Hanka Trnečková

Stručný popis stránek? Asi takhle: to se vezme můj mozek a odšťavňovač, zapne se knoflík a pak už jen čeká, co z něj vyleze. No a pak se to jen pleskne na net. Prosté,ne...?

16.Září 2007

SKOKY.net - mé otevření očí

Jestli náhodou zapomínáš tak moc rychle, že už nevíš, proč a jak tam vlastně píšeš, za jakých okolností a s jakou láskou, stejně rychle ti to připomenu.

Skoky na lyžích, odvětví zimních sportů a tradiční disciplína českých lyžařů, jsi poprvé poznala asi někdy v zimní sezóně 2004/05. V této době zrovna narůstala forma Jakuba Jandy a světové elitě vládl Fin Janne Ahonen. Závody se sleovávaly spolu s taťkou na německém Eurosportu, s cizineckým komentářem a minimem informací. Systémem uč se za pochodu a hlavně se mě, dcerko, na nic nevyptávej, víš jaký jsem, ani při tenisu jsem ti, jako osmileté, neřekl, pro máš do té stěny mlátit míčkem za pomoci rakety. (Bohužel jsem tehdy podlehla, nenaučila se jej a teď jako sedmnáctiletá, marně odhodlávám své hůře se přizpůsobující tělo k učenlivosti. Ale radši se tomu budu všnovat jindy.)

V další zimn sezóně (tehdy jen v "sezóně", o letní jsi neměla ani tušení) nekraloval na špici jen Ahonen, ale lyže za uši tehdy cpal Janda. Společně vyhráli Turné čtyř můstků 2005/06, společně bojovali v každém závodě mezi sebou, aby vyřadili velkým bodovým odstupem druhého ze hry o Křišťálový glóbus. Nehledě na OH 2006 - italskou parádu (znovu) jednoho (dejme tomu) muže. Čekalo se, že na můstku v Pragelatu (hlavně na HS 140) vezme jednu z medailí, nebo spíš zlatou medaili, Jakub Janda. Po Turné, kde byl na vrcholu formy. Ale nepokoje v jeho vlastním týmu i společenství českých lyžařů ho nejspíš rozhodili natolik, že ho ani trenér-psycholog Vasja bajc nedokázal uklidnit. Nevyhrál. Dokonce nestanul na stupníc vítězů. Těšit fanoušky mohl jen fakt, že ke slyšení nebyla ani finská hymna pro Ahonena. A tím "mužem" se stal Rakušan Thomas Morgenstern, asi devatenáctiletý usměvavý mladíček. Vystřídal tak na olympijském trůnu dalšího z mladé generace - Simona Ammanna. A Janda se zatím nedokázal ani po roce a půl dostat ze své šlamastiky. A navíc přišel o Bajce...

A co se týče Ammanna, ať chtěl nbo nechtěl, svým způsobem mě dokázal natrvalo připoutat u skoků. Paradoxně poté, co po pro české fanoušky veleúspěšné sezóně přiletěly chvíle poněkud střídmější. Proto se hledala náhrada; komu tam na té špici fandit? Ahonen pomalu odpadal, jakoby ho Janda stáhl s sebou, norský objev Anders jacobsen je mi spíše protivný a mladíčka Gregora Schlierenzauera, na začátku své první velké ezóny teprve šestnáctiletého Rakušana, už tehdy milovala půlka fanynek, nepotřeboval další. A tak se nějak semlelo to, že jsem si do obliby vzala dva Švýcary; usměvavý týpky, dobře skákající, obdivu hodné. Simon Ammann a Andreas Kuettel. No a když se v Sapporu 07 k  Ammannovi přidala jeho na krku houpající se zlatá medaile, kdo by mu nefandil dál. Vyplatilo se, v hodnocení SP 2006/07 skončil na třetím místě; jen Jacosen obsadil místo před ním a strhujícím finišem v závěru Poháru zvítězil nečekaně se navrátilý polský orel Adam Malysz.(Jen tak mimochodem, ten jeho knírek, který se naráz po letech útlumu zase zjevil,skutečně nemusím...).

Ale ten konec už musíš znát velmi dobře. Je to jen půl roku. A půl roku oplynulo taky od doby, kdy přispíváš na skoky.net. První článek jsi přidala na začátku března 07:

Počasí v Sapporu zlobí skokany                                                                       1.března 2007

 

Až napodruhé vyšel oficiální trénink skokanů na středním můstku. Včera, 28.2, ho museli pořadatelé kvůli nepříjemnému sněžení dvakrát odkládat, nakonec ani sportovce na můstek nepustili.

Čeští reprezentanti si proto museli vystačit s pravidelným ranním během ulicemi města či fotbálkem na zasněženém plácku mezi budovami. Podobně jako Slovinci využívají také prostory jedné z podzemních garáží, kde speciálními cviky nacvičují různé fáze skoků.

Na dnešní den organizátoři naplánovali další trénink.Větrné počasí sice posouvalo starty cvičebních kol, přesto se zdárně doskákal. Jakub Janda sice včera přiznal svou únavu a problémy se spánkem, dnes však předvedl slušné skoky. Skok prvního kola byl dlouhý 93m, ve druhém dolétl, stejně jako Adam Malysz, na značku 94,5m a umístil se v tomto kole na devátém místě.

Do „Top 15“ druhého kola se dostali také dva další čeští skokani – Ondřej Vaculík  skočil 93m (o 9,5m dál než při prvním pokusu), Antonín Hájek 93,5m (první skok byl dlouhý 88m). Roman Koudelka ukázal skoky dlouhé 90 a 91m. Naopak se nevedlo Janu Maturovi, který zaznamenal skoky dlouhé pouze 85,5 a 87,5m a vyvstává otázka, zda nebude lepší nasadit do kvalifikace Vaculíka.

První kolo vyhrál Fin Harri Olli, druhé Rakušan Thomas Morgernstern, oba výkonem 102m. Tréninku se zúčastnili všichni skokani až na reprezentanty Švýcarska a Spojených států.

 

Tak takhle to začalo. Jen ještě nemůžu říct, jak to skončí. Se uvidí za pár let....Třeba se do Soči jako reportérka dostaneš, ale třeba (a to je jistější) taky ne.

Autor: HankaTr v 20:22 |



Komentáře (0):

« Domů | Přidej komentář