmizel.

Zatímco Čmuchalka a Cupitalka okamžitě začaly jednat, Leňo a Beňo rozpačitě přešlapovali na místě.

Nadávali na nespravedlnost své situace. Beňo začal být sklíčený. Co když tam Sýr nebude ani zítra? Beňo dělal nové plány, ale založil je na existenci starého Sýra.

Lidičkové tomu nemohli uvěřit. Jak se to mohlo stát? Nikdo je předem nevaroval. To nebylo správné. Tak by to nemělo být.

Toho večera se Leňo a Beňo vrátili domů hladoví a smutní. Než odešli ze stanice,Beňo napsal na zeď:ČÍM VÍC DŮLEŽITOSTI SVÉMU SÝRU PŘIKLÁDÁME, TÍM VÍC NA NĚM LPÍME.

Následujícího dne Leňo a Beňo odešli ze svých domovů a vrátili se opět do Sýrové stanice C, neboť stále doufali, že tam najdou svůj Sýr.

Situace se však nezměnila, Sýr tam skutečně nebyl. Lidičky nevěděli, co mají dělat. Leňo a Beňo tam stáli jako dvě sochy.

Beňo zavřel oči a zacpal si uši. Nechtěl nic vidět ani slyšet. Nechtěl vědět, že se zásoba Sýra postupně zmenšovala. Věřil, že Sýr někdo přemístil.

Leňo znovu a znovu analyzoval situaci a pak řekl: "Proč to udělali právě mně? Co se tu vlastně děje?"

Beňo nakonec otevřel oči, rozhlédl se kolem a zeptal se: "Mimochodem, kde je Čmuchalka a Cupitalka? Myslíš, že vědí něco, co my nevíme?"

Leňo se ušklíbl: "Co by zrovna myšky mohly tak vědět?"

A pak Leňo pokračoval: "Jsou to jen obyčejné myšky. Jen reagují na to, co se děje. My jsem lidičkové. Jsme inteligentní. Měli bychom být schopni tento neočekávaný problém vyřešit. A kromě toho si zasloužíme něco lepší.

To se nemělo stát nám. A jestli se to už stalo, měli bychom z toho mít nějaký užitek."zeptal se Beňo.

"Protože na to máme právo" odpověděl Leňo.

"Právo na co?" zeptal se Beňo.

"Máme právo na svůj Sýr."

"A proč?"zeptal se Beňo.

"Protože jsme ten problém nezavinili," řekl Leňo. "Udělal to někdo jiný a my bychom z toho měli něco získat."

Beňo řekl: "Možná bychom to měli přestat analyzovat. Měli bychom začít hledat Nový Sýr."

"To ne," řekl Leňo. "Nejdřív musíme zjistit, proč se to stalo."

Zatímco se Leňo a Beňo rozhodovali, co udělají, Čmuchalka a Cupitalka se vydaly hledat nový Sýr. Pronikly hluboko do bludiště, běhaly dlouhými chodbami a prohledaly každou Sýrovou stanici, kterou objevily.

Myslely jen na to, jak najít Nový Sýr.

Nějaký čas nic nenašly. Pak se však dostaly do neznámé části bludiště, kde nikdy předtím nebyly. Byla to Sýrová stanice N.

Myšky jásaly radostí. Konečně našly, co hledaly: velkou zásobu Nového Sýra.

Nemohly uvěřit svým očím. Nikdy v životě neviděli takové množství Sýra.

Leňo a Beňo zatím seděli v Sýrové stanici C a hodnotili svou situaci.Trpěli nedostatkem Sýra.Byli nespokojeni a naštvaní a začali obviňovat jeden druhého.

Beňo si vzpomněl na své myší kamarádky Čmuchalku a Cupitalku a přemýšlel o tom, zda už našli nějaký Sýr. Byl přesvědčen, že mají potíže, protože běhat bludištěm je vždycky riskantní. Ale také si uvědomil, že to nebude trvat dlouho.

Občas si představoval, jak Čmuchalka a Cupitalka našli Nový S7r a jak si teď pochutnávají. Představoval si, jak sám probíhá bludištěm a také nachází Nový Sýr. Téměř ho cítil.

Čím jasněji si to Beňo představoval, tím větší měl chuť odejít ze Sýrové stanice C.

"Jdeme!" vykřikl, jako by ho něco osvítilo

"Nikam nejdu," řekl Leňo. "Mě se tu líbí. Je to tu pohodlné. Znám to tady. A v bludišti je to nebezpečné."

"Není to nebezpečné," řekl Beňo. "V minulosti jsme proběhli různé části a můžeme to udělat znovu."

"Na to jsem příliš starý," řekl Leňo. "Nechci zabloudit a udělat ze sebe blázna. Ty snad ano?"

Beňo opět dostal strach. Naděje, že najde Nový Sýr, ho opustila.

A tak každý den lidičkové dělali totéž, co dělali předtím. Každé ráno chodili do Sýrové stanice C, nenašli žádný Sýr a večer se vraceli nespokojeni a frustrovaní domů.

Snažili se popírat, co se děje, ale nemohli spát. Byli stále víc unavení a začali být podráždění.

Z jejich domovů se vytratila pohoda, která tam dříve bývala. Lidičkové stále špatně spali a měli zlé sny o tom,jak nenacházejí žádný Sýr.

Přesto se Leňo a Beňo pokaždé vraceli do Sýrové stanice C a trávili tam celé dny.

Leňo řekl: "Víš, kdybychom se víc snažili, zjistili bychom, že se toho moc nezměnilo. Sýr je pravděpodobně někde blízko. Možná jej někdo schoval za stěnu."

Následujícího dne se Leňo a Beňo vrátili s nářadím. Leňo držel majzlík a Beňo do něj bušil kladivem, až nakonec udělali díru do stěny Sýrové stanice C. Podívali se dírou ven, ale žádný Sýr nenašli.

Beňo si začal uvědomovat rozdíl mezi činností a produktivitou.
 
Komentáře (0):