Hanka Trnečková

Stručný popis stránek? Asi takhle: to se vezme můj mozek a odšťavňovač, zapne se knoflík a pak už jen čeká, co z něj vyleze. No a pak se to jen pleskne na net. Prosté,ne...?

17.Září 2007

Svět je malý…bohudík!

... by David Lodge

 

Mohla by se doporučovat ke čtení ve čtyřech dnech (hezky co úsek, to den), tahle skládačka propletených osudů rozdílných universitních profesorů podobné náplně. Skládačka osudů? Ona totiž není ničím jiným než zaplétání, proplétání a zpětným rozplétáním trampot v honbě za kvalitním sexem, ocenění hodnou prací předkládanou kantorům-posluchačům na konferencích a za naleznutím pomyslného a hlavně nechytatelného „štěstí“.

 

V Papridgi, tam se setkává valná hromada drobných hrdinů kompletního příběhu, na anglické půdě, v universitních prostorách během potávání zbylého sněhu a zaznívání pořád těch totožných témat. Blesky přemisťující se od hlav úhlavních „nepřátel“, milostné vibrace a dráždivé napětí, nudou strávený čas při poposedávání v hloučku stejných šílenců, kteří dobrovolně i nedobrovolně chňapli od své katedry pár liber, dolarů či eur, nakoupili jízdenky a letenky a vypravili se do směsky „stejně“ naladěných intelektuálů, aby načerpali další výdobytky geniálních mozků. Celé tohle prostředí komicky vylíčeno, s ironickým přízvukem popsáno, zaznamenáno v činech mužů a žen, kteří se jako blázni pachtí, a přitom to k ničemu zdárnému nevede.

 

Svět je malý, ti stejní aktéři se po pár měsících setkávají znovu, třeba na konferenci, nebo při honbě za vysněnou láskou nalezenou při jedné z nich. A čím dál více nabourávají imunitu vůči jejich povrchnosti a pošetilosti. Ta kniha se vám líbí, je vtipná a docela podobná životu. A dá se na ní ocenit i fakt, že svým způsobem donutí k zamyšlení nad tou vlastní pošetilostí a možná i nad kravinami, které, ač jste je ještě neprožili, stoprocentně, ale opravdu stoprocentně musejí následovat po tom, co knihu dovřete. Ač sama nedokážu přesně říct „ jo, tak tohlensto se mi už taky stalo“, ač sama ještě vyčkávám na okamžiky, kdy všechna ta „katastrofa“ dospělosti přifrčí, s jistotou si tvrdím, že tahle kniha nelže. Tam je vážně nic než pravda.

 

Doporučení: připravit k nahlédnutí vždycky, když si člověk myslí, že je na světě jediným nelogicky myslícím jedincem. Ona to tiž není až tak úplně pravda.

Autor: HankaTr v 20:58 |



Komentáře (0):

« Domů | Přidej komentář