Hanka Trnečková

Stručný popis stránek? Asi takhle: to se vezme můj mozek a odšťavňovač, zapne se knoflík a pak už jen čeká, co z něj vyleze. No a pak se to jen pleskne na net. Prosté,ne...?

16.Září 2007

Skoky pod střechou? Od roku 2012!_13.9.07

Zdá se to nemožné, ale je to tak. Finové budou mít od roku 2012 funkční zastřešený areál sloužící skokanů v městečku Ylitornio v severní části Finska. Na největším z můstků se pak bude skákat i za dvouset metrovou hranici, nevylučuje se však ani možnost překonání světového rekordu.


Ylitornio, 5-ti tisícové město asi 100 km západně od Rovaniemi ve finské části Laponska, se pravděpodobně bude moci chlubit světovým prvenstvím. U hory Aavasaksa, která dala název i celému projektu, vyroste první zastřešené zázemí pro skoky na lyžích na světě. Po umělých zastřešených svazích, na kterých se navzdory vysokým venkovním teplotám Arabského poloostrova lyžuje, tak přichází na řadu další zimní sport, který by se po sjezdovém lyžování mohl provozovat i mimo hlavní sezónu, plných deset měsíců v roce.


Foto: Animace dráhy nájezdu (zdroj: skisprungschanzen.com)

Přínosem skrytého závodiště je bezesporu zaručení rovnocenných podmínek pro všechny účastníky, silný vítr by nikterak nemohl ovlivnit vývoj závodu. Skoky by se také staly nezávislé na sněhových podmínkách i venkovní teplotě. Avšak tunel skrývající nájezd může působit dosti klaustrofobicky a obrovský „skleník“ s doskočištěm a tribunami pro diváky může připomínat hangár na letadla, kde se najednou ocitli sportovci plachtící uměle podchlazeným vzduchem.

Připravovaný návrh také slibuje pokoření světového rekordu, jehož stávajícím držitelem je norský skokan Björn Einar Romoeren. Ten v roce 2005 doletěl na mamutím můstku v Planici na značku 239m. Vedle můstku leteckého (K 207) by se měli tyčit ještě střední (K 90) a velký (K 120) můstek.


Foto: Plán skokanského areálu (zdroj: skisprungschanzen.com)

Odhadovaná částka pro zbudování se pohybuje okolo 30 milionů euro, což je asi 800 milionů korun. Městská rada Ylitornia proto pečlivě osm měsíců zkoumala proveditelnost Aavasaksa projektu a v úterý 11. září jej předložila Finské lyžařské asociaci. Ta má nyní za úkol do pátku 14. září probrat všechny detaily a představit své stanovisko. Pokud vše vyjde, stavět se začne v roce 2009 a práce by měly být ukončeny přibližně do dvou až dvou a půl let.
 

Autor: HankaTr v 20:20 |



Komentáře (0):

« Domů | Přidej komentář