19.Březen 2008, napsal Diggy v 16:52 ... Vlkodlaci
V angličtině Werewolf, znamená muž-vlk. Představa, že lidé se za přispění démonů a určitých podmínek, především pod vlivem úplňku mohou proměňovat ve vlky, vznikla už v antice. Dosvědčují to mimo jiné některá místa v Ovidiových Proměnách. V západní Evropě, ve Skandinávii a ve slovanských zemích byla víra na vlkodlaky spojena s vírou v upíry. Z období středověku se dochovaly četné knihy o magii, popisující lidskou proměnu ve vlka přiložením kouzelného opasku nebo natřením kouzelnou mastí, většinou po svlečení oděvu ve volné noční přírodě. Vlkodlak se podle pověr živí krví a syrovým masem, mnohdy lidským, což mu dodává nejen mimořádnou sílu, ale nadpřirozené schopnosti.

Vlkodlak (werewolf)

O vlkodlacích se vypráví, že to byli lidé, kteří se za úplňku (podle některých bájí každou noc) měnili ve vlka. Historie vlkodlaka je docela nová, na rozdíl od historie jiných bájných tvorů začíná až ve středověku. Vlkodlaci jsou považváni za zlá stvoření.

Vlkodlakem se člověk podle pověstí může stát několika způsoby :

1) pokousáním nějakým vlkodlakem


2) způsobem narození - pokud se člověk narodí se zuby nebo nohama napřed, předpokládalo se, že se z něj stane vlkodlak. Vlkodlak se taky podle bájí rodí ženě těhotné s vlkem nebo upírem.

3) zakletí čarodějem (nikoli čarodějnicí - zase ta diskriminace :o)) - z člověka se stává "hodný vlkodlak", pomáhá lidem v boji s upíry a ostatními vlkodlaky. Zpět v člověka ho mohl odklít jen čaroděj, který ho zaklel.

4) pokud jste mrtví tak si taky dejte pozor na kohouty, kočky a psy. Pokud vám totiž přeběhnou přes hrob, stává se z vás také vlkodlak.

Vlkodlaci mají hodně společného s vampýri, historky o nich jsou si velmi podobné. Některé dokonce vypráví o možnosti, že se z vlkodlaka stane vampýr.

Podoba "moderního" vlkodlaka se naprosto liší od původní představy. Kniha, film a hry změnily vlkodlaka v krvelačnou bestii, která zabíjí a sama je prakticky téměř nezranitelná.
 
Komentáře (0):