Pstruh se žampiony

200g žampionů
1 pstruh (asi 600g)
1 lžíce octa
Kořenová zelenina
1/4 l kysané smetany
2 žloutky, sůl
50g strouhaného sýra
100g másla
petrželová nať
Očištěného pstruha vaříme ve slané vodě, do které společně s kořenovou zeleninou  přidáme ocet. Vaříme 10-15 minut, podle velikosti ryby. Poté rybu položíme do pekáče vymazaného máslem. Očištěné, omyté žampiony nakrájíme na plátky, podusíme je na třetině másla a rozprostřeme na rybu. Žloutky rozmícháme s kysanou smetanou, zbytkem rozhřátého másla, strouhaným sýrem a solí. Touto směsí zalijeme rybu s houbami. Pečeme v troubě 10-20 minut. Dříve, než vložíme rybu do trouby, můžeme ji také obložit do poloměkka uvařenými a rozpůlenými bramborami. Zdobíme petrželkou.
KULAJDA
350g hub
6 velkých brambor
2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, kmín
1/4 l kysané smetany
1/2 litru mléka
2 lžíce hladké mouky
sůl
3 lžíce octa
6 vajec
hrst čerstvého kopru
Brambory dáme vařit s kořením do osolené vody. Když jsou brambory měkké, přidáme houby a smetnu, v níž jsme rozkvedlali mouku s mlékem. Za občasného míchání  přivedeme k varu, přidáme ocet, drobně nasekaný kopr, ztracená vejce a podle chuti dosolíme.. Polévku podáváme jako hlavní chod.
-Sušené houby namočíme na 1 hodinu do studené vody a necháme přejít varem.
-Ztracená vejce připravíme takto: Do 1 litru  vařící vody dáme 4 lžíce octa a 1 lžičku soli. Vejce opatrně opatrně rozklepeme po jednom do šálku a nízko nad hladinou je pouštíme do vody Vaříme 4 minuty a vyjmeme je děrovanou naběračkou.
KRKONOŠSKÉ KYSELO
Chlebový kvásek
2 hrsti suchých hub (nejlépe směs lesních hub)
1 menší cibule, 1 stroužek česneku
kmín, sůl
4 vejce
150g másla
1 1/2 kg brambor
Suché houby namočíme na několik hodin do vlažné vody. Chlebový kvásek rozkvedláme v 1/2 litru vody, scedíme do hrnce, přidáme houby, na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme,  pak přidáme kmín a sůl.
Pozvolna vaříme a musíme neustále míchat, protože polévka se snadno připaluje. Nakonec do ní zamícháme nadrobno posekaný česnek. 
Zvlášť umícháme na másle vejce a přidáme do polévky až na talíři spolu s kouskem másla. Jako přílohu podáváme ve slupce vařené brambory.
HUBNÍK
60 g sušených hub (hřiby a lišky)
160g strouhanky
3 větší cibule
40g sádla
sůl
devatero koření:
 česnek, majoránka, pepř, tlučený kmín, zázvor, muškátový oříšek, bazalka, hřebíček, šalvěj
kůra z 1 citrónu
3 vejce 
1/2 litru mléka
 Sušené houby propláchneme pod tekoucí vodou a namočíme na 2 hodiny do trojnásobného množství vlažné vody. Potom je uvaříme v menším množství osolené vody, scedíme a po vychladnutí nasekáme nadrobno. Na kousku sádla zpěníme drobně nakrájenou cibuli a vmícháme ji do hub spolu s vejci, strouhankou , kořením a citrónovou kůrou. Osolíme a podle potřeby zředíme mlékem, aby těsto nebylo příliš husté.  Nalijeme je do pekáče, který vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak dlouho, až se udělá zlatá kůrka. Tento pokrm je možné jíst teplý i studený.
HOUBOVÉ ŘÍZKY PORTOBELLO
500g hub (klobouky portobella)
2 vejce
hladká mouka
strouhanka
tuk na smažení, sůl
Houby dobře očistíme, případně otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na řízky silné asi 1/2 cm. menší kloboučky necháme vcelku. Řízky osolíme a obalíme v trojobalu. Smažíme na dobře rozehřátém tuku dozlatova. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší a zeleninovým či hlávkovým salátem.
VEPŘOVÉ ZÁVITKY S ŽAMPIONY
4 plátky vepřového masa
200g žampion
20g másla
sůl, mletý pepř
3 vejce
1 větší cibule
olej
masový vývar
1/4l smetany
2 lžíce hladké mouky
Na másle podusíme drobně pokrájené houby, osolíme, opepříme. Když jsou měkké, přidáme k nim vejce a zahříváme tuto směs až ztuhnou. Na osolené, naklepané vepřové plátky navrstvíme houbovou směs, svineme je a ovážeme nití. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na níž závitky dusíme a občas poléváme vývarem. Měkké závitky vyjmeme a odstraníme nitě, šťávu zahustíme smetanou v níž jsme rozmíchali hladkou mouku a povaříme. Do omáčky vrátíme závitky, krátce prohřejeme a podáváme s rýží.
HOUBOVÝ GULÁŠ
500G hlívy ústřičné, 50g sušených hřibů, lišek
1 velká cibule
1 paprika
50g sádla
2 lžíce hladké mouky
sůl, kmín, pepř, sladká paprika, šťáva z 1/2 citrónu
masový vývar
Guláš vaříme se se směsi tužších hub, aby byl chuťově pestrý. Na sádle zpěníme cibuli a papriku nakrájenou na nudličky, vložíme na ni čerstvé houby( sušené houby namočíme na 1 hodinu do studené vody a necháme přejít varem),osolíme, zakapeme citrónovou šťávou, opepříme, okmínujeme, dusíme doměkka a nakonec zaprášíme moukou, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Podáváme k bramborám, nebo s rýží.
ROŠTĚNKY NA ŽAMPIONECH
200g žampionů
4 roštěnky
40g rajčatového protlaku
40g slaniny
1 cibule
4 lžíce hladké mouky
1 šálek červeného vína
mletý pepř, sůl
olej
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách zprudka opečeme na oleji. Potom je vyndáme z pánve, v oleji dozlatova osmahneme nakrájenou slaninu a cibuli. Přidáme rajčatový protlak, opepříme, zaprášíme moukou a podusíme.
Do pánve vrátíme roštěnky, přidáme na plátky nakrájené žampiony a dusíme doměkka. nakonec ochutíme červeným vínem a ještě krátce povaříme.
Hřibové karbenátky
200g žampionů nebo i jiných hub očištěných a nakrájených
(sušené nechat 1 h ve vodě a pak převřít varem)
sádlo
česnek, sůl, pepř, kmín
mouka, 1 -2 vejce, strouhanka
majoránka
Houby podusíme do měkka, pak vyndáme a dáme do misky, počkáme až ochladnou a přidáme jako na  masové karbenátky stejné ingredence, mouku, sul, pepř, kmín, strouhanku , majoránku a 1 vejce, zamícháme ,chvilinku necháme uležet(1-2 minuty), pak vyndáme vždy trochu pevné hmoty lžící a obalíme ve strouhance  do kuličky nebo placičky a zprudka opečeme na pánvičce jako karbenátek. Podáváme s bramborem a tatarskou omáčkou. Výborně chutnají i se zeleninovým salátem.
napsal/a: Jenny_Jana13 13:47 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář