Hanka Trnečková

Stručný popis stránek? Asi takhle: to se vezme můj mozek a odšťavňovač, zapne se knoflík a pak už jen čeká, co z něj vyleze. No a pak se to jen pleskne na net. Prosté,ne...?

17.Září 2007

Ublížení na těle = pohlazení na duši (?)

...by Margaret Atwood

 

Vybledlý hnědý přebal, dvě stě šedesát tři různě popsaných stránek, při rozevírání okamžik lehkých vibrací – očekávání papírového klauna, který vyskočí ihned, jak mu uvolníme cestu. V krátkém shrnutí na ohybu pod jménem překladatelky popsal kdosi postavu jako mladou, úspěšnou kanadskou novinářku Renu, která ovládá umění několika tahy načrtnout významné i bezvýznamné osoby; vyjeví se však všudypřítomné „ale“, jehož existence je nutná. Nikdo by nepsal knihu jen tak, o mladé, úspěšné novinářce. A když, tak jen středněvěký tuctový spisovatel, vydělávající si na své cigarety a kapku whisky sepisováním osudů mladých, úspěšných (nezapomeňme dodat – neobyčejně krásných) novinářek (není přesto podmínkou,  pro tento účel se hodí perfektně i lékařky, módní návrhářky či dcery napapánků), které žijí své vitální, bezchybné životy. Vše v paperbacku za pár korun na vašich stáncích!

 

Háčkem, který se zachytl v Reně, je její diagnóza rakoviny prsu i zjištění, že po celé té proceduře odstraňování rakovinového bujení z jejího těla, touží její dlouholetý přítel o odchodu z jejich společného bytu. Složitými vsuvkami do hlavní dějové linie, kdy se Rena skrz záminku „zajedu na malý karibský ostrůvek napsat reportáž“ vydává na pospas místnímu překupníkovi drog, jeho „přítelkyně“ i místnímu povstání proti“demokratickým“ volbám, se znovu a znovu vrací do zásadních i méně podstatných okamžiků minulých.

 

Název Ublížení na těle je příhodný. Rena se ještě stále srovnává se ztrátou kousku svého ženství, kdy jí „ublížil“ její ošetřující lékař, a to podélným řezem od levého podpaží po tvořící se žlábek mezi ňadry. Navzdory nepříjemné fyzické indispozici se její tělo potrápilo i strádající duševní podstatou. Románek, který jako pacientka podnikne se svým doktorem, ji vystaví zase o trochu víc. Pak následný odchod přítele, prázdný životní prostor, změna klimatu na ostrově, kde se nic nezdá tak perfektního, kde nelze psát o tenisových kurtech pro čtenáře, kteří si na dovolené libují v pinkání pře síť.

 

Takováto ublížení jsou ale dosti metaforická a spíše se jedná o přenesení psychického strádání na tělesnou oblast osoby. Snad ale už trošku přehnaně, začíná si pletky i s oním překupníkem drog a zároveň i pletky s místním obyvatelstvem – ti ji ale nechtějí do postele, ale zneškodnit ji jako přítelkyni jejich nepohodlného. Nic proti ní, ale stejně – pomáhala jim (nebo to aspo´ˇn tak vypadalo), tak půjdeš pěkně bručet do basy. A teprve tam poznává opravdová ublížení na těle. Fyzické strádání, nepohodlí, hlad, nesnesitelně kruté výjevy zatápějící pod lehce utíkajícím kotlíkem mladé, úspěšné novinářky z Toronta. Teprve tady se o ublížení dá skutečně hovořit. Přesto, metafory bývají v mnoha případech zajímavější, nic nemusí dopadnout jako akční film napsaný Hollywoodem. Na druhou stranu, jednotlivé pasáže své kouzlo rozhodně nepostrádají.

 

Doporučení: přičti si Ublížení na těle třeba ještě jednou, až bude čas; najdeš pasáže, které za ospalé, unavené oči stojí…

 

Autor: HankaTr v 19:32 |



Komentáře (0):

« Domů | Přidej komentář